Reklama

Reklama

Argentina, 1985

Trailer 1

Film Argentina, 1985 je inspirovaný skutečným příběhem Julia Strassera, Luise Morena Ocampa a jejich mladým právním týmem nepravděpodobných hrdinů v bitvě připomínající souboj Davida s Goliášem, v níž se, při permanentním ohrožení, odvážili vyšetřovat nejkrvavější diktaturu Argentiny. Navzdory všemu a v závodě s časem, aby přinesli spravedlnost obětem vojenské junty. (Prime Video)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Procesu předsedal soudní tribunál složený ze šesti soudců: León Arslanián, Jorge Torlasco, Ricardo Gil Lavedra, Andrés D'Alessio, Jorge Valerga Aráoz a Guillermo Ledesma. (Johnny.ARN)
  • Souzeni byli: Jorge Rafael Videla, Emilio Eduardo Massera, Roberto Eduardo Viola, Armando Lambruschini, Orlando Ramón Agosti, Omar Graffigna, Leopoldo Galtieri, Jorge Anaya a Basilio Lami Dozo. (Johnny.ARN)
  • Společnost Amazon Studios uvedla film do vybraných kin ve Spojených státech 30. září 2022 a 21. října 2022 jej začala streamovat na Prime Video. (Johnny.ARN)
  • Film sleduje Proces Juntas, proces s členy vojenské vlády, která vládla v Argentině za diktatury Proceso de Reorganización Nacional v roce 1985, během něhož docházelo k systematickému mučení, mimosoudním vraždám a násilnému mizení civilistů; zaměřuje se na pohled týmu obžaloby vedeného Juliem Césarem Strasserou (Ricardo Darín) a Luisem Morenem Ocampem (Peter Lanzani), včetně jejich vyšetřování před procesem. (Johnny.ARN)
  • Tento film je v oficiálním žebříčku 250 nejlepších hraných filmů na Letterboxd. (Johnny.ARN)
  • Film byl natočen přesně v soudní síni justičního paláce v Buenos Aires, kde se v roce 1985 konal skutečný proces s Junty. Jako soudní síň se již nepoužívá, ale stále se v ní konají politické akce, a tak filmaři dostali povolení od ministerstva spravedlnosti, které považovalo film za důležitý pro zemi, natáčet zde v noci, kdy se v budově nepracuje. (Johnny.ARN)
  • Po získání Zlatého glóbu za Nejlepší cizojazyčný film Peter Lanzani (Luis Moreno Ocampo) prozradil, že Ricardo Darin (Julio César Strassera) při předávání cen používal svůj „talisman“ a hercům a štábu řekl, aby si mysleli: „Nebojte se, nevyhrajeme, nemáme šanci, jsme poražení, buďte v klidu, nebudeme muset pronášet projev, nevyhrajeme.“ (Johnny.ARN)

Související novinky

12. ročník Festivalu argentinského filmu

12. ročník Festivalu argentinského filmu

25.10.2023

Ve dnech 26. - 30. října 2023 se v kině Lucerna uskuteční již 12. ročník Festivalu argentinského filmu Cine Argentino, který patří již k tradičním kulturním akcím pražského podzimu. „Ani v letošním… (více)

37. ceny Goya – výsledky

37. ceny Goya – výsledky

12.02.2023

V sobotu 11. února byly předány výroční španělské filmové ceny Goya. Slavnostní ceremoniál proběhl v Andalusii ve městě Seville, kde se udělování cen uskutečnilo naposledy v roce 2019. Moderátory… (více)

Reklama

Reklama