Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jdi k čertu, Coopere!" - "Tam už jsem byl, soudce..." Vcelku povedená "americká špageťárna", která by ale bez představitele hlavní role tak dobrá nebyla. Líbilo se mi, jak velký Clint pojal hlavního hrdinu - je to vlastně kombinace jeho dolarového muže beze jména a drsného Harryho. Úvodní dvacetiminutovka s oběšením, odříznutím, převozem a příjezdem do města patří mezi ty nejlepší scény, které jsou v Eastwoodových filmech k vidění. Film má díky přímočarému scénáři dobrý spád, zpomalí vlastně jen při romantické odbočce, po které už ale následuje finále. Zaujala mě i Frontiereho staroškolská hudba se dvěma dosti říznými motivy a Pat Hingle v roli nekompromisního soudce. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poměrně svérázný příběh z oněch divokých časů, kdy zákon musel být prosazován velice striktně a nekompromisně, neboť vůle k jeho dodržování byla malá a nástroje k jeho vymáhání nedostatečné. Země, na jejímž území byl porušován, byla svou rozlohou naopak úctyhodná - a hemžila se drsnými chlápky, kteří uznávali jen vlastní pravidla a obvykle s vámi byli rychle hotovi. Nicméně touha po odvetě může svazovat a sžírat duši - a pomsta může mít i trpkou příchuť ... v těch končinách, kde ji vyhlížejí dokonce i blond krasavice s výmluvnýma očima. A zápletka ? Jakoby se zastavila na půli cesty - jakoby se zdráhala dopovědět všechno, co se jí honí hlavou ... nejen co se psaného práva a světské spravedlnosti dotýká ... 3,5* ()

Reklama

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa spoliehal na ikonu Clinta Eastwooda. Ale to mu ani zďaleka nestačilo. Podstatná a hlavná dejová linka sa po polhodine odsunula na vedľajšiu koľaj a celý motív filmu sa stratil v tom aby čo najlepšie vykreslil Eastwoodov zmysel pre spravodlivosť. Avšak koho to zaujíma? Z našlapaného úvodu pre slušný western sa nakoniec stala precitlivená dráma z násilne pridanou romantickou vložkou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Super western, hoci teda VychodnyLes je lepsi reziser ako herec, ale dobre to odsypa, obycajne dialogy prevazuju, aj v tomto filme. Uzivatel genetique hovori cosi o tom, ze to, co riesi Ox Bow Incident sa tu odohra behom desiatich minut - sak sa mi hned zdalo ze to plany film, respektive len taky jakz takz znesitelny priemer. No nic, prec od Ox Bow a s5 k filmu. Herecky je to na urovni, videl som konkretne vybornu Inger Stevens /5 card stud, Firecreek/, Eda Begleyho /Sorry, wrong Number 1948, 12 rozhnevanych muzu 1957/ a Pata Hingle /V Pristavu 1954, Nevada Smith 1966/. A vzdy som vedel, ze jestvuje pesnicka od Michala Tucneho Poveste Ho vys /uz neviem presne nazov pesnicky/, a vedel som aj o filme. Akurat som nevedel, ze ho natocil Ted Post a ze tam hral VychodnyLes a spusta mne neznamych hercov - sak som to prave dopozeral, a kuknem zas profily hercov : 77 % ()

classic 

všechny recenze uživatele

Výstižný názov,ktorý presne vypovedá,čo sa tu bude diať,že poväčšinou sa bude vešať vysoko bez náznaku svedomia. Na začiatku sa práve o to snažia intenzívne grupáč tupcov,ktorí chcú vehementne povesiť budúceho maršála Clinta Eastwooda,ale čo čert nechce,urobia chybu a potom kápo vezme spravodlivosť za pačesy a nastáva zúčtovanie... Trocha odlišný western od spolupráce na leoneovkách,kde bol vajgel v hube a drsný výraz,ten tu ostal spolu s minimalistickým vyznením vízie režiséra,ktorého štýl som si užíval aj napriek niektorým logickým dieram v deji,ale o čom snímok je,to je za uši vzaté,že tu sa činmi plytvať nebude s vynikajúcim hlavným predstaviteľom. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se také v Arizoně a Kalifornii, a to od 19. června do srpna 1967. (Varan)
  • Natáčení probíhalo v Las Cruces v Novém Mexiku. (reich)

Reklama

Reklama