Reklama

Reklama

Saltburn

Trailer 1

Student Oliver Quick (Barry Keoghan), který se snaží vydobýt si své místo na Oxfordu, se nechá vtáhnout do světa okouzlujícího a aristokratického Felixe Cattona (Jacob Elordi). Ten ho pozve na Saltburn, rozlehlé sídlo jeho výstřední rodiny, kde prožijí nezapomenutelné léto. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (196)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Extrémní podivnost. Hodně netradiční a originální námět evokující jeden velký podivný bizár se nakonec vyklubal v dost šikovnou hru s divákem, ve které je vidět zábavnost, kreativita, vtahující vizuální styl i šmrnc. Od začátku totiž divák netrpělivě čeká, co vše tady bude špatně a jakým směrem se film nakonec vydá, jelikož zpočátku vlastně vůbec nemá tucha, o co tady jde. Herecká dvojka je stejnětak dost výživná a musím říct, že takhle perfektně zahranou hlavní postavu jsme na plátně už taky nějakou dobu neviděli. Líbí se mi bohaté změny stylů, držení diváka v nevědomosti ohledně dalšího vývoje a dost možná i konečná "obyčejnost" celého příběhu, která z filmu dělá vlastně celkem uvěřitelnou fucked-up zábavu pro diváka znuděného klasickým hollywoodským mainstreamem. Zkrátit od 20 minut a trochu méně toho doslovného konce, ve kterém nám z nějakého důvodu museli tvůrci ukázat, co že se tedy vlastně stalo, a to i přestože to bylo dost očividné a jasné i bez toho, a byl bych ještě spokojenější, nicméně i tak je tedy Saltburn tím lepším, co se za poslední dobu urodilo a dost jsem si užíval celkový průběh, rád jsem sledoval tuhle snobskou bohatou rodinu v jejich sídle a ještě radši přerod ústředního šprta v... no uvidíte sami. Svěží závan, kvalitní filmařina a Barry Keoghan je zde doslova výborný. ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Vizualne fajn, ale tim to tak konci. Zapletka je asi tak nepredvidatelna jako ze po nedeli prijde pondeli. Chybi jakykoli twist. Tech par radobysokantnich scen z toho trci jak klacek z vody, protoze tam vubec nesedi a nehraji. O budovani postav nemusime mluvit vubec, protoze tam zadne neni, postradaji hloubku, motivaci i logiku. Ale tak aspon, ze je to dlouhy! Jako videoklip k nejake pisni od Eurythmics by to asi fungovat mohlo, jako celovecerak nikolivek. ()

Reklama

Claw 

všechny recenze uživatele

Další z řady satirických dramat o společenské nerovnosti. Vedle "Parazita", "Glass Onion", "Menu" a "Trojúhelníku smutku" si Emerald Fennell ukousla poněkud velké sousto a rozdělila publikum. Saltburn je dekadentní, provokativní, zvrácená, lehce úchylná podívaná, která míchá drama s thrillerem i s lehkým přesahem do artu. Film krásně vypadá. Švédský kameraman Linus Sandgren, proslavený hlavně prací na filmech Damiena Chazellama, zaplňuje obraz vyvedený v archaickém akademickém formátu řadou dekadentních kompozic, vysoce kontrastních barev i hry s odrazy a stíny. Jediným zklamáním bylo lehce předvídatelné vyvrcholení, které se rozuzlilo téměř najednou ve snaze vysvětlit dosavadní děj. I tak jsem si ale velmi užíval posezení a sledování toho, kam mě film zavede. Jeden z těch lepších filmů, které jsem v poslední době viděl. /75%/ ()

William_ 

všechny recenze uživatele

5/10. Pro mě osobně nezajímavá pozéřina, která je dobře natočena a obsahuje několik působivých scéna a úhlů, ale ve svém nitru je prázdná a zapomenutelná. Zároveň dokážu pochopit lidi, kterým se to líbí tak moc, že se to zařadí do jejich žebříčků nejoblíbenějších filmů roku 2023. Dejte tomu šanci a uvidíte, do jaké skupiny se zařadíte. Soundtrack, kamera, střih i herecké výkony na dobré úrovni. Film který bych při premiéře viděl nejraději v kinech, nikoliv na Prime Video, ale It Is What It Is... ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Nadržená podívaná o nadějném mladém muži, co má plán. Jen na konci to nepůsobilo jako dílo někoho, kdo by byl tak brutálně inteligentní, jak se ho Emerald snaží celý film vykreslit. Vizuálně je to nádherná Tumblrová nástěnka a evidentní milostný dopis Jacobu Elordi. To jeho snímání? Jak z deníčku puberťačky. Herecky taky pecka, ale ta kocovina po skončení je v tomhle případě strašně silná. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Film je premietaný v netradičnom pomere strán 1,33:1, pričom Fennell hovorí, že vyvoláva dojem „nakuknutia“. (Arsenal83)
  • Fennell bola rozhodnutá nenatáčať na mieste, ktoré je divákom známe, a chcela film umiestniť na jedno miesto, preto bol vybraný dom Drayton House a v meste Northamptonshire, ktorý sa nikdy predtým na natáčanie nepoužil. (Arsenal83)

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama