Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jeden život je britský životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi. Film sleduje Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938-39, těsně před začátkem druhé světové války. (Vertical Entertainment)

Videa (3)

Trailer 7

Recenze (159)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že u mě na té atmosféře přidalo to, že jsem to viděla v kině. Pustit si to doma, tak bych možná šla s hodnocením o hvězdičku dolů. Kino má vždycky něco navíc. Nicholas Winton si už dlouho zasloužil svůj film za to, co udělal a tohle je krásně zpracované. Věnuje se to opravdu jen té dané době, kdy Nicholas společně s ostatními v týmu zachraňoval děti s Československa. Některé scény jsou srdcervoucí, hlavně u poslední vlaku, který nedorazil. Helena mi tu přišla taková upozaděná, na to jak skvělá herečka tu je a hlavní herec v mladší verzi Wintona by mohl být víc charismatičtější, aby udělal na diváka větší dojem. Jinak doporučuju spoustu kapesníčků, slz teklo hned několik. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

I když jsem se nedozvěděl téměř nic o samotném Nicholasi Wintonovi, jen to, že to byl jak sám o sobě řekl, obyčejný člověk, tak jde o velmi dobré a dojemné drama. No ale jak vidno, i obyčejný člověk zvládne neobyčejné. Chvílema film možná ztrácel údernost a napětí, ale i tak je cennou připomínkou odvahy jednoho chlápka. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal příběh Nicholase Wintona, jemuž se ve spolupráci s dalšími odhodlanými lidmi podařilo zachránit život 669 dětem? Jeden život je příběhově v podstatě jednoduchý film s jasnou strukturou, kde se účelně střídají dvě časové etapy oddělené půlstoletím, nicméně právě onen příběh dělá z filmu neuvěřitelně silný a jímavý zážitek, umocněný přesvědčivými hereckými výkony a přesným obsazením. Český divák jistě mj. ocení pražské lokace a množství českých frází, které ve filmu zazní. V závěru může film působit možná poněkud melodramaticky, nicméně tvůrci tím jen podtrhli skromnost "obyčejného" člověka, který dokázal neobyčejné věci. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

U snímků, jako je Jeden život, se často těžko od hodnocení odděluje důležitost vyprávěného tématu od umění ho správně vyprávět. Tady s tím ale nemám příliš problém. Snímek necílí na první dobrou, představuje věci komplexně, a když udeří na emocionální noty vší silou, je to zasloužené. Navíc když je postava Anthonyho Hopkinse konfrontována s mučivou pravdou o osudu lidí, které se mu nepodařilo zachránit, nepouští se do srdceryvného sebelítostného monologu, nesnaží se lacině zapůsobit na diváka, místo toho se projde k oknu a zadívá se do krajiny. Nuance hrají roli. Hopkins opět stvrzuje renomé jednoho z nejlepších herců současnosti, je navíc výborný a úchvatný, i když má k dispozici jen polovinu filmu. A Johnny Flynn mu zdatně sekunduje. Jen ti čeští herci v tom svými výkony chvílemi tak trochu dost trčí jako bolavý palec. To vědomě dávám stranou. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Takí ľudia ako sú pán Winston sú obrovskí hrdinovia svojej doby. Napriek všetkým zásluhám si zachoval svoju skromnosť a mám pocit, že skôr ho trápilo to, že nedokázal pomôcť zachrániť ešte viac detí z vtedajšieho vojnového pekla. Každopádne, musel to byť skutočne dojemný okamih, postupne sa stretnúť s viacerými  zachránenými deťmi, ktoré už medzičasom dospeli a založili si vlastné rodiny, Film je pekný, dojemný a miestami skutočne emocionálne vypätý. Napriek tomu, mne tam chýbala nejaká väčšia dráma alebo pohľad do osobného života pána Winstona medzi tými dvomi časovými rovinami. Za mňa 3* ()

Galerie (206)

Zajímavosti (16)

  • Název odkazuje na citát: „Kdo zachrání jeden život, zachrání celý svět.“ Tato citace se také objevuje v Schindlerově seznamu (1993), kde bylo uvedeno, že pasáž pochází z židovského díla Talmud, mimo jiné se také objevuje v Koránu. (freelex)
  • V septembri 2024 bola v Prahe pomenovaná ulica po Sirovi Nicholasovi Wintonovi. (MikaelSVK)

Související novinky

Srpnové VOD tipy

Srpnové VOD tipy

22.08.2024

Pomalu, ale jistě se nám přibližuje konec letních prázdnin, a pokud vás už cestování a trávení času venku na sluníčku omrzelo a chcete se v určitých chvílích stáhnout do pohodlí obývacích pokojů a… (více)

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Reklama

Reklama