Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (870)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Geniální dílo. Andrew Niccol z Nového Zélandu má před sebou úžasnou kariéru, kterou vylepšuje každým filmem, ale Gattaca jako jeho debut zůstane výjimečnou. Kdo by čekal, že obsazení v debutu neznámého režiséra bude tak skvěle obsazený a precizní po všech směrech. Výborně napsaný film s vloženými společenskými chybami, předsudky, nekalostmi v uhlazené vizi budoucnosti. Žít ve světe rozděleném na validy a invalidy, kde je diskriminace povinností a ne pouze názorem, sem zasadil Niccol příběh o člověku, který chce přesáhnout své hranice a potenciál, který mu darovala příroda a ne vědci. Oslava schopností člověka a ukázka jeho odvahy a síly vůle, která mu dokáže dovolit dosáhnout až k výšinám... Mnou naprosto milovaný dokonalý film, který okouzlí za všech okolností. Krásně stylizovaný a perfektně natočený a bohužel také zatím nedoceněný poklad. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jinak pojaté sci-fi. Žádná moc vzdálená budoucnost, v rámci žánru poměrně civilní a obyčejný příběh, výborná hudba a zajímavá komorní atmosféra. Sympatické herecké obsazení jenom podporuce celkově příjemný pocit z filmu jako celku. Takovéhle jednoduché, minimalistické a přitom inteligentní sci-fi se bohužel moc často nevidí. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Na sci-fi velmi uměřený až komorní film. Nejde tu totiž ani moc o ty fantastické prvky - hlavním tématem je ukázat sílu lidské vůle, která se může a dokáže vzepřít nalinkovanému osudu. Film se skvělou hudbou Michaela Nymana mi přišel krásně dojímavý - jak v závěru, tak třeba při krásné scéně souboje v plavání: aneb když člověk chce, dokáže i zdánlivě nemožné - možná otřepané poselství mnoha filmů je zde podáno tak působivě až mrazí. A Ethan Hawke je skvělý. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

GATTACA, název složený ze zkratek základních nukleových bází je více než příhodný. Biologie, a především ta molekulární se vyvíjí neuvěřitelnou rychlostí a tento film by v budoucnu nemusel být daleko od pravdy. Sice by ještě musel pokročit výzkum kooperace různých genů, aby se, jako zde, dala určovat povaha budoucího subjektu, ale i to se jeví velmi reálně. Právě pro lety do vesmíru by mohli být tito "superlidé" značnou výhodou. Ale, myslím, že společnost na něco takového zatím není a ani dlouho nebude připravena a etické hledisko celé věci by bylo pro lidstvo nepřijatelné. Tohle už se však netýká samotného komentáře k filmu, jako spíše dlouhých, nekončících polemik, které se vedou a vésti budou. Po dějové stránce je snímek velmi zajímavý právě proto, že se nesoustředí ani tak na biologické detaily a akční scény, jako na psychiku hlavních postav a dává divákovi možnost udělat si vlastní názor na věc. Herecké výkony byly více než sympatické a uvěřitelné. ()

Divočák

všechny recenze uživatele

Dva roky mrazil chcánky, aby mohl letět do vesmíru.;) S vypovídajícím hodnocením raději počkám na opakované shlédnutí. ***Věděli jste, že: Chladně odlidštený charakter sídla korporace Gattaca mají za vinu prostory budovy County Civic Center v kalifornském San Rafaelu, dokončené v roce 1959 podle projektu klasika americké architektury Franka Lloyda Wrighta. Ve stejných prostorech se natáčel už Lucasův celovečerní debut THX 1138 z roku 1971. Spolu s přilehlými stavbami se místo stalo inspirací pro architektonický sloh praktikovaný na planetě Naboo, kterou známe z nové trilogie "Hvězdných válek".*** ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • V dálce startující rakety jsou slyšet v reálném čase. Ve skutečnosti by došlo vlivem jejich vzdálenosti k časovému zpoždění. (Geriel)
  • Schody v Jeromeho (Jude Law) bytě mají podobnou strukturu jako DNA. (Morien)
  • Cca v 00:55:58 ve scéně na koncertě je záběr svrchu na pianistu sedícího u klavíru. Po své pravé ruce má velikou vázu s kyticí. Za pár sekund poté tam váza už není. (Pavlínka9)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama