Reklama

Reklama

Zlatá labuť

(seriál)
  • Česko Obchodní dům (pracovní název)
Trailer
Česko, (2023–2024), 50 h 8 min (Minutáž: 50–60 min)

Hrají:

Marta Dancingerová, Adam Vacula, Petr Kostka, Daniela Kolářová, Petr Stach, Kristýna Ryška, Hana Kusnjerová, Simona Lewandowska, Mark Kristián Hochman (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(56)

Obsahy(1)

Báře Veselé (Marta Dancingerová) se smůla lepí na paty a je na útěku před spravedlností. Shodou okolností se tak trochu nedobrovolně stává prodavačkou oddělení módy v právě otevřeném obchodním domě Zlatá labuť. Ten je doslova dechberoucím palácem přepychu a novou moderní dominantou centra Prahy. Za jeho luxusními výlohami kráčí dějiny. Píše se totiž 15. března 1939 a okupační vojska překračují naši státní hranici. Kromě Bářiny linky budou diváci sledovat osudy jejích kolegyň, a to Evy Duškové (Beáta Kaňoková), která by se ráda stala slavnou herečkou a Aleny Zimové (Simona Lewandowská). Zlaté labuti vládne rodina Kučerů s nekompromisním otcem rodu Rudolfem (Petr Kostka), klidnou silou rodiny maminkou Boženou (Daniela Kolářová), dcerou a dvěma syny. Rudolfem mladším (Petr Stach), upoutaným po dětské obrně na invalidní vozík, a nejmladším Petrem (Adam Vacula), tak trochu problémovým rodinným rebelem. Do čela řízení rodinného klanu se ale dere především jejich sestra Irena (Kristýna Ryška), intrikánka a milovnice luxusu a moci, která žije v odcizeném vztahu se svým manželem Lukášem (Robert Mikluš). (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Ačkoliv si seriál zakládá na dobových kostýmech a době, ve které probíhá, některé historické souvislosti zcela opomíjí a ignoruje. Veliteli Prahy je v závěrečné sérii přidělena hodnost SS-Grupenführera, což je jedna z nejvyšších hodností SS, kterou obdržel v Protektárotu v té době pouze Karl Hermann Frank jako „odměnu“ za zvládnuté demonstrace po smrti Jana Opletala. O té je v seriálu také zmínka, načež v následujících dílech jedna z hrdinek seriálu hrdě navštěvuje vysokou školu, které byly ve skutečnosti po 17. listopadu 1939 již zavřené. (george16)
  • První díl se odehrává v noci ze 14. na 15. března 1939. Podle posloupnosti událostí Markéta (Barbora Bočková) s Petrem (Adam Vacula) otěhotněla nejdříve někdy v létě téhož roku, ovšem v 51. díle, kde je výslovně zmíněn datum 31. prosince 1939, je jejich synovi již několik měsíců. (Jezewec)

Zlatá labuť - Epizoda 3 (2023) (epizoda) (S01E03)

  • Plukovník SS Gruber (Jaroslav Plesl) má límcové označení „Standartenführer“, avšak nárameníky majora (Sturmbannführer). Na uniformě mu také chybí označení SD (jakožto „velitel Prahy“ byl pravděpodobně členem SD, jinak by mu nebylo podřízeno Gestapo). (Albi70)

Zlatá labuť - Epizoda 18 (2024) (epizoda) (S03E18)

  • Když Lukáš Mašek (Robert Mikluš) vyzve Grubera (Jaroslav Plesl) na střelecký souboj, Gruber se zprvu ušklíbne se slovy: „V jakém století si myslíte, že žijete?“ Nicméně střelecké či šermířské souboje byly zejména mezi šlechtou obvyklé až do 1. světové války. V některých zemích se praktikovaly až do poloviny 20. století. V německých studentských spolcích se až do 2. světové války často praktikovaly souboje s kordy, známé jako Mensura. Právě tyto souboje jsou důvodem často zjizvených tváří nacistů. Reakce německého generálporučíka Grubera, která naznačuje, že souboje jsou již historickou záležitostí, moc nedává smysl. (Meev)

Reklama

Reklama