Reklama

Reklama

V temnotách

  • Velká Británie Out of Darkness (více)
Trailer 2
Velká Británie, 2022, 87 min (Alternativní 84 min)

Šest lidí hledá nový domov v kruté krajině, ale pronásleduje je děsivý nepřítel. (HBO Max)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (96)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Celkem realistická odpověď na otázku, proč člověku trvalo tak dlouho, než se přemnožil, kolonizoval předlohu glóbusu a přestal požírat svoje mrtvé kamarády. Zdejší prehistoričtí obyvatelé sice zjevně znají holicí strojky, mluví podezřele moderně a nosí precizně padnoucí kožené oblečky, tvůrci kolem nich ale celkem schopně křešou atmosféru i napětí a postarali se o to, aby závěr filmu byl zajímavější než jeho úvod (což je vždy výhra). Bubákování ve tmě tvoří paradoxně nejnudnější složku filmu (temný les - cosi se pohne - vyděšené tváře - temný les - cosi se pohne - vyděšené tváře), mnohem zajímavější je celkový primal fear koncept (pudový strach z nepoznaného v časech, kdy byl pro člověka nepoznaný téměř celý svět) a jeho zdárné vyjádření. Kořeny všech válek, vyhlazování a emocemi znetvořených dilemat v oblasti poznávání mají kořeny hluboko v pravěku a jejich jednoduchost je pro demonstraci uvedeného ideální. Uvítal bych produkčně i obsahově bohatší remake. P. S. V komentářích k nalezení hotová esence pojmu "papouškování" - o horor tu totiž jde až v poslední řadě a smysl přirovnávání k Predátorovi chápe patrně jen ten, kdo s ním přišel první. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zpočátku docela otrava, když seznamovací půlhodinka s tlupou pravěkých lidí působí jako nutné zlo, ale jakmile se přepne do survival módu, tak je to paráda. Nádherně natočené, atmosférické, napínavé. A v závěru se ukáže, že Out of Darkness není jen očekávaná pravěká variace na Predátora, ale že má ten příběh i nějaký smysl a že je dobře konceptuálně vymyšlený. Hrdiny bych si ideálně představoval o level zdrchanější, nepůsobilo to na mě stoprocentně autenticky, ale na módu a péči o tělo lidí před 45 tisíci lety odborník nejsem, takže více neřeším. Každopádně první dobrá letošní žánrovka. ()

Reklama

majo0007 

všechny recenze uživatele

Niektorí recenzenti ("riči v piči") boli zrejme v lese na "houbičkách" s tampónmi v nohavičkách spolu so štábom. Pripomínalo mi to rozprávku o "Červenej Karkulke". Tlupa nehercov recitujúcich hatlaninu, blúmajúcich po lese... budget 1000€ za benzín do peknej krajiny. Dokonca odkukaná pičovina z Pitch Black - holka má krámy, bu-bu-bubák po nej ide, lebo ju cíti...! Úděsné! Jedna ★ za kameru (aj keď tie 2 "prevracačky" som nepochopil, možno to malo byť kůl... né, nebolo) a hudbu, ktorá asi jediná stála za to. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tento film byl několikrát zmiňován v souvislosti s posledním Predátorem. Což je velká haluz. A také byl doporučován jako atmosférická a strachopudná survivalovina. Tak jak je možné, že tady má jen 49%? A to přestože spousta lidí dává 4*. Je to jednoduché. Kdokoliv s očekáváním příšer bude nakrklej. Ti, kdož se na to podívají s nízkým rozlišením, nebo na TV, která která si neporadí s tmavými záběry...budou otrávení. Mnozí netrpěliví diváci, kteří si nepočkají na pointu(která příjde až nakonec a zcela nepochybně nebude každému po chuti), budou v hodnocení nemilosrdní. Trpělivosti mám na rozdávání, ale ani mě nebavilo sledovat bandu občas hloupě se chovajících pralidí na cestě...nikam. Ale samozřejmě oceňuji exteriéry a řemeslnou zručnost s jakou Cumming vodil diváky za nos; pro nej i pro Greenberg šlo o prvotinu, takže dokonce velká poklona. Pokud vás tento typ filmů (Vikingové, Osada Havranů :-)) baví a máte rádi "raw" filmařinu, tak zklamaní nebudete. Ostatní horůrkáři bažící po nějaké potvoře ...zkuste spíš wendigo, nebo folk horor záležitosti, jako třeba Lesní rituál, Paroží... . Tam toho uvidíte víc. Skvělé řemeslo a dobrou pointu oceňuju, ale víc než 3* nedám. Není to můj šálek kávy. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Naprosto šílený herci, otravný dialekt a vlna klišé vedoucí k neuvěřitelně předvídatelné pointě. Ten film není špatný v tom, že by byl hloupý, nebo viditelně levný, ale je to jen šíleně nesympatický, otravný a nudný 45 tisíc let starý road trip s naprosto jednoduchou a dementní pointou. Můžete maximálně ocenit přírodu, práci s kamerou a skvělou hudbu. Jinak je to opravdu jen otravný a nudný žvást. Něco jako Valhala s Mikelsenem. Nedávám tyhle nudný blbosti. 20%. ()

Zajímavosti (2)

  • Podle slov režiséra Andrewa Cumminga, byl jazyk Talo pro herce extrémně náročný. Jazyk byl kombinací arabštiny a baskičtiny a vypracoval jej lingvista Daniel Andersson. (chaometic)
  • Natáčelo se v okolí Gairloch ve Skotsku a děj se odehrává před 45 000 lety. Film tak odpovídá historii, ve které se první lidé objevili v severozápadní Evropě. (chaometic)

Reklama

Reklama