Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Daaaaaalí! je hravý a místy velmi vtipný fiktivní dokument se spletitým dějem, který se skládá z překrývajících se snových sekvencí, nepředvídatelných skoků v čase a kde samotného umělce ztvárňuje pět různých herců. Nervózní lékárnice, která se stala novinářkou, musí vymýšlet stále důmyslnější finty, aby ji Dalí, který si na oplátku klade stále bizarnější požadavky, poskytl slíbený rozhovor. Opakovaně se setkávají, jenže Dalí pokaždé rozhovor předčasně ukončí a požaduje, aby producent slíbil rozhovor natočený „největší kamerou na světě“. Mezitím mistr navštíví večírek, kde jistý kněz vypráví o neustále se opakujícím snu. Film se proměňuje v zábavnou noční můru, v níž je sen součástí filmu, film součástí příběhu a příběh součástí snu a tak dále stále dokola. Kdo jiný by mohl lépe natočit takto duchaplnou poctu slavnému surrealistovi Salvadoru Dalímu než francouzský mistr absurdního humoru Quentin Dupieux. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (36)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dupiex má v mojich očiach len jedno plus a to, že jeho filmy zvyknú pomerne rýchlo skončiť a tak to čakanie na komédiu, ktorá nikdy nepríde, nie je také dlhé. Potvrdil to zas a znova. Bizár, absurdnosť, to je všetko, čo dokáže ponúknuť a už sa sám recykluje, len mení postavy a teraz sa chytil jednej veľmi lákavej už po mene. Kventín určite má svojich pár fanúšikov, ktorí dostávajú jeho filmy do pekných čísel, zvyšok si film ani nepozrie a bežný divák vypne rýchlo, lebo sa proste nebaví. ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Malý vtipný experiment, ktorý využíva surrealizmus do divácky znesiteľnej miery a prináša tak zaujímavé a vtipné scény tak trochu zacyklené do seba, ale stále pomerne prehľadné, resp. do divácky znesiteľnej miery a prináša tak zaujímavé a vtipné scény tak trochu zacyklené do seba, ale stále pomerne prehľadné, hoci vzhľadom na materiál mohli tvorcovia zaexperimentovať ešte viac a vyťažiť z látky ešte viac alebo ešte viac, čo je tak trochu škoda, keďže potenciál tu bol skutočne neobmedzený (najmä pokiaľ ide o Dálího tvorbu). ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Originální, nápadité, chytře zacyklené samo do sebe a na Dalího málo surreálné. Dupieux miluje absurdno, ale ta esenciální podstata surrealismu jako by mu proklouzávala mezi prsty. Většinou jen surreálně skládá příběh z klasicky pojatých segmentů. Sledujeme několik dějových linek, které se rozvíjejí, prolínají, kříží i vrací samy do sebe. A to i dost zábavnou repetitivní formou. Jako fandu surreálna všeho druhu mě nejvíc bavil asi ten příchod hotelovou chodbou na interview na začátku filmu. Vycvičen nejen z Buñuelových filmů (na kterých se Dalí samozřejmě nemohl nepodílet) jsem začal od prvních kroků tušit co se stane :). Všechnu moc imaginaci! Dupieux mě hodně baví, ale ještě mě ničím neoslovil tak, abych mu mohl dát plnou palbu. Zamiloval jsem si spoustu nápadů a detailů z jeho tvorby, které utkví v paměti, ale celku vždy něco chybí. ()

c.mravenciar 

všechny recenze uživatele

Pozor Daaaaali! je imperatív! Pocta Dalímu a Bunuelovi. Veľmi vkusná, svižná, dobre zahraná (Edaouarda Baera by som si so skutočným Dalím aj pomýlil). I keď vo filme nie je nič dychberúce, nosné, je to veľmi  dobrý rýchlokurz do myslenia a umenia Dalího. Film sa zaoberá viac jeho personou než ním samým, ale všetko je to v koncepte, drží to tvar a baví. Minutáž presná. Veľmi, veľmi príjemný film. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Ubrečený den a návštěva kina Edison Filmhub, kde na mne čekal film o Dalím. Natočený s lehkostí, plný nadhledu, absurdního humoru a fantazie. Moc jsem si ho užila a dostala jsem od něj i něco více, než jsem čekala. Je dobře, že byl poměrně krátký, protože se v něm často opakují stejné děje jenom s jiným vývojem a skákáním v čase, takže delší stopáž už by patrně začala nudit. Je to druhý film, který jsem od pana režiséra viděla, a rozhodně nezklamal. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (6)

  • Podľa režiséra Dupieuxa je humor vo filme väčšinou inšpirovaný britským komediálnym súborom The Monty Python, čo jasne ukazuje nekonečná scéna v chodbe. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal šesť týždňov v novembri a decembri 2022 v Saint-Cloud neďaleko Paríža, na juhu Francúzska a v Španielsku, kde postavili dom na pobreží Costa Brava, ktorý vyzeral ako Dalího dom v Portlligate. (Arsenal83)

Související novinky

Dny evropského filmu začínají 4. dubna

Dny evropského filmu začínají 4. dubna

22.03.2024

Filmy věhlasných režisérů Wima Wenderse, Jessiky Hausner, Alice Rohrwacher nebo Fernanda Trueby, ale i objevné debuty nastupující filmařské generace. Novinky ověnčené cenami z festivalů v Cannes,… (více)

Reklama

Reklama