Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

První polovinu filmu jsem žasl, jak film vypadá po skoro padesáti letech po technické stránce. A i ve druhé části (dokonce ještě výrazněji) byla znát obrovská snaha o reálnost vzdušných soubojů a všech těch možných letadel. Jen výjimečně byl rozeznat model od skutečného letadla a pády letadel do moří nebo na pevninu byly opravdu velkolepé. Snad jen na výbuších ve vzduchu se podepsal zub času. Problém filmu je v tom, že kromě technické stránky toho moc nenabízí. Pár hrdinů sice má nastíněno své osudy, ale je to bez emocí a tak nějak o ničem. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Válečný film, jehož největší devizou je britská noblesa, hrdost a ztotožnění se s nejsvětlejším okamžikem britských dějin. Jistěže, někoho takový film, zvláště dnes, po hodině začne nudit, ale právě pro takový typ diváka tento film určen není. Chcete-li však vidět válečné gentlemanství v jeho nejzřejmější podobě, pak právě tento snímek je tím nejlepším možným, jenž vám ukáže, jak může být válka krutá, nádherná a vznešená. Pravdou pak asi je, že na zemi se všechno jeví z poněkud tupějšího úhlu než na nebi. ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek, který věřím je vzhledem k tématu pro Angličany modlou, ale pro mě jakožto filmového diváka jen průměrným snímkem, který bych mezi nejlepší válečné filmy určitě nezařadil. Jedná se v podstatě jen o rekonstrukci událostí, navíc dost chaoticky uspořádanou. Hudba mi zde vůbec neseděla, zejména při té největší bitevní scéně jsem měl spíš pocit, že jsem v nějakém krimithrilleru. Na dobu, kdy snímek vznikl, jsou letecké bojové scény opravdu skvělé, i když s přehledností jsou malinko na štíru. Navíc jako Čech se můžu cítit uražen, že zatímco Poláky tam v akci ukázali, tak naše statečné piloty jen zmínili dvakrát během filmu a pak na konci v titulcích. :-) ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pekná prehliadka lietadiel, ale to je asi tak všetko. Príbeh nie je zlý, ale postavy a herci skutočne nemajú čo ponúknuť a nikto nedokáže ničím zaujať. Dialógy sú niekedy zdĺhavé, nudné a prebytočné ako aj niektoré scény. Jediné na čo sa divák môže tešiť sú len akcie, ktoré sú pekne natočené, ale určite už tak neohúria v dnešnej dobe. Navyše finále už po tých predošlých akciách tiež moc neponúkne a nieje také výživné. Skrátiť to o pol hodinu, tak by to bolo rozhodne lepšie. 60% - 3* ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tento film několikrát.Vždy mne osloví.Říkám si jak moc bychom měli být vděční?Jsem si plně vědom a věřím, že i Britové jsou si toho vědomi, jak hodně ublížili Čechům a některým Slovákům svým jednáním, která předcházela mnichovské dohodě.Dali nám možnost ustanovit exilovou vládu, dali nám možnost začít bojovat na zemi i ve vzduchu.Jsem si vědom, co způsobil atentát na Reinharda Heydricha,který by nebyl aniž by byli naši vojáci v Británii vycvičeni.Jsem si vědom, že jen díky tomuhle počinu jsme se stali členy vítězné koalice, jsem si vědom, že hrdinství Čechů a Slováků za kniply britských stíhaček znamenaly ohromný přínos k porážce toho šíleného systému, který Hitler zavedl v Německu.Tenhle film je alespoň malým poděkováním pilotům všech cizích zemí i těm britským za ohromný kus práce, který odvedli a zabránili tak Německu v invazi do Británie.Myslím, že v roce 69, kdy vznikl se podařilo natočit silný film, a sice jak po technické stránce-některá letadla byla kamuflována z každé strany jinak, tak i po umělecké. Neexistovala počítačová grafika jako ve sračkovitém Pearl Harbor, a přitom jsou souboje dodnes silně působivé.Chybí, díky Bohu, cajdákovité scény, je to jen surová řež a lidské hrdinství ve stejné míře...Klobouk smekám a hluboko se klaním. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Použité stíhačky Supermarine Spitfire a Hawker Hurricane jsou původní válečné stroje. (Foxhound#1)
  • Stuky ve filmu jsou jen modely. (Javert)
  • Ve scéně, kdy je Colin Harvey (Christopher Plummer) sestřelen, sedí ve Spitfiru, ale při záběrech mimo kokpit padá Hurricane, který navíc hoří a v dalším střihu nehoří. (Jirka_Globus)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama