Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

První polovinu filmu jsem žasl, jak film vypadá po skoro padesáti letech po technické stránce. A i ve druhé části (dokonce ještě výrazněji) byla znát obrovská snaha o reálnost vzdušných soubojů a všech těch možných letadel. Jen výjimečně byl rozeznat model od skutečného letadla a pády letadel do moří nebo na pevninu byly opravdu velkolepé. Snad jen na výbuších ve vzduchu se podepsal zub času. Problém filmu je v tom, že kromě technické stránky toho moc nenabízí. Pár hrdinů sice má nastíněno své osudy, ale je to bez emocí a tak nějak o ničem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Nejsme připraveni, jsme sami, hrajeme o čas - a ten ubývá." ----- Bitva o Británii v kostce. V instantní kostce ... bohužel. Její emoce byly dokonale zakonzervovány, aby si uchovaly neomezenou trvanlivost - jenomže tím pádem je nelze jen tak beze všeho vzít a vyslat do prostoru, kde by mohly najít a oslovit případného diváka. Na druhou stranu vás čeká bezpočet opravdu skvěle natočených válečných leteckých scén, což určitou odtažitost a nezúčastněnost snímku trochu odbourává. Sečteno a podtrženo: 3,5*, přičemž na čisté 4* zaokrouhluju z úcty ke všem příslušníkům RAF, kteří bojovali ve druhé světové válce. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

"Dá-li Bůh, udržíme se." - "Dobře, kabinetu sdělím že spoléháte na radar a modlíte se k Bohu." - "Spíše naopak. Spoléhám na Boha a modlím se k radaru." Bitva o Británii, první velká porážka Německé branné moci. Britové jsou na ni patřičně pyšní a mají proč. Tuto hrdost vyjádřili v epickém a po všech stránkách vypiplaném válečném filmu. I když zaujme desítkami postav a rozmáchlou výpravou, nejvíc mě ohromily precizně zpracované letecké souboje. Na konec šedesátých let jsem takovou dravost a dynamiku nečekal. Díky nim, nekonečnému množství detailů a svižné režii autora jedné z nejlepších bondovek všech dob, uběhly ty dvě hodiny překvapivě rychle. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bezpríbehový vojnový film o významnej kapitole dejín druhej svetovej vojny so zaujímavým hereckým obsadením ma po toľkých rokoch už nemal čím nadchnúť a pretože nepatrím k fanúšikom vojnového letectva, tak ani veľmi čím zaujať. Je pravdepodobné, že naň rýchlo zabudnem, pretože som v ňom nenašiel ani jednu scénu, ktorá by vybočovala z jeho jednoliatej línie. Uznávam, že ide o vydarený film, problémom je, že ja nie som preň vydarený divák. ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Naprostá špička ve svém žánru, lepsí vzdušné souboje už na stříbrném plátně neuvidíme. S leteckou technikou, která byla pro natáčení k dispozici, lze s trochou nadsázky říct, že jde takřka o rekonstrukci Bitvy o Británii :) Výhrady bych samozřejmě nějaké měl - pár nudných dějových linií, pozměněná jména některých účastníků (např. Galland - Falke), chybějící typy letadel (to ovšem celkem chápu - kde sehnat letuschopné Bf 110, Ju 88 nebo Do 17, že?), ale dá se nad tím vším mávnout rukou. Skvěle ztvárněná filmová pocta té hrstce statečných letců, mj. i Čechoslováků. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Ve filmu se objevilo 27 Spitfirů různých verzí (z toho 12 letuschopných), jejichž vzhled byl sjednocen na verze Mk.I a II, které byly používány ve skutečném konfliktu. Dále bylo k vidění šest Hawker Hurricanů (z toho tři letuschopné). (ryba443)
  • Všechna letadla, která se ve filmu objeví (kromě španělského Junkersu Ju 52), pohání britský motor Rolls-Royce Merlin. (ryba443)
  • Ve scéně, kdy je Colin Harvey (Christopher Plummer) sestřelen, sedí ve Spitfiru, ale při záběrech mimo kokpit padá Hurricane, který navíc hoří a v dalším střihu nehoří. (Jirka_Globus)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama