Reklama

Reklama

Zkouška pilota Pirxe

  • Polsko Test pilota Pirxa (více)

Obsahy(1)

Na základě tajného vládního projektu je na kosmickou loď umístěn robot, který má prověřit chování a schopnosti lidí v krajních situacích. Velitel lodi Pirx musí řešit konflitky a podezření mezi posádkou, která o experimentu oficiálně neví, ale leccos si domýšlí. Konfliktní situace nakonec vyústí do stavu, kdy lodi a celé posádce hrozí zánik. Socialistická odpověď na sci-fi žánr zejména americké proveniece sbírá některé nápady z filmů ALIEN či STAR WARS, ačkoliv byla natočena na náměty povídky slavného polského sci-fi autora Stanislawa Lema. Klade však především důraz na morální vlastnosti postav, čímž se prostředí sci-fi poněkud vytrácí. (Robbi)

(více)

Recenze (44)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, slo to este za brutalnej normalizacie, asi aj preto, ze film ukazoval v tej jednej scene / nie moc doveryhodna, rezia posobila na mna rutinerskym dojmom/ v ktorej tvorcovia ukazovali ten zly, zly bakany prehnity Zapad. Potom Vesmirna cast ma nijak neuchvatila - uz davno neplati, ze som namako z kazdeho filmu, kde sa ukazuje vesmir s jeho nadherou. Tempo na urovni, dialogy ovsem nic moc a chcelo to viac kapitana Pirxa : 60 % ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Kdysi napětkrát v kině jedním dechem hltaný biják po pětatřiceti letech viděti – odcizení mezi tehdejším a dnešním já se zhroziti. (To jako že už si ne a ne vzpomenout, co mě na tom tenkrát tak fascinovalo, jestli roztěkaný děj, mlhavé poselství nebo odhalené vnady dívčiny na diskotéce. Jenom matně se mi vybavuje, že jsem tenkrát nacházel jakési významy i v grafických obrazcích na pozadí výhružného robotího vzkazu…) Po paměti nahozené **** snižuji na ***, a ta třetí zůstává čistě z piety za tím ach tak snadno uhranutelným klukem, který tenkrát bydlel v mé hlavě a s kterým už dnes nedokážu navázat spojení. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zkouška pilota Pirxe má 2 zcela rozdílné poloviny. V té první se intrikuje, uniká smrti (celá „automobilová“ pasáž působí však velmi podivně), přemlouvá, „nenápadně“ rýpá do Západu (mekáč, až směšně zkažené prostředí tanečního klubu) a nebýt už pozvolného seznamování s posádkou, byla by to docela nuda. Druhá polovina je už však jiné kafe. Přepne se do vesmírného režimu, přesto sci-fi žánr zde tak úplně nedominuje (rozhodně však po technické stránce obstojí se ctí i na dnešní poměry; tedy krom té kapku úsměvnější zvukové složky). Rozehrává se totiž drama s prvky thrilleru, které má parádně tajemnou atmosféru, hodně napětí a divák dostává stejný úkol jako hlavní hrdina, tedy pozorovat zbytek posádky, poslouchat jejich výpovědi a sám tipovat, kdo je člověk/robot a jaké má úmysly (a přiznám se, že tohle vyslýchání bych snesl i podstatně déle, jak mě bavilo). Pasáž u soudu už tak napínavá není (spíš naopak), ale pro diváka je připraveno na závěr ještě jedno osvěžující dilema, které mu pravděpodobně vydrží i po zhlédnutí snímku. Za mě osobně to budou slabší 4*. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Z filmu je cítit kvalitní předloha, zachována alespoň v dialozích, a i téma je velmi nosné. Škoda jen málo vynalézavé režie, jež se uvede dosti nezáživnou úvodní půlhodinou s dost nezvládnutou a přetaženou scénou s vražídícím náklaďákem a lá Duel, poté už je to jen lepší a dokonce se daří vytvářet napětí a šokující scény. Výprava a triky jsou skutečně dnes již předpotopní a výrazně ruší, především vedle vážné až filosofické zápletky provedení působí až znevažujícím dojmem. Dost mě pobavilo vykreslení kapitalistického světa s pochybnou diskotékou, hrozivými mrakodrapy doprovázenými dunivou hudbou a lá osudové bubny v Za volantem nepřítel, a hlavně rekonstrukce dobového Mcdonalds s šikmookou prodavačkou! Jako žánrová rarita film za to rozhodně stojí, ale i díky Lemově předloze rozhodně nejde jen o resuscitovanou vykopávku. ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

...........uz jen proto, ze se ceskoslovenska kinematografie nezmohla ani v jednom jedinem pripade na sci-fi takoveho rozsahu jako v Testu pilota Pirksa.., a prezravala nas nesmysly typu Akce Bororo aj..... nedovolim si hodnotit toto sympaticky skromne dilko mene nez ctyrma*....rad uvitam v mem playeru dalsi Piestrakovy pociny, tato raritka stala za to. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (6)

  • Vrtulník společnosti United Atomic Laboratories, který sleduje Pirxe v horách, je sovětský stroj Mi-2. Pirx tam řídí Ford Mustang Cabriolet 1967, kamion s návěsem Atlantic-Pacific Lines, určený k jeho likvidaci, je Volvo F89 z roku 1972. Nastražený bagr pak sovětský ChTZ S-100 (ЧТЗ C-100), vyrobený v roce 1958. Helikoptéru Mi-2 používá i OSN pro pracovníka public relations společnosti Cybertronics Research Laboratory McGuirra. (Robbi)
  • Záběry crash testů během projevu pracovníka OSN jsou převzaty od automobilky Mercedes, můžeme zde rozpoznat typy 190, 220 a 220 Coupé SS. (Robbi)
  • Umělá bytost je na letiště převážena dodávkou Ford Transit Mk.I (1977) za asistence policejních motocyklů Harley Davison Electra Glide. Pirx jede k ozřejmění jeho úkolu s Greenem automobilem Jaguar XJ6 (1969). (Robbi)

Reklama

Reklama