Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V budoucnosti probíhá válka lidí se stroji, které převzaly vládu nad světem. Jedinou nadějí pro lidstvo je charismatický vůdce Hnutí odporu John Connor. Protože se ho stroje obávají, vysílají do minulosti nový prototyp kyborga, který ho má zničit jako malého chlapce. Vzápětí za ním Hnutí odporu vyšle starý model terminátora, přeprogramovaného tak, aby mladého Johna chránil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (1 947)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Terminátor 2 je epochální filmový skvost. Další film Jamese Camerona, který bych nazvala jako přelomový. Vizuálně, trikově, myšlenkově i obsahově. Svými filmy nám James podává strhující ukázku toho, jak vypadá filmová evoluce. Je až neuvěřitelné, jak ze své pouhé nevinné, počáteční myšlenky, dokázal stvořit tento nesmrtelný, dokonalý a kultovní film. Nejen ve svém žánru, ale i v celé kinematografii. Technické mistrovství, efektní akční scény, umění děje a vytvoření legendárních charakterů. Arnolda životní role Terminátora s kamennou tváří, nyní inovována do kladné postavy, což mi velmi imponovalo, Edward Furlong coby chytrý a roztomilý John Connor (ty jeho vlasy tady žeru:), který svého kybernetického kámoše naučí lidskosti, Linda Hamilton a její drsná bojovnice a nakonec chladný, nezničitelný a dokonalý Robert Patrick coby T-1000. Nesmím opomenout fenomenální, kovovou, apokalyptickou hudbu Brada Fiedela, při jejímž každém poslechu mě mrazí. Scénář, dialogy a hlášky jsou rovněž nezapomenutelné. O většinu vtipných okamžiků se stará dvojka Connor a Terminátor. V české verzi bych ráda složila obdiv Pavlu Soukupovi. Často mám pocit, že Cameron nás navštívil z budoucnosti, aby nám ukázal to, co se může stát. A dokázal to takovým způsobem, že mu to zkrátka věřím. Je to něco jako varování lidstva před tím, o čem ještě netuší. Možná už přemýšlí a možná už vytváří. Otázkou je, v jakém rozsahu. Jednou... možná nyní, třeba až za desítky let ten den nastane. Obzor bude zahalen do ostré, žluté záře, jako oheň. A pak...? "Pokud se stroj naučí vážit si lidského života, snad to dokážeme i my." ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dokonalost Jamese Camerona ve vší své dokonalosti, která chutná, studí a voní jako kov zabořený do vaší lebky u kořene nosu. Fatální apokalyptická atmosféra, jedna památná scéna za druhou (vyčištění motorkářského baru, první střet terminátorů v chodbě nákupního střediska, honička tiráku s motorkami, útěk z blázince, kropení policejních aut rotačákem, zmrazený T-1000...) a akční a triková smršť, která má dodnes konkurenci snad jen v MATRIXU. Trochu odlehčené a přiblížené mladším divákům postavou Johna Connora, budoucího vůdce odboje proti strojům, toho času ovšem puberťáka za joystickem herního automatu a jeho snahou polidštit terminátora, ale zcela v normě. Osvěžujícím zvratem je původní terminátor v kladné roli (na seznamu nejlepších hrdinů a záporáků vydaném Americkým filmovým institutem se umístil jako hrdina i padouch), cool nový tekutý terminátor a posun od pouhé záchrany terminátorova cíle k pokusu odvrátit Soudný den. Ve své době nejdražší film (100 milionů), oceněný čtyřmi oscary (zvuk, masky, triky, střih zvuku). Zcela zaslouženě. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je poradna rezba. Jeste lepsi nez prvni dil, jedno z nej akcnich sci-fi, nejlepsi dil Terminatora a spolu s Aliens nejlepsi Cameronuv film. Je videt, ze uz mel vyrazne vetsi rozpocet, takze se na ruznejch prestrelkach a explozich dost vyradil a jsou proste uzasny a je tu spousta nezapomenutelnych scen. Triky jsou skutecne revolucni, na svou dobu dokonale, ale i dnes jsou hodne dobre. Herci jsou opet skvely, mladej Connor Edward Furlong je dobrej, Linda Hamilton snad jeste lepsi nez v prvnim dile, T-1000 Robert Patrick vypada spravne krute a vsem opet kraluje skvelej Arnold, kterej je jeste vic cool a jeste vic ve forme nez v prvnim dilu. Taky tu ma o dost vic hodne dobrejch hlasek. Hudba je dost podobna prvnimu dilu, coz nevadi, protoze je jako v prvnim dilu skvela. Kamera je opet perfektni. K filmu mam tri vytky: originalitu, logiku a minimum scen z budoucnosti. Precejen dej je skoro podobnej jako v prvnim dilu, navic i nektere sceny si jsou dost podobne a zaver je opet v tovarne. Co se tyce logiky, to je asi nejvetsi problem vsech Terminatoru. Napr.: v prvnim dile bylo receno, ze kov neprojde strojem casu a ze lide uz skoro vyhrali a strojum stroj casu znicily, ale T-1000 i kdyz je celej kovovej prosel (kde vzali stroj casu?), jakto, ze rebelove poslali terminatora pred SkyNetem (jak mohli vedet co planuje), proc neposlal SkyNet vic zlejch terminatoru, Arnold je v budoucnosti preprogramovan, aby chranil Johna, ale uz nema preprogramovanou schopnost se ucit (aby ho preprogramovali museli procesor vyndat a vyndanim procesoru preprogramoval Arnolda John Connor, takze by se to logicky melo stat i predtim, kdyz se procesor vyndaval v budoucnosti), kamion skoci z mostu a ani si neznici napravu, v prvnim dile tvrdi, ze bylo zabito 20 poldu, tady tvrdi ze 17 a nejvic nelogicke je to s procesorem, ktery je vyrobenej az v budoucnosti, ale je vyrobenej podle procesoru z prvniho terminatora atd. Proste je to dost zamotany. Ale to jsou jen drobnosti v porovnani s tim, jak skvelej film tohle je. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Totální overkill hned v několika filmařských disciplínách, který nebyl sražen do prachu ani časem, ani křemíkem lépe vysoustruženými následovníky. Vše o tom bylo řečeno, ale ta nepsaná cameronovská poučka, že akční scény musí sloužit příběhu a nikoliv naopak, zraje s každým zbytečně vygenerovaným megabajtem dat jako víno a je až s podivem, že akčních blockbusterů, které by fungovaly na podobném principu, se za těch šestadvacet let moc neurodilo. Osobně dám vždy raději přednost nerovné zákopové válce na planetoidu LV-426, ale i tak plně rozumím tomu, proč tohle v žánrové bitvě i po sfouknutí všeho nostalgického nánosu plně obstojí i v tomhle miléniu. Tohle přežije i den zúčtování, protože je to… (viz začátek komentáře). ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelý akčný sci-fi film od Jamesa Camerona, ktorý je pokračovaním vydarenej jednotky. Má perfektný príbeh o terminátorovi, ktorý je poslaný z budúcnosti, aby chránil mladého Johna Connora, keďže Skynet opäť poslal svojho zabijaka určeného na jeho odstránenie. Pripojí sa k nim aj Johnova matka, ktorá bola dlho zavretá v psychiatrickom ústave a tak všetci traja musia urobiť nielen všetko preto, aby odolali útoku vylepšeného terminátora, ale zároveň sa pokúsili aj odvrátiť súdny deň. Spracovanie je vynikajúce, dej je skutočne po celý čas mimoriadne zaujímavý a výborne prepracovaný. Tentoraz to už nie je len priamočiara naháňačka, ako v prípade predchádzajúceho dielu, ale výborne to oživia aj scény z psychiatrickej liečebne, čiastočné zapojenie do deja spoločnosti, ktorá bude mať na svedomí Skynet, oceňujem omnoho väčší priestor pre samotného terminátora, pri ktorom sa mi páčil aj takmer otcovský vzťah s chlapcom, ale vlastne aj všetko ostatné. A tak tu skutočne len jedna nezabudnuteľná sekvencia strieda druhú, pričom sa to celé nesie vo výbornom tempe bez akéhokoľvek hluchého miesta a všetko to zakončí vynikajúci záver, takže tu prakticky ani nemám čo vytknúť. Akcie je tu dosť a je skvelá. Síce osobne uprednostňujem skôr klasickejšiu, likvidačnejšiu akciu, akú mal napríklad aj predchádzajúci diel, ale ani tu si nemôžem sťažovať, keďže vo svojej kategórii sa jedná bezpochyby o absolútnu špičku. Akcia je nadmieru rozmanitá, veľmi dobre natočená, plná originálnych prvkov a skvelo sú zvládnuté nielen veľkolepé scény, ale aj tie najmenšie. A tu sa aj ťažko vyberá to najlepšie, prvý stret oboch úhlavných protivníkov, naháňačka s ťahačom, prenasledovanie vrtuľníkom a následne kamiónom alebo aj finále, všetko sa mimoriadne vydarilo. A samostatnú pochvalu si zaslúži pôsobivá scéna jadrového výbuchu. Herecké obsadenie je perfektné, Arnold Schwarzenegger v jednej zo svojich najlepších úloh, Robert Patrick ako hlavný záporák, ktorý je väčšinu času skvelý, ale v niektorých scénach mi jeho príliš ľudský prejav trochu nesedel, Robert Furlong a Linda Hamilton, ktorá je najzaujímavejšia tým, že je úplne iná, ako v jednotke a k tomu ešte niekoľko zaujímavých vedľajších postáv. Réžia a technická stránka sú prvotriedne, perfektná vizuálna stránka, vynikajúce efekty, pričom chválim aj tie hororovo ladené, skvelá atmosféra, funguje aj napätie, tu nie je absolútne čo vytknúť. A k tomu tá krásna hudba. Toto pokračovanie je rozhodne najlepším dielom série, v detstve to bol jeden z mojich najobľúbenejších filmov, ale ani teraz naň nedám dopustiť. Jednoducho klasika a jeden z vrcholov žánru. 88% ()

Galerie (330)

Zajímavosti (289)

  • Známý milovník zvláštních efektů James Cameron se rozhodl natočit scénu, v níž Robert Patrick coby zákeřný robot pronásleduje protagonisty filmu v helikoptéře, klasickým způsobem a zanevřel na veškerou animaci. Vše, co v sekvenci vidíme, je tedy skutečné, dokonce i let v tunelu či srážka vrtulníku s dodávkou. (Duoscop)
  • Na konci filmu ve scéně, kdy se Sarah (Linda Hamilton) skrývá a drží zbraň, tak drží pravý ukazovák na spoušti. Po střihu, kdy herečku zastupuje její dvojče Leslie Hamilton, má na spoušti levý ukazovák. Leslie je levák. (mojma79)

Související novinky

Rozpočet pokračování Avatara přesáhl miliardu

Rozpočet pokračování Avatara přesáhl miliardu

10.05.2020

Režisér James Cameron je více než schopný filmař. Dokáže lámat box office rekordy jako nikdo jiný, a zvládá točit sequely, které jsou lepší než původní filmy – to samo o sobě z něj dělá jedinečného… (více)

Terminátor v kinech narazil

Terminátor v kinech narazil

03.11.2019

Den zúčtování je tady a Terminátorovi k vítězství tentokrát nepomůže ani Sarah Connor. A byť nemám nejmenší tušení, jestli ta věta ve skutečnosti dává smysl, protože tahle značka upřímně nikdy nebyla… (více)

Reklama

Reklama