Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1887. Do města přijel tvrdý, samotářský šerif Jared Maddox, pátrající po vrazích muže, který zde byl před časem zabit za značně podivných okolností. Stopy jej neomylně vedou k majiteli zdejšího ranče, jenž však svou mocí a vlivem ovládá celý kraj. Maddox se pokusí o nemožné, přitom je si dobře vědom, že v nastávajícím boji půjde sám proti všem… Hlavní postavu v tomto westernu ztvárnil Burt Lancaster, známý z filmů Norimberský proces, Co se nepromíjí, Půlnoční muž, Seznam Adriana Messengera, Ulzanův nájezd, Ostrov Dr. Moreaua a řady dalších. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jeden chce v městečku Sabbath spravedlnosti a pevných zásad, druhý zastává teorii, že než střílet, je lepší člověka podplatit a pokud to odmítne, koupit toho nad ním. Myslí jako Boha? Takže se bude střílet.. Burt si tentokrát nesvítí úsměvem na cestu a využívá tři věci válcovitého tvaru k devastaci desperátů a jejich okolí. Příčnou flétnu, hlaveň svého koltu a toho dole zapařeného od sedla, aby pak mohl na konci ještě více cyničtěji dostát své přezdívce „Widowmaker“.. Pár ne úplně hloupých replik, relativizace pojmu „hrdina“, legračně přehnané cákance umělé krve a charismatický střelec Lancaster, který za pár dnů patřičně vytahá hrobníkovy popruhy na spouštění rakví a razí, co se posloupnosti týká, pro protivníky poněkud paradoxní pravidlo „tasíš první, zemřeš první“. Teda jsou z něj i výjimky, třeba když vám obhospodaří starou. Pak se spokojí i s ránou do zad, aniž byste tasili.. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci "malý" western s dokonalým záverom (kde kvôli jedinému impotentnému čurákovi prehrajú všetci, bez ohľadu na zásahy). Burt Lancaster dominuje, Robert Ryan skvele sekunduje a Lee J. Cobb svojim presvedčivým podaním "charakterného zloducha" ten stret troch jedinečných postojov a pováh bez zaváhania vybrusuje a obohacuje o nové rozmery. Trojuholník, aký sa len tak nevidí. P.S.: Budem sa musieť poobzerať aj po ďalších filmoch Michaela Winnera, z trojice doteraz videných (Mechanik zabiják, Sentinel) mi sadol (a sadol veľmi) každý. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Michael Winner své "hrdiny" rád nechá střílet do zad. Režisér slavného Přání smrti točí  vcelku nemorální či spíš nemoralizující western, kde  hlavní hrdina nepobíhá jako John Wayne s čistým štítem, ale fanaticky lpí na svých vlastních pravidlech, jež alibisticky vydává za spravedlnost.  Lancaster je jako  temný a sarkastický téměř mstitel naprosto přesný, stejně tak Ryan jako šerif, co ztratil odvahu či Cobb coby velkorančer a záporák s lidskou, tedy nejen výhradně černou, podstatou. Krutý závěr mi pak definitivně otevřel oči ohledně amerického westernu, který rozhodně nebyl jen Waynův svět a tak nabíjím pět kulek. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý western, který se nese v duchu "peckinpahovských jatek" a dějově zase trochu vychází z kultovního High Noon. Příběh se odehrává v klasické westernové přírodě plné prachu, kojotů a horkých dní a chladných nocí. Hlavní hrdina v podání Burta Lancastera je tvrdý, nekompromisní a sympatický. Proti němu stojí banda, která je loajální svému pánovi, jistému Bronsonovi, o kterém se však také nedá říct, že by byl vyloženě špatným člověkem. V doprovodu zdařilé hudby se zde pak střetávají různé charaktery postav a rozehrává se vír myšlenek a otázek ohledně zločinu a jeho trestu, důslednosti práva a následků rozsudku. Strážce zákona pro mě bylo velmi milé překvapení. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Cervenak to napisal vystizne. Je to perfektny western s netradicne dynamickym tempom. Postavy su fantasticky napisane. Ziadne ciernobiele stereotypy. Az som si prial, aby film trval aspon o 20 minut viac. Najviac sa mi pacilo, ze svojim spôsobom za zaporaka tu je serif, ktory chce zatknut skupinu muzov, ktory nahodou zabili starca. A pachatelia su vykresleni ako celkom normalni ludia, ktori sa z rôznych pochopitelnych dôvodov odmietaju vydat serifovi. Takze do velkej miery to je skôr drama ako nejaka kovbojka. Prestreliek tu je minimum a su natocene kvalitne ale nie su nejak umelecky stylizovane. Pôsobia dost civilne. Jedina vec, ktora ma trochu iritovala boli divoke zoomy kamery jak v starych kung-fu filmoch. Ale to je malickost. Stale sa jedna o jeden z najlepsich westernov aky som videl. 8/10. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama