Reklama

Reklama

Padlé ženy

  • Irsko The Magdalene Sisters (více)
Trailer

Obsahy(1)

Írsko, 60-te roky minulého storočia. Dievčatá a ženy, ktoré viedli ľahký život, stali sa obeťami znásilnenia, alebo sú slobodnými matkami, odvádzajú do kláštora . Žiadna z nich však netuší, čo ju čaká za múrmi, kde si má odpykať trest. Tvrdá práca je asi to najmenšie zlo. Musia čeliť despotickému a ponižujúcemu zachádzaniu rádových sestier a najmä matky predstavenej, ktorá tvrdí, že robí všetko pre ich dobro a odvoláva sa na vôľu božiu. Režisér Peter Mullan pozbieral materiál na svoj film v ešte donedávna existujúcich Írskych polepšovniach a sám bol šokovaný z krutých výchovných praktík, o ktorých verejnosť nemala ani tušenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

laik_60 

všechny recenze uživatele

veľmi dobre natočená a herečkami skvele stvárnená dráma. Príbeh a trápenie žien v ortodoxnom katolíckom prostredí, odchovaných snáď ešte ortodoxnejšími rodičmi, môže vyvolať v divákoch pohoršenie alebo snáď aj zlosť , ak nie vyslovene protikatolícku náladu. Film ukazuje na pomery panujúce v kláštore, na despotizmus a áno .. aj na akýsi pocit chuti ovládať a manipulovať s človekom. Vyslovujem obdiv že na produkcii filmu sa podieľali aj samotní Íri , a vôbec, že okrem mučeníckych filmov a filmoch o obetovaní a nezištnej láske, sa točia aj takéto diela dokresľujúc obraz dojem zo svetového náboženstva. Ale aby ste nemali len taký kriticky názor a pohľad skúste nazrieť do dokumentu --- síce neuhranom tak krásne a profesionálne, ale o to pravdivejšom vola sa VŠETKY MOJE DETI a nájdete ho tu : http://www.csfd.cz/film/350432-vsechny-moje-deti/ :) ()

balba 

všechny recenze uživatele

Vynikající film , který ukazuje na lidskou krutost.Musím uznat , že mě některé scény dohnali k slzám.Alespoň jde vidět jak jsou jeptišky zlí k ženám , které udržují sexuální život.Jsem ráda, že hlavní hrdinky.........Nejvíce mě pobavila scéna , kdy kněz začal se sebe strhávat šaty.Nejhorší scéna je ,když jí skalpují hlavu nůžkami. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No, dostat se v katolickém Irsku do spárů řádových sester Marie Magdalské asi nebyl žádný med. Obzvláště, když ,,kajícnici'' k tomuto kriminálu většinou odsoudila vlastní rodina. Připomnělo mi to kauzy z dneška, kdy k nám občas přichází informace o ženách z Indie nebo z Afriky, které byly znásilněny a ještě si za to mohou sami! Už mnohokrát jsem se podivoval nad skutečností, kterak fanatismus v církvích umí udělat často z učení o dobru a lásce nástroj nebrutálnějšího teroru, ponižování a týrání. Nejděsnější na tom je, že se tento příběh neudál kdesi kdysi v osmnáctém století, ale v době jen chvilku po rozpadu Beatles... Nevím jestli jsem se nepletl, ale udivila mne ta fotka JFK na stole matky představené a i na trezoru :-). Že by i jeptišky podléhaly mužskému šarmu? Z filmu na mne dýchala slušná tíseň už jen proto, že i v případě podařeného útěku nešlo čekat pomoc od rodiny. Ta v leckterých případech byla naopak tou, na kterou se rozhodně nedalo spoléhat... Jsou to slabší čtyři hvězdy, ale téma bylo silné a dobře zpracované. Dokonce jsem ty jeptišky ve filmu slušně nenáviděl! Dávám za 4 svaté medailonky. * * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vývoj katolické církve dosáhl úspěchu. Kdyby se tyto dívky narodili o 200 let dříve a "zhřešili" by stejně jako v tomto případě, šli by rovnou na hranici. Naštěstí služebníci boží, v podobě zlých, neurotických, starých panen a úchylného kněze, těmto světsky ztraceným "hříšnicím" poskytnou možnost pokání. "jsme tu proto, abychom trpěli, to je náš trest". Nesmí chybět psychické i fyzické ponižování a sexuální zneužívání. Síla osobnosti jedince v daném případě se projevuje velmi rychle a jelikož vězeňské prostředí a izolace je časově neurčena, je tu i jasná rozhodnost k činům. Atmosféra se chvílemi i uvolňuje a je zde dokonce prostor pro lehký humor, což je určitě příjemné osvěžení. Jestli je to záměrně předramatizované, jak se zde zmiňuje, si netroufám říci, zvlášť, když se jedná o snímek podle skutečných událostí z Irska 60.let minulého století. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na jak dlouho? A jakým právem? Bezvýchodnost situace si na vlastní kůži vyzkouší trojice „nemravných“ duší. Jedna se provinila jen pouhým flirtováním s chlapci z úctyhodné vzdálenosti, další udělala chybu tím, že se probůh nechala znásilnit od vlastního bratrance (výborná sekvence sledující tváře lidí beze slov s postupně jasným resumé), poslední zase porodila nemanželské dítě. V ústavu sv. Magdaleny ze sebe mají díky četným modlitbám a tvrdé práci v prádelně smýt skvrny hříchů, které „spáchaly“. Pocity bezpráví, zoufalství, nejistota o délce pobytu, fyzické tresty i pohrdlivé prohlížení nahých chovankyň chlípnými jeptiškami. Filmu výborně slouží neznámé herecké tváře, režisér sympatie projevuje pochopitelně mnohdy odevzdaným dívkám, z jeptišek se ale nesnaží dělat za každou cenu monstra – víc kritizuje společnost, která klidně vydá své děti do neznáma – nicméně když je příležitost trochu se pomstít (znemožnění duchovního), rád toho využije. Šokující je potom situace, kdy pro jednu z hlavních chovankyň přijde sourozenec a ona nechápe, že opustit tyhle chladné stěny je tak snadné.. Samotná projekce pak pro někoho slabší povahy snadná být nemusí, ale rozhodně stojí za to!! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (8)

  • Písničkářka Joni Mitchell později napsala píseň "The Magdalene Laundries", která se stala neoficiálním protestsongem pozůstalých z Magdalenských domovů. (Amplifier)
  • Člen rady Arts Council na filmovém festivalu v Benátkách, Valerio Riva, protestoval proti ocenění tohoto díla, s tím že jde údajně o propagandistický film, srovnatelný např. s nacistickou tvorbou Leni Riefenstahlové. (Mariin)
  • Sám režisér Peter Mullan si zahrál otce chovankyně Uny, která se pokusí utéci z prádelen. (Amplifier)

Reklama

Reklama