Reklama

Reklama

Sluneční jas

  • Česko Sluneční svit (více)
Rakousko / Kanada / Německo / Maďarsko, 1999, 181 min

Režie:

István Szabó

Kamera:

Lajos Koltai

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Ralph Fiennes, Rosemary Harris, Rachel Weisz, Jennifer Ehle, Deborah Kara Unger, Molly Parker, James Frain, John Neville, Miriam Margolyes, Rüdiger Vogler (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film nás postupně provází třemi generacemi maďarských Židů, vedle nichž se jakoby v "kostce" odkrývá složitá a rozporuplná historie Evropy dvacátého století. Hlavními hrdiny strhujícího příběhu jsou členové rodiny Sonnenscheinů-Sorsů, kteří nějakým způsobem poznamenají tři politické režimy: Rakousko-uherská monarchie a krátké demokracie, doba nacismu a období poválečného komunismu. Osudy soudce Ignatze Sonnenscheina, jeho syna - olympijského mistra v šermu Adama Sorse a posléze vnuka Ivana Sorse přitom ovlivňují jejich politická a náboženská příslušnost, ale také milostné vášně a vztahy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Szabó opatřil svoje postavy výraznými gender charakteristikami – morálně pevný, politicky naivní muž drcený dějinami a citově plápolající, mnohem obezřetnější partnerka. To vše ve třech variantách, které se sice odehrávají v rozdílných kulisách, ale drží si stejnou emociální sílu a trojjediným Ralphem Fiennesem, který beze zbytku využil mimořádnou hereckou příležitost. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi Szabovo film, co jsem videl. Jedinej problem je delka, kdy to v posledni hodine zacne bejt uz lehce natahovany a ne tak zajimavy, jako dej predtim, ale tyhle delce se asi vyhnout nedalo, kdyz dej mapuje nejakejch sto let osudu jedny rodiny pres monarchii, fasismus az po komunismus. A pritom to nespada jen do nejakyho nudnyho drama, ale zaroven to je romanticky, obcas vtipny, napinavy, trochu valecny a sem tam nejakej dobovej zaber to dobre doplnuje. Navic skvely obsazeni, kterymu jednoznacne kraluje Fiennes v trojroli podavajici jeden ze svejch nejlepsich vykonu. Dalsi plus je, ze neni nouze o velky emoce a zajimavej dej, takze herci maj porad co hrat a vyuzivaj to. Proste mel jsem chut na nejaky slusny drama a dostal jsem vyborny drama, takze sice lehce s odrenejma usima, ale 5* si to zaslouzi. ()

Reklama

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Zmapovat ve filmu sto let, aniž by to bylo zkratkovité, je prostě nemožné. Tudíž film působí hodně nevýrazně, utahaně a tak nějak ploše. Szabó se sice snažil, ale o moc lepší to logicky být nemohlo. Navíc jsem se příliš nemohl do příběhu vcítit a sžít se s některou z postav, protože skoro všichni byli docela nesympatičtí kariéristi. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Generační výpověď rozvrstvená do monstrózního filmu s kvalitní výpravou, skvělými hereckými výkony a jemnou ironií mezi řádky. V první části filmu prožíváme vzestup Ignatze Sonnenscheina za Rakousko-Uherska. Po té přichází atentát ve 14. roce a spolu s ním odloučení rodiny Sonnenscheinů, tehdy už Sorsů. Po válce je tu mladý Adam, později přichází Ivan. Cesty mužů této rodiny jsou lemovány vztahy s nádhernými ženami. První z nich, Valérii, hraje rezavá Jennifer Ehle, čerpající veškeré pomůcky ke svému výkonu ze secesní stylizace. V pokročilém věku má tvář jemné Rosemary Harris. Na ní navazuje mladá garsonka Greta v podání Rachel Weisz. 2. světová válka je samozřejmě velkým rozčarováním. Exemplární zvěrstva jsou odměnou za vítězství na Olympijských hrách. A nový život je jen pokračováním válečného pekla. A než i toto je pokořeno, přichází na řadu chladná a prázdná Deborah Kara Unger. Ralph Fiennes se během korpusu těchto událostí mění v trojici reprezentující celou hlavní mužskou linii rodiny a pokaždé dává novou naději pro budoucnost. Být Sonnenscheinem není ostuda. Být židem je otázka bytí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Hodně utahaný, nikoli však nezajímavý snímek o pohnutých osudech tří generací maďarských židů. Bohužel krom výtečných a propracovaných postav, které jsou skvěle zahrány, tu není žádný spád. Troška živější režie, prostříhání některých scén a podbarvení hudbou by jen prospělo. Nepřítomnost hudby mi vadila nejvíce, když již po dlouhé době zazní, tak na hranici slyšitelnosti a to ještě jen pár vteřinový motiv. Největším kladem je vynikající výkon Ralpha Fiennese v trojroli. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Maďarská reprezentace na olympijských hrách 1936 v Mnichově skutečně získala zlatou medaili v šermu, a to jak v jednotlivcích, tak v družstvech. Za jednotlivce jí získal Endre Kabos, složení družstva bylo Pál Kovács, Tibor Berczelly, Imre Rajczy, Aladár Gerevich, Endre Kabos a László Rajcsányi. Mimo to ještě v jednotlivcích Aladár Gerevich vybojoval bronz. Vynikající výkon maďarských šermířů podtrhla zlatou medailí ve fleretu Ilona Eleková. (p3tris)
  • Pracovným názvom filmu bolo označenie The Taste of Sunshine. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. září 1999 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama