Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem mohl doplnit seznam hereček, které mají zákaz vstupu do mojí postele. On to vlastně ani není seznam, ale jen papír s nápisem Glenn Close. Líbí se mi, jak tady všichni pouze naznačují, takže to napíšu na férovku. Ta ženská je fakt hnusná a obsadit babochlapa do role sexuálního magnetu může jen totální magor. Nemůžeme se tomu však moc divit, když do role dcery obsadí něco silně připomínající kluka. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat správný erotický thriller. Napětí roste, emoce sílí, rozhořčení střídá vztek, touhu střídá touha po pomstě. A ten Hitchockovský závěr! Měl jsem jen jeden problém ... Glenn Close to sice zahrála přesvědčivě, bohužel i jako mladice vypadala jako Baba Jaga nebo špatně nalíčený transvestit, takže za sebe můžu říct, že bych na Douglasově místě klidně tomu pokušení odolal :D Jinak vřele doporučuji, jde o neprávem opomíjenou klasiku. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Lyne umí vytvořit dusnou erotickou atmosféru, ale to na celý film zdaleka nestačí. O psychopatce Glenn Close se nedozvíme prakticky nic. Její motivy, její minulost, důvod proč takto jedná - vůbec nic. Její postava je plochá, jako letištní ranvej, nemluvě o tom, že je vzhledově naprosto odpudivá, tudíž Douglasovy choutky působí silně nevěrohodně. A otázka vkusu to v tomto případě opravdu není. Dialogy jsou solidní, herectví Michaela je více než nadprůměrné. Kravaťácké role mu jdou fantasticky a jeho práce s hlasem je strhující. Bohužel celková psychologická vazba snímku jaksi drhne a když Lyne neví kudy kam, nastrčí nám před nohy bílého králíka, nebo zábavný park. Závěrečná scéna jako již tradičně u takovýchto filmů velmi vyhypovaná a ne zrovna dobrá. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Chcela som príťažlivosť ohodnotiť, no zistila som, že už sa mi tu nejaké tri hviezdy poflakujú, až tak pamätihodný zážitok to pre mňa na prvýkrát bol. Nech je Glenn akokoľvek dobrá herečka, atraktívnu ženu proste zahrať nedokáže a nech je Douglas akokoľvek dobrý herec, že je Glenn atraktívna žena tiež proste zahrať nedokáže. By ma veľmi zaujímalo, ake sexuálne zážitky má nešťastník, ktorý zosnoval choreografiu tej vtipnej erotickej scény. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď som sa dívala na šialene presvedčivý výkon Glen Close, zdá sa mi prinajmenšom trestuhodné, že za stvárnenie psychicky narušenej ženy nezískala Oscara. Toto je typický psycháč, ktorého jedinou zbraňou proti - divákmi nenávidenej - predvídateľnosti, sú hlavní hrdinovia - nikto iný sa do pozície uhladeného gentlemana nehodí viac než Michael Duglas a nikto iný by vzbrklú a nervóznu Alex nezahral lepšie ako Glen Close. Nie príliš objavný námet je teda zatienený perfektne gradovanou atmosférou a hereckými výkonmi, čo si 4* rozhodne zaslúži. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (30)

  • Scéna, kdy Beth otírá zrcadlo v koupelně a spatří za sebou odraz Alex, je vypůjčena z českého filmu Ostře sledované vlaky, jak říká režisér Adrian Lyne. (M.B)
  • Film vznikl tak, že britský scenárista James Dearden natočil v roce 1979 středometrážní snímek s názvem Rozptýlení. Když ho uviděli producenti, koupili od něj práva. (Zdroj: kniha Slavná světová filmová klasika). (M.B)
  • Glenn Close byla z natáčení poněkud nervózní. Byla domluvena s rekvizitářem, že jí bude každých 45 minut nosit květiny (konkrétně kopretiny), nicméně ke konci filmování už byla v pořádku. Dokonce řekla, že se nikdy do žádné role tak neponořila. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama