Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska tak čistá a nevinná, jako ji milujeme ze Srdcerváčů, rozkvétá v horkém létě roku 1982 i mezi dvěma mladými Italy. Situaci jim však komplikuje silně homofobní prostředí sicilského městečka. Sedmnáctiletý Gianni prošel nedobrovolným coming outem a potýká se s neustálými útoky, zatímco Nino žije svůj život v milující rodině v sladké nevědomosti o své sexualitě. Náhoda spojí jejich cesty a z kluků se stanou nerozluční přátelé. Brzy ovšem jejich vztah přeroste v čirou lásku a to jediné, po čem touží, je prožít svůj milostný příběh beze strachu. Sicilská společnost výbušná jako ohňostroj, se kterým obchoduje Ninův otec, jinakost neodpouští. Zvítězí nevinnost a cit nad konzervativností a tvrdostí, nebo vzplane a zůstane po ní jenom nahořklý, duhový dým? Film podle skutečných událostí, který rozmrazí srdce a přesvědčí, že pravá láska existuje. (Queer Kino)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (32)

tomeš 

všechny recenze uživatele

Na pohled hezká, ale pod povrchem citově syrová a prostředím brutální nakládačka v nejlepší tradici italskýho filmu, plná svébytnejch postav a postaviček, kde divák má komu/čemu držet palce, a to mě bavilo. Vzhledem k dýlce jsem si to pouštěl po večerech na třikrát, což překvapivě zážitku nic neubralo na síle a člověk měl úplně pocit, že je uprostřed ty zaprášený, horký Sicílie. Spoiler alert: Až do závěrečnejch titulků jsem netušil, že je to inspirovaný skutečnými událostmi, což mě v kombinaci s tím koncem úplně rozebralo. Takovýhle filmy o queer minulosti potřebujeme. Favourite quote: Věci, o kterých nikdo neví, mohou trvat klidně i sto let. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Právě takto zvolená hudba byla pro mě ideální a krásně dokreslovala příběh, nebyla vlezlá ani silná a podtrhla tu jemnost a zároveň vnitřní obavu dvou chlapců, kteří se narodili na svět jinak, než měli. Styl a zpracování filmu mi sedlo, jak prdel na hrnec, přesně takto to jistě chtěli tvůrci prostřednictvím herců a všech dalších filmových prostředků vykreslit. Snad až na tu scénu "davu" před hospodou a scénu oslavující vítězství ve fotbale, ale celkově mě to v hodnocení neovlivnilo. Vše bylo hodně uvěřitelné včetně obou hlavních představitelů, možná i tím, že to nebyli svalnatí krasavci z plakátu, ale obyčejní kluici, mladí muži. Díky agnusovi za překlad do cz 1010109 ()

Reklama

outsider 

všechny recenze uživatele

Ve svém režijním debutu vypráví Italský herec Giuseppe Fiorello o dvou sedmnáctiletých klucích, jejichž přátelství přerostlo v lásku, bohužel ale ve špatné době a na špatném místě. Děj se totiž odehrává na Sicílii v 80. letech, kdy je společnost (obzvlášť na italském venkově) silně homofobní.Tempo příběhu je pomalé a ve chvílích, kdy jsou na scéně jen kluci tak i s minimem slov. S tím kontrastují scény s Ninovou rodinou nebo komunitou sousedů a vrstevníků v městečku, kde bydlí Gianni. Ninova rodina je taková klasická italská, vícegenrační, rozvětvená rodina, kde se společně jí, hodně se mluví a všichni se vzájemně podporují a starají jeden o druhého. Gianni žije s matkou a jejím druhem, kterému vadí Gianniho orientace a často se proto hádá jak s ním tak s jeho matkou. Matka Giannihoho miluje, ale nedokáže se úplně smířit s tím, že podle ní ničí život sobě i svým nejbližším. Takže se střídají poklidné, téměř poetické záběry, které ukazují zrození první lásky se záběry plnými konfliktů a horkokrevných, výbušných Italů. Doplňují to dlouhé záběry na vyprahlou sicilskou krajinu, které dokreslují tíživou atmosféru.Asi nejvíc mě zasáhl motiv rodiny, která je milující jen ve chvílích, kdy odpovídáte nějaké zažité normě. Když matka říká Ninovi: „Ne Nino, divné věci by se dít neměly, musíme si dávat pozor,“ šel mi z toho mráz po zádech.Po technické stránce mě zaujala hlavně nápaditá kamera a úchvatné herecké výkony (Gianniho matka byla skvělá!). A k tomu to spravné jiskření mezi představiteli hlavních rolí...Jsem hrozně ráda, že jsem na tenhle nenápadný snímek do kina šla, protože se mi vážně moc líbil a přestože jsem ho viděla už v dubnu, rezonuje ve mně doteď.  PS: Zaznamenala jsem, že film je často přirovnáván k filmu Dej mi své jméno. Přiznám se, že když jsem poprvé viděla trailer, měla jsem z něj podobný pocit a byl to jeden z hlavních důvodů, proč jsme ho chtěla vidět. A jo, i v Ohňostrojích byly chvíle, které působily jako bezstarostný příběh o první lásce. Jen jich bylo zatraceně málo, ale vlastně mi nakonec ani tak nechyběly... ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Poznala jsem pár míst, kde jsem nedávno chodila, o to silnější to bylo. Doba jaká byla, život na Sicilií tvrdý a pokud tam vzniklo cosi, co se neodpouští, nebylo to k žití. Viděla jsem skvělé herce, které ani neznám, skvělou kameru a konec, který mi během vteřiny vyrazil dech. Tohle budu mít v hlavě dlouho. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Režijní debut a rovnou taková paráda. 80. léta, prosluněná Sicílie, mopedy, fotbal, ohňostroje a dva dospívající kluci, co si k sobě hledaj cestu. A nejspíš by jim to i spolu klaplo, kdyby lidi okolo nich nebyli takoví připosraní kokoti. Tradice, kultura, odkaz, hodnoty... a hlavně nevyčuhovat. Jedno dokonalý léto s hořkým koncem. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Dňa 20. apríla 2023 sa objavila správa, že producenti prevzali mená protagonistov, naratívne prvky, adaptácie skutočných situácií a vymyslené rekonštrukcie z knihy "Stranizza" (2013) od Valaria la Martire, avšak pôvodné dielo nespomenuli ani v titulkoch, takže film čaká zo strany autora žaloba. (Arsenal83)
  • Film je inšpirovaný udalosťou z 80. rokov, zločinom z Giarre v provincii Catania z 31. októbra 1980. Dátum aj vek hlavných postáv bol mierne upravený. (Arsenal83)

Související novinky

24. Mezipatra: Jaké filmy si nenechat ujít?

24. Mezipatra: Jaké filmy si nenechat ujít?

30.10.2023

Ve čtvrtek 2. listopadu začíná Queer filmový festival Mezipatra, který v Praze potrvá až do 9. listopadu. Poté se přesouvá do Brna, kde 17. listopadu končí. 24. ročník se ponese v tématu Na rozcestí… (více)

Reklama

Reklama