Reklama

Reklama

Tom Horn

  • USA Tom Horn (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavní postavou tragického příběhu je bývalý vojenský zvěd Tom Horn, který se proslavil tím, že zajal legendárního apačského náčelníka Geronima, a později se stal jedním z úspěšných lovců lidí. Stárnoucího, unaveného pistolníka vyhledá ve Wyomingu rančer John Coble, který mu nabídne práci. Jménem dobytkářů ho najme, aby našel a zlikvidoval početné zloděje dobytka, kteří sužují kraj. Rančeři mu slibují naprostou podporu, ale pouze pod podmínkou, že jeho pověření zůstane utajeno. Tom souhlasí a pustí se do práce. Brzy se mu podaří najít stopu a vypátrat několik zlodějů, které postupně postřílí. Jak na jeho pažbě přibývá zářezů, ubývá v kraji krádeží, a tak se postupně stává největším problémem dobytkářů sám Tom Horn. Aby nevyšlo najevo, pro koho vlastně pracuje, rozhodnou se ho dobytkáři zbavit. Zanedlouho je zastřelen patnáctiletý syn chovatele ovcí Nolta a vše je narafičeno tak, aby stopy vedly k Tomu Hornovi a poslaly ho na šibenici. Tom je zatčen, souzen a pochopitelně odsouzen k trestu smrti. Podaří se mu sice uprchnout, protože však nemá koně, neuteče daleko a je opět dopaden. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Táhlý western o muži co umí střílet, ale jinak vystupuje jako tupec. Nejvýstižnější charakteristikou filmu je nuda. Když z logiky věci není prostor na dějové zvraty, tak to prodlužovat táhlou kamerou je neštěstí. Snaha vystihnout atmosféru touhy po volnosti a přírodě, mne tedy velmi minula. Nejde to udělat jen zdlouhavými pohledy do dálky a vzpomínkami. Samotná postava Toma Horna působivý velmi rozporůplně a je velmi dobře ztvárněná, ale postavit celý film jen na výkonu Steva McQueena nejde. ()

lioncel

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu je mi vždy smutno. Moc dobře si pamatuji na jeho první shlédnutí, už tenkrát jsem z toho byl docela na hadry - až příliš dobře je tu vidět, že to má jeden z nejsympatičtějších hrdinů stříbrného plátna všech dob a odjakživa můj velký oblíbenec z nejuznávanějších už "za pár" ... Steve díky … Čest Tvé památce!… … … Myslím, že toto je jeho poslední film, protože „Lovec“ byl dotočen asi dříve – tam ještě tak strašně nevypadal … ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Je třeba zabít Toma Horna" , ano, podobnost s Michálkovým válečným dramatem je naprosto zjevná. Nepodezřívám však našeho pana režiséra z plagiátorství a dokonce ani z volné inspirace, ony totiž lidské charaktery jsou stejné už od Lucy z Afriky či Adama a Evy z Edenu. Jak se to jen o lidech říká ? Nic podlého nám není cizí?... Skvělý příběh o umírajícím Divokém Západě s vynikajícím Stevem McQueenem v jeho poslední roli. Drsný a vcelku akční western se přehoupne v smutné a snad ještě drsnější drama o muži, který chce jen najít svoje místo ve světě, kam už nepatří. Naděje prý umírá poslední, první jsme totiž na řadě my. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov, ktorý vykresľuje definitívny zánik éry Divokého západu, na ktorého konci sa ocitol aj Tom Horn. Zarytý pištoľník, ktorý ochraňoval právo starým spôsobom, s puškou v ruke a bez zľutovania. Nástup nových metód v tejto oblasti sa mu však stali osudnými. Steve McQueen na sklonku svojho života podáva veľmi presvedčivý výkon (scéna, keď uteká z vezenia potvrdzuje, že do svojho výkonu vložil celý svoj život), réžia je obozretná, dáva priestor aj charakterovým črtám. A hlavne v postave Toma Horna je dôveryhodne vyobrazená túžba po slobode, fyzickej i duševnej. 80%. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen si natočil film o osudu Toma Horna tak trochu za odměnu. Čiší z něj láska k řemeslu a všude "vykukují" důkazy o tom, jak si s ním McQueen vyhrál(viz. scéna, kde couvá v sedle koně). Osobně jsem o příběhu Toma Horna před shlédnutím nikdy neslyšel, tudíž jsem si i mírně doplnil vzdělání ohledně historie divokého západu. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Film je založen na autobiografii „Life of Tom Horn: Government Scout and Interpreter“ (česky „Život Toma Horna: Vládní průzkumník a tlumočník“), kterou napsal Tom Horn ve vězení. (Rominator)
  • Režisér, producent i představitel hlavní role Steve McQueen se nechal propustit přímo z nemocnice, kde byl hospitalizován s rakovinou v pokročilém stadiu. Film, jenž končí smrtí hlavního hrdiny, stihl ještě dotočit, jeho premiéry se však už nedožil. [Zdroj: Denik.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama