Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tři moudří králové jsou otrávení tím, jak se Santa Claus stále více a více dere na výsluní. Rozhodnou se mu čelit, aniž by věděli, že tato válka probudí mnohem nebezpečnějšího společného nepřítele, Krampusy, kteří byli celá staletí nečinní. (Jardismo)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu vede kouzelnický svět organizace s názvem C.H.U.S.M.A., což je zkratka pro „Comité de Hermandades Universales de Seres Mágicos y Asombrosos“ (česky „Výbor univerzálního bratrstva kouzelných a úžasných bytostí“). Vtipem, který se ztratil v překladu, se stává po „chusma“ španělské slovo, které znamená „lůza“ nebo „chátra“ a označuje odporné nebo nepříjemné lidi. (Johnny.ARN)
  • Třemi hlavními postavami jsou Melchior (Karra Elejalde), Gaspar (David Verdaguer) a Baltazar (Janick), známí jako Tři králové. Podle historie a Bible byli Tři králové (nazývaní také Tři mudrci) ti, kteří cestovali z dalekých království, aby dali dary Ježíši Kristu na oslavu jeho narození, a následovali Betlémskou hvězdu po noční obloze, aby dorazili k jeslím, kde Josef a Marie strávili noc, když porodila Ježíše. Melchior, Gaspar a Baltazar darovali Ježíškovi myrhu, zlato a kadidlo jako symboly Ježíšovy božské trojice – v tomto případě se jednalo o svátosti: člověk, král a Bůh. Ježíš jim svou štědrostí požehnal, aby jednou ročně na památku jeho narození rozdávali dárky dětem na celém světě jako gesto dobré vůle s přáním míru na Zemi. Předpokládá se, že důvod, proč jsou tři muži, představuje tři tehdy známé kontinenty: Evropa, Afrika a Asie. (Johnny.ARN)
  • Ve filmu se objevuje zvláštní místo, kde se scházejí všechny postavy, které přinášejí vánoční dárky, aby připravily Vánoce a promluvily si o všech problémech. Stejný koncept je znovu použit ze španělského animovaného filmu Pixi Post eta opari-emaileak (2016). (Johnny.ARN)
  • Bez ohledu na čas strávený na plátně se ve filmu objevují někteří španělští nositelé dárků: Caga Tió z Katalánska, Olentzero z Baskicka a Anguleru z Asturie. Kromě toho se ve filmu objevují další kouzelné bytosti, které se krátce objevily na setkáních C.H.U.S.M.A.: Befana z Itálie, Děd Moroz a jeho vnučka Sněguročka z Ruska, Dun Che Lao z Číny, Hoteiosho z Japonska a skřítek Tomte a koza Yule ze Švédska. (Johnny.ARN)
  • V jedné části filmu si Melchior (Karra Elejalde) stěžuje na Santa Clause (Andrés Almeida) a obviňuje ho, že je „hračkou na prodej nápojů“. To je částečně přesné: obvykle se předpokládá, že ve 30. letech 20. století Coca-Cola použila Santa Clause k propagaci nápoje pro vánoční kampaň a namísto původního zeleného obleku z mýtu Norween ho nakreslila v červeném, protože červená byla firemní barvou. Ve skutečnosti však kreslíř Thomas Nast nakreslil Santa Clause v červeném obleku v 60. letech 19. století, ale vánoční kampaň společnosti Coca-Cola byla tak úspěšná, že si lidé od té doby Santa Clause spojovali s Coca-Colou. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama