Reklama

Reklama

Plavkyně

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvě sestry to z válkou zničené Sýrie dotáhnou až na olympijské hry v Riu v roce 2016 a na téhle riskantní cestě prokážou pevné odhodlání i skvělou plaveckou techniku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (36)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Netflix sa chytil jedného prípadu z milióna a dostali sme prekvapujúco veľmi zaujímavý príbeh. Taký splnený americký sen. Utečiete reálne pred vojnou, síce na nafukovačke, ale lepšie než s polystyrénovou doskou, a nakoniec to dotiahnete až na olympiádu. Zaujímavý príbeh so silnými fázami najmä pri boji na mori, ako aj pri riešení prevádzačstva s lakomými hovädami. Takže v tomto smere dobrý film. Samozrejme si treba aj uvedomiť, že Netflix tam dal svoju udičku a snaží sa ľudí presvedčiť, že to všetci prichádzajúci z východu sú vojnoví utečenci, pritom 90% z nich sú ekonomickí migranti mužského pohlavia, ktorí nechali svoju rodinu v tej zlej vojne, fotia sa iPhonom a v kapse majú slušný obnos peňazí. Síce nám ich prezentujú ako lekárov a atómových fyzikov, ale človek je na pochybách, keď niekoho v tábore znásilnia, alebo rovno ten tábor podpália. Aj taký film by som chcel vidieť. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem snímek převážně o plavání a dostal jsem film zobrazující uprchlickou krizi od útěku ze Sýrie až po příjezd do Německa.Dvě hlavní "hvězdy" tohoto filmu sestry Yusra a starší Sarah se rozhodnou utéct z nebezpečné Sýrie a nějak se dostat k plaveckému týmu do Německa a pak soutěžit na olympiádě.Krásný to sen,ale docela náročné ho uskutečnit.Sestry musí ještě s několika uprchlíky zvládnout náročnou cestu,která prokáže jejich obrovskou statečnost a cílevědomost.Nebudu to komentovat politicky,ale pouze svým filmovým dojmem.Miluju tyhle filmy s výraznou kulturní odlišností,protože z nich přímo tryská ta bezprostřednost,ať z tohoto filmu Plavkyně(2022) nebo i z kulturně podobných jako byly třeba Traitors(2013) nebo Kočičky(2020).Žádná vata,ale prostě příběh podle skutečné události,který bez problému upoutá mou pozornost.Je tu mnoho scén,které bych nechtěl zažít jako třeba dočasně nefunkční motor na přetíženém člunu uprostřed Egejského moře nebo nelegální překročení hranic.Ne díky,tyto zážitky rád přenechám Syřanům,Eritrejcům a dalším naplaveninám. ()

Reklama

lykan9 

všechny recenze uživatele

Moc dlouhý a málo srdcervoucí. Plavkyně je ten druh filmu, který má dojmout a být místy i přehnaně dojemný. To však u tohoto filmu neplatí. Vztah k postavám si divák vytváří jen těžko a místy jsem se nudil. Matthias Schweighöfer však nezklamal a ve chvíli, kdy se po dlouhé a úmorné době objevil, tak se to dalo. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Úžasný skutočný príbeh sestier Mardiniových, ktoré po začiatku vojny v Sýrii ušli za lepším životom do Európy, kde si chceli splniť svoje športové i ľudské sny. Už samotný námet znie pozoruhodne, a musím uznať, že spracovanie tohto príbehu bolo skutočne vydarené. Určite tam bola pridaná aj značná dávka dramatizácie, ale kostra príbehu bola naozaj taká ako bola vo filme. Tá cesta utečencov je až brutálne strastiplná, až mi je ľúto, keď sa k utečencom následne ľudia správajú ako k nejakým menejcenným tvorom (aj keď, samozrejme, nájdu sa aj takí, čo dokážu európsku pohostinnosť zneužiť a len vyciciavajú sociálny systém). Každopádne, tento príbeh je veľmi pekný a natočený kvalitne, takže chválim = 4* ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Mám rád sportovní filmy a pokud jsou založené na skutečném příběhu tak ještě lépe. Takže jsem rád, že příběh plavkyň měl tuhle přidanou složku. Jinak to migrační drama mi hodně přípomínalo knížku Beekeeper of Aleppo (což asi nepřekvapí, ale zároveň to ukradne pár dramat z cesty). Abych pravdu řekl, tak jsem ve finále čekal víc emocí, ale jinak jsem spokojenej s tím, jak to celé fungovalo. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Mořská nemoc i omdlévání na nafukovacím člunu nebyly hrané – scénu natáčeli skuteční uprchlíci, kteří si tak uprostřed oceánu opakovali část své cesty. Jen noční záběry jsou z bazénu. (fraktal)
  • Yusra Mardini si zahrála ve filmu samu sebe, když pomohla natočit některé plavecké scény. Našla si čas, přestože současně trénovala na olympiádu v Tokiu. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama