Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Francie Astérix et Obélix contre César (více)
Francie / Německo / Itálie, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Poslední galská vesnička vzdoruje nátlaku římských kolonizátorů! Její obyvatelé odolávají díky zázračnému nápoji místní výroby, jenž dává neuvěřitelnou sílu každému, kdo ho vypije. Římský guvernér Detritus (Roberto Benigni) se chce elixíru zmocnit a vystoupit proti vládci Caesarovi, netuší však že, překonat chytrého Asterixe (Christian Clavier) a jeho kamaráda Obelixe (Gérard Depardieu) nebude vůbec jednoduché... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (453)

kingik 

všechny recenze uživatele

Kouzelným nápojem posilnění galští bojovníci brání svoji vesničku. Galské území již téměř podléhá římské nadvládě. Jedinou výjimkou stále zůstává malá vesnička, kterou udatně brání magickým lektvarem posílení bojovníci vedení mazaným Asterixem a siláckým Obelixem. Úlisný guvernér Detritus se proto rozhodne zmocnit se jejich kouzelného nápoje. Jde o první hraný film ze slavné comicsové série, jehož autory jsou zesnulý Francouz René Goscinny a Ital Albert Uderzo. Film kombinuje motivy hned z několika comicsových dílů a působí tak dojmem, že tvůrci do prvního filmu chtěli nacpat co nejvíce. Tím se vytrácí kompaktnost filmu a vzniká dojem roztříštěnosti na více či méně zábavné epizody. Nápaditost filmu tedy lze hledat hlavně ve vynaložených prostředcích pro jeho natočení, které znamenaly, že se tento film stal nejdražším v dějinách francouzské kinematografie. Mohlo by se napsat, že Francouzi by měli svému comicsu rozumět co možná nejvíce, ale neměl jsem z toho až takový pocit. Claude Zidi je sice zkušený veterán francouzského filmu, ale tady se nepředvedl v nijak oslnivé formě. Snůška scének se dvěma sympatickými postavami extra dílo nedělá. Chyběla nějaká přidaná hodnota, kterou na rozdíl od filmu, comicsová předloha disponuje. A Christian Clavier s Gérardem Depardieu jsou ve svých postavách téměř roztomilí. 50% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tento film je pro Francouze totéž, co u nás Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko. Převod legendární kreslené (v tomto případě comicsové) předlohy do hraného filmu. Výpravně pojatého, režírovaného legendou filmové komedie a obsazeného dalšími komediálními legendami, za přispění přehršle triků. A také výsledek je srovnatelný s Machem. Film, který člověk nemá to srdce zkritizovat, musí přiznat, že se celkem dobře bavil, ale... něco mu chybí. 60% ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Až na pár černoušků v Africe se jistě nenajde nikdy, kdo by nebyl seznámen s legendou o galské vesnici odolávající náporu Říma a samotného Caesara. Film je určen především mladšímu publiku a když jsem film poprvé viděl, tak jsem mladší byl. Vtipné je to pramálo, ale koukat se na film rozhodně dá. 3* ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

Skvelá komédia s výborným obsadením, výpravou a hudbou, ktorá je ale oveľa drsnejšia, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Skúste tie hady, pavúky, aligátory a hlavne Žolíka pustiť deťom dnes, a garantovane budú mať nočné mory. Moja generácia však bola za mladi ešte z tuhého cesta a za to buď vďaka. Prvýkrát som to videl už veľmi, veľmi dávno a nezostarlo to ani o deň. "Ťuťuťu muťuťu a-ja-jááááj!" ()

sud 

všechny recenze uživatele

I když jsem k tomu zpočátku přistupoval s nedůvěrou, docela se mi to líbilo. Claude Zidi už má sicé svá nejlepší tvůrčí léta za sebou (no, ještě jsem neviděl "Superprohnilí"), ale i tak si dokáže udržet nějakou tu dobrou úroveň. Christian Clavier je skvělý a zvláště Gérard Depardieu byl ve svém převleku směšný. Ale celkově se tvůrců moc nepodařilo převést ducha animovaných Asterixů do hraného filmu. Ale i tak si myslím, že se jim tento film docela povedl. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (22)

  • Hoci tento prvý filmový výkon Laetitie Casty kritici zvozili pod čiernu zem, ona na to zareagovala: „Nebrala som sa vážne a robila som to tak, aby som sa bavila.“ (Arsenal83)
  • Vůbec první převedení dobrodružství Asterixe a Obelixe na filmová plátna s živými herci (Gérard Depardieu a Christian Clavier). Už v roce 1960 chtěl však svou adaptaci natočit Claude Lelouch s neprofesionálními herci, což se mu nakonec nepodařilo. O něco později přišel se stejným nápadem Louis de Funès, který si chtěl dokonce zahrát roli Asterixe, avšak realizace projektu se mu také nepodařila. Navíc údajně chtěl hrát Asterixe bez kníru. (henrycruel)
  • V noci se stávají ze dvojníků bubliny, ale když jde Asterix (Christian Clavier) za druidem (Claude Piéplu) a otevře dveře, lze spatřit modrou oblohu, která připomíná den. (chleba24)

Reklama

Reklama