Reklama

Reklama

Epizody(6)

Před šedesáti lety byl osvobozen největší koncentrační tábor, v němž zahynuly miliony lidí. (Česká televize)

Recenze (62)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Jeden z najúžasnejších a najkvalitnejších dokumentov, ktorý mapuje jednu z najhorších európskych tragédii. Je hlavne super, že štýl documentary, kde hovoria očitý svedkovia zverstiev a niektoré archívne zábery z toho obdobia doplňuje normálny sfilmovaný dej, čo ešte viac ukazuje na vierohodnosť tejto serie. Niektoré veci som ani netušil a napríklad také digitálne postavenie Osvietimi bolo bravúrne prepracované. A aj keď séria ma dokopy skoro päť hodín, vobec to neznižuje jej kvalitu a ani to nie je rozťahané , práve naopak je ukážkovo ukázané, ako sa vtedy menila Európa a postoje vplyvných ľudí na situáciu, ktorá nastala kvoli konfliktu jednej zeme k ostatným európskym krajinám. Nič lepšieho o Holocauste natočene nebolo a myslím si, že už ani nebude. Silné 5*, tu nie je nad čím rozmýšľať. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je nejkomplexnější a nejpřehlednější dokument co, kdy , proč? ohledně Osvětimy od začátku do konce. Dokumentu velmi svěže kombinuje hrané scény, výpovědi přeživších obětí i jejich trýznitelů, původními filmovými záběry a perfektní počítačové animace, které dokreslují jak to zhruba asi vypadalo. Tohle by měli promítat na základních školách už od čtvrté třídy každy rok. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V tomto případě je nutno zůstat při zemi a reálně zhodnotit. Seriál nabízí velice podnětné téma- největší masovou vraždu v dějinách. Místo toho, aby nám rozkryl chladnokrevné plány na likvidaci Židů, něco z tajných projektů lágrů, metody psychologie ovládání davů, logistiku vyhlazování a další věci, zůstává dílo zcela na povrchu věci a pořád opakuje, že to byla vražda a hrůza. Hrůzou ale byla právě ta systematičnost a pečlivost plánování a realizace s pověstnou německou precizností. A ta zde je sice neustále zmiňována, ale skoro nic se o ní nedozvíme. Myslím, že se toho tématu tvůrci zalekli a vůbec nevěděli, jak ho vlastně zpracovat. A tak roztáhli hodinový materál na šest hodin a to je opravdu moc. 60% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že by tohle byla záležitost jen pro lidi, kteří se o holocaust (jako já) zajímají. Tohle by měli shlédnout všichni, aby se zabránilo další takové katastrofě, aby si všichni uvědomili, čeho jsou lidé schopni. Dokumentární cyklus BBC byl velice obsáhlý a poučný, přestože mi tam některé věci chyběly a naopak se až přespříliš zaobíral "politikou", než aby nastínil život lidí v táboře, což je škoda. Každopádně jsem se do toho tak zahloubala, že jsem všechny díly shlédla za dva dny. Mnohdy mě to dohnalo k slzám, chce to mít ke koukání zkrátka pevné nervy. Obzvlášť vypjatý byl moment, kdy ukázali natočené dva nahé "musulmany", tedy kostry potáhlé kůží-na ten pohled už v životě nezapomenu. Dokument obsahuje zajímavé rozhovory nejen s vězni z Osvětimi, ale samotnými příslušníky SS, konstrukce táborů Osvětim, Treblinka a Březinka, příběhy lidí z táborů anebo ilustrativní hrané scény (které byly slabší a obešla bych se bez nich). Po shlédnutí zůstává hrůza a mrazivý pocit z toho, že se něco takového vůbec mohlo stát.. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce bych to nazval "Návod, jak co nejrychleji povraždit co nejvíce lidí." Odporná politika nacistů v plném světle. Naprosto precizně připravený napůl hraný dokument, který ti 100% otevře oči v tom, o co tady vlastně šlo. Nejen vraždy, ale také korupce, hierarchii vězňů a přímé výpovědi přeživších. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Jedním z použitých hudebních motivů, který se objevuje na konci každého dílu, je slavná sarabanda Georga Friedricha Händela ze svity označované katalogovým kódem HWV 437. Mimo dalších zazní také v závěrečné části posledního dílu úvodní melodie Mozarta „Requiem“ se slovy „requiem aeternam“, která v překladu do češtiny znamenají „odpočinutí věčné“. (Belsazar)

Reklama

Reklama