Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2025), 17 h 46 min (Minutáž: 36–65 min)

Hrají:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(20)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (338)

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl napsat nějaký strašně satirický komentář jako jsem to udělal u komentáře k Johnu Waynu Gacymu a Tedovi Bundymu, ale myslím si, že si to zrovna tenhle počin tak úplně nezaslouží. Víš, tihle sérioví vrazi můžou být zobrazeni dvěma způsoby, buďto ve formě real krimi dokumentů, kde se dělají rozhovory se skutečnými obětmi a policisty, nebo se může natočit seriál s dosazenými herci a scénářem. První případ funguje ve valné většině pokusů, kdežto druhý hraný případ prakticky nikdy. Tím se dostávám k jádru věci, protože Monster: The Jeffrey Dahmer Story, je jedna z těch světlých chvilek, kdy je to zkrátka udělané dobře. Myslím si, že je to udělané dokonce tak dobře, že kdyby bylo trochu víc zatlačeno na nějakou policejní linku a ubráno z linky černošské sousedky, mohlo by to připomínat jakýsi spinoff Mindhuntera (i ten soundtrack je ve vyhrocených scénách prakticky identický). Celá šestá epizoda, je topově natočená, sonda do hlavy sociopatického vraha, který se naposledy ohlédne a pak už se naprosto oddá své posedlosti. Jo a to zatmění je taky sick af. No a co samotný Jeff? Taťka si o prášcích během těhotenství může říkat co chce, ale vzít šestiletého syna a učit ho jak pitvat přejeté zvíře je z hlediska naprosto základní psychologie bezpochyby spouštěč pro sériového vraha. I přes občasné k uzoufání pomalé tempo doporučuju. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Evan Peters je prostě bůh! Ten člověk by si zasloužil, aby mu někdo napsal perfektní filmovou roli na tělo, v seriálech už se prosadil dostatečně, teď by to chtělo pořádný biják. Seriál mi místy přišel trošku víc utahanější, jakoby to tvůrci potřebovali natahovat, za mě zbytečně. Ale jinak k tomu moc výtek nemám. Některý díl bavil více, jiný méně, tak to bývá, ale Evan Peters ten seriál celou dobu táhl na zádech, takže klobouk dolů a dejte mi někdo prosím tu sošku za nejlepšího herce. ()

Reklama

rollman1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh o muži, jenž měl rád černochy ještě více než Martin Luther King. Prvně musím podotknout dvě důležité věci. Série, ačkoliv se to přímo nabízí, není vyloženě o střevech, mrtvolách a o ukázaní co nejvíce brutality. Občas se nějaká nepříjemná scéna vyvrbí, ale 90% vražd je mimo záběr, případně jsou ukázané záběry až po nich. Takže kdo čeká nějaké krvavé orgie bude zklamán. Samozřejmě je tady plno nechutností, ale tak nějak v omezeném množství. Seriál sází převážně na sýrovost a nechutnost celé této kauzy a ještě třeba i na poukázaní neschopnosti policie, která mohla mnohem dříve zakročit a předejít dalším mrtvým. Hlavním prvkem, proč je ale seriál tak kulervoucí je herecký výkon Evana Peterse, který ze sebe dostal víc než maximum a jestli po tom nedostane žádnou cenu, tak je celý svět slepý. Evan v roli Jefreyho je až ďábelsky dokonalý a až šíleně věrný své předloze. Na jednu stranu je to sympaťák, kterému fandíte i v životě, ale jakmile přejde do módu zabíjení, potkat byste ho nechtěli. Velká výhoda je i to, že sledujeme příběh nejen ho, ale i obětí, jejich rodin či sousedů a čím vším si museli projít, případně jak velký dopad to na ně mělo. Každá postava si tady odehraje své maximum. Seriál vlastně funguje po všech stránkách a vždy dokáže zaútočit na ty emoce, které zrovna potřebuje ve Vás probudit. K tomu dopomáhá ještě silný soundtrack, který ty emoce ještě víc prohloubí. Bohužel však ke konci dochází sérii dech, ale není to tím, že by něco bylo špatně, akorát se už řeší spíš věci okolo a třeba takový soud bych si představoval intenzivnější. Ve výsledku se ale jedná o prvotřídní počin, který táhne dopředu výborně odvýprávěný příběh v čele s hlavní rolí. Skvělá hudba, nepříjemná atmosféra na každém kroku a sýrovost provázející celý seriál, dělají z Dahmera jeden z nejsilnějších zážitků tohoto roku. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

No asi takhle, obvykle tyhle divácké hity Netflixu ignoruji, ale v tomto případě samozřejmě zvědavost nakonec zvítězila, protože sériový vrah žeano. A i když mě to bavilo a místy mi to přišlo natočené obstojně (byť nějak nechápu ten trend, kdy každou epizodu točí jiný režisér), stejně jsem se nemohl ubránit dojmu, že je to strašně natahované, a hlavně mám taky docela problém s tím, jestli si taková látka skutečně zaslouží zfilmovat, protože souhlasím s názorem, že vůči pozůstalým obětí je necitlivé oživovat staré rány, a celkově mi to přijde jako cynické zpeněžení lidské krvelačnosti (kterou samozřejmě reflektuji i u sebe - dokonce chápu i lidi, podle nichž se ten seriál držel zbytečně při zemi co se týče zobrazení nějakých nechutností - zájemci o tento druh podívané se musí poohlédnout jinde, osobně jsem si při sledování vzpomněl například na šílenost U Zlaté Rukavice). Prostě pokud si vybavuji dobře, tak jsem dosud o existenci zrůdy jménem Jeffrey Dahmer nikdy neslyšel, a nemám pocit, že by mi rozšířením povědomí o jeho zločinech Netflix nějak obohatil život, spíš je mi z toho zle, protože mě u toho napadá, kolik takových magorů po světě běhá dosud neodhalených, což je prostě hrozná představa. Celkově mě ten seriál uvrhl uvrhl do dost neradostných myšlenek, a nejsem si úplně jistý, že je zdravé něco takového sledovat. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Seriál o takovém zmrdovi dobře natočený, ale čekal jsem hromadu oiginal záběrů, drastické natočené záběry na masakry. Vim že pro rodiny už to natočení nebylo jednoduché a zpracování je spíše o jeho životě a mluvení jak to všechno začalo a vzniklo. Jak píšu dobře natočené ale pro mě málo detailních informaci. Jinak jsem si to užil bohužel na světě jsou zrudy. ()

Galerie (167)

Zajímavosti (21)

  • Seriálová Dahmerova (Evan Peters) sousedka Glenda Cleveland (Niecy Nash) ve skutečnosti žila ve vedlejším domě. Opravdovou sousedkou byla Pamela Bass a Vernell Bass. Bass byla první nájemnicí, které nabídl sendvič s lidským masem, což vrahem nikdy nebylo potvrzeno. Seriálová sousedka byla mixem obou žen. Cleveland, reálná sousedka z vedlejšího domu, byla hrdinkou, která si všimla vrahova podivného chování a jedné oběti. Tou byl laoský chlapec Konerak Sinthasomphone, který utekl, ale policie ho Dahmerovi vrátila poté, co je vrah ujistil, že se s partnerem jen pohádali. Dahmera nahlásila policii, která se případu dále nevěnovala a označili ji za šílenou. Mezitím zabil dalších pět obětí, tyto hrůzy zastavil až další utíkající chlapec, kterého si všimla policie. (dan4815)
  • Glenda Cleveland (Niecy Nash) ve skutečnosti nebyla Jeffovou (Evan Peters) sousedkou, ani nebydlela ve stejné bytové jednotce. Ve skutečnosti bydlela v jednotce naproti. Její role v seriálu zastoupila Pamelu Bass, skutečnou Jeffovu sousedku, která bydlela naproti jeho bytu. (Takeshi666)
  • Tony (Rodney Burford) je hluchý, přesto vícekrát reaguje na hlasové pokyny, např. při focení. (Zix.)

Související novinky

Z Charlieho Hunnama bude Monstrum

Z Charlieho Hunnama bude Monstrum

20.09.2024

Divácky populární hraná true-crime série Monstrum od streamovacího giganta Netflixu našla představitele hlavní role pro chystanou třetí řadu. Bude jím britský herec Charlie Hunnam (Gentlemani, Král… (více)

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Reklama

Reklama