Reklama

Reklama

VOD (1)

Policista, který v Polsku roku 1987 vyšetřuje případy záhadných zmizení, pronikne mezi osazenstvo kláštera na odlehlém místě a odhalí tam velmi temné tajemství. (Netflix)

Recenze (174)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Slabý hlavní protagonista a pomalý rozjezd tomu lehce podkopávají nohy, ale obojí může zároveň nakonec posloužit právě efektivitě finále, jež dobře funguje jako satanistický horor i jako náboženská satira. Ve výsledku je tedy Pekelná díra velmi solidní žánrovkou, kterou v Česku našim severním sousedům můžeme jedině závidět. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Mám rád atmosféru kostolov, hroby a záhadné vraždy. Ale Hellhole je na míle vzdialený film od napríklad vynikajúceho Mena ruže. V prvom rade to nie je čisto horor a nebál by som sa tu do žánru dopísať aj fantasy (podľa toho Balroga v závere). Zo začiatku mi to prišlo celkom zaujímavé, ale časom ma to prestavalo baviť. Vlastne som zistil, že tu nie je žiadna postava, ktorá by ma bavila a aj keby nejaký Satan mal všetkých zabiť je mi to jedno. Atmosféra sa inak podarila a dopomáha jej k tomu aj dobra hudba, ale to je všetko, čo ma zaujalo. Umieral som nudou. Možno v rukách iného režiséra, s iným hercom a sympatickejším hlavným hrdinom, by ma to viac bavilo. 25% - 1* ()

Reklama

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Mladý kňaz prichádza do odlahlého kláštora v Polsku, aby sa pridal k miestnym mníchom. Tí žijú v uzatvorenej komunite a pomáhajú osobám posadnutým diablom. V útrobách kláštora sa ale skrývajú omnoho temnejšie tajomstvá, ktorým bude musieť nový člen čeliť. - Neviem, prečo tu obsah od Netflixu hneď v prvom slove prezrádza jeden z klúčových aspektov filmu, ktorý vyjde najavo až takmer v polovici stopáže, ale tak čo už. Bartosz M. Kowalski je bezpochyby talentovaný režisér, ale podobne ako u dvojice filmov Nobody Sleeps in the Woods Tonight mi vadilo, že do svižného deja v závere zase zakomponoval akési nezmyslené presahy, bez ktorých by sa to celé zaobišlo a nebyť záverečných 10-15 minút, vyznelo by to u mňa omnoho pôsobivejšie. Vlastne je to jediná výtka, ktorú k tomu mám, ale zaváži vela. Inak to má skvelú výpravu, mrazivé prostredie starého kláštora plného odporných dedkov, sympaťáka v hlavnej úlohe a vlastne to celé funguje aj ako sociálna kritika cirkvi v Polsku (pedofília a zneužívanie mladistvých, ktoré sa tí na najvyšších pozíciách cirkevnej hierarchie snažia zakryť). Spokojnosť, ale režisér ešte stále nedosiahol svoje hororové maximum. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Kowalski si tentokrát ukousl moc velké sousto. Víra někdy nestačí. Atmosféra v klášteře by se dala krájet, závěrečná pasáž je poctivě hutná a démon je patřičně děsivý. Ale celkově z toho cítím jakousi nevyváženost a uměleckou neukotvenost. A když režisér neví jak vymítačský horor správně uchopit, tak bych radila za koule, to někdy pomůže. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Pane jo, Poláci se nám utrhli ze řetězu a já si chrochtám blahem. Bartozs M. Kowalski se po taškařicích v podobě dvou dílů Dnes v noci v lese nikdo nespí neskutečně pochlapil a Pekelná díra je tak díky tomu vážně parádní pecka, které jsem jako hororový příznivec podlehl hned od prvních minut, a to především díky úžasnému, strhujícímu a skutečně doslova pekelnému vizuálu a extrémně syrové atmosféře, oboje samozřejmě zapříčeněné především maximálně působivým prostředím odlehlého kláštera, který každým svým záběrem přivádí diváka do úzkých, prostě brrrr, fakt mrazivá záležitost, jinými slovy, pro podobný typ filmu jednoduše fantazie. Krom toho se ale opravdu dost povedla i zápletka, která je zatraceně napínavá, strhující, disponující skvělými zvraty, silnou gradací a i přestože je poměrně jednoduchá, tak funguje sakra přesvědčivě a samotný závěr je pak velká paráda, která si zaslouží ovace ve stoje. Vytknou jinak nelze nic ani výraznému castingu, stejně tak jako jednotlivým postavám, které jsou zajímavé, nenudící a i zde se dočkáme fajn překvapení. Efektně se pak sice nejedná o nějakou velkoprodukci, což ovšem nemyslím v žádném případ jako výtku, naopak, jak jednotlivé triky, tak masky jsou na možnosti tvůrců výtečné, brutální a i v tomto ohledu dávám jasný palec nahoru. Za mě se zkrátka jedná o dech beroucí záležitost od našich severních sousedů, jenž si naprosto nic nezadá s těmi nejpovedenějšími žánrovými kousky z celého světa, a já vážně smekám před parádním filmovým zážitkem. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie filmu prebiehalo predovšetkým v poľskom meste Lubiąż. (Real Tom Hardy)
  • Titulky v závere filmu idú odzadu. (achnaton43)

Reklama

Reklama