Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Jino 

všechny recenze uživatele

Začátek je opravdu povedený, ale těch 114 minut je moc dlouhých na to, aby zápletka o pomstě za nespravedlivé linčování byla jedinou náplní tohoto filmu a tak je zde využíváno vícero zbytečných a někdy i nudných dějových odboček. Na Clinta se však dobře kouká a jeho kolty proklatě nízko tahají Pověste ho výš o trochu výš, stejně jako dobrý hudební doprovod. Slabších 70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Westernová krimidráma bez slovenského názvu sa iba v niekoľkých málo ohľadoch vymyká z bežnej produkcie tohto žánru. Je to najmä zásluhou Clinta Eastwooda, ktorý nadviazal na svojich najlepších predchodcov a po Leoneho trilógii si strihol ďalšiu zapamätateľnú úlohu. Aj atmosféra divokého Západu, kde zákonom bol sudca Fenton, bola stvárnená presvedčivo. Problémom bola obrátená gradácia filmu, v ktorom po dramatickom začiatku dej postupne upadal, až úplne uviazol pár minút pred záverečnými titulkami. A tiež hudba, ktorá síce bola typicky westernová, ale aj hlučná, vtieravá a príliš násilne zdôrazňujúca dianie na plátne. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tenhle western viděl někdy tak před 25 lety a pamatoval jsem si z něj víceméně jen úvodní scénu oběšení a hlavní zápletku, ale jinak nic, jen že se mi to celkem líbilo, a pak až dnes. Film, zjevně částečně inspirovaný Clintovými špagetami, je zajímavý a díky postavám (kdy dokonce i hlavní trio záporáků dostane trochu prostoru aby vylezlo, že nejsou úplně jednorozměrní) nikoli šablonovitý, ne přímočarý a navíc končí částečně otevřeně, protože ne všichni viníci byli potrestáni (zřejmě je autorským záměrem ukázat, že spravedlnost je boj, který nikdy nekončí), praktiky jediného místního soudce a hrdinova šéfa taky nejsou černobílé a někdy je o soudní spravedlnosti nutné pochybovat. Vytkl bych jen tu melodramatickou vsuvku, která by dobře zapadla do filmu tak o deset let staršího a jinak pojatého. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood byl vždycky frajer. To by se totiž nikdy nedostal tam, kde dneska je. Tady se v roce okupace Československa ruskými vojsky vyšvihl v roli westernu, který bych chvílemi neměl problém označit jako hororový western. Překvapivě místy hodně ponurý a depresivní western. Ale bavilo mě to. V rámci posledně viděných westernů je tenhle atmosférou hodně jiný, i když v něm cítíte takové ty klasické spagetti motivy. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

I když to vypadá na zajímavej děj, nakonec to tak nějak vypudí doušek smradlavyho plynu do prázdna. Jo, počáteční lynch, jak jsem se stal marshalem a teď to všichni schytáte, to vubec nevypadá špatně. Taky tolik smyček na oběšení v jednom záběru jsem už dlouho neviděl. Eastwood ukazuje svoje drsny ksichty a cedí slova mezi zubama, ale stejně to neni taková zábava, jak bych si představoval... ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Film bol prvou produkciou spoločnosti The Malpaso Company. Ide o produkčnú spoločnosť Clinta Eastwooda. (westerns)

Reklama

Reklama