Reklama

Reklama

Stalo se jedné noci

  • USA It Happened One Night (více)
Trailer 1
USA, 1934, 105 min (Alternativní 101 min)

VOD (1)

Svéhlavá milionářská dcera a cynický reportér stavějí a bourají zdi Jericha... Romantická komedie Stalo se jedné noci patří dnes už do zlatého fondu světové kinematografie. Jednoduchý příběh zhýčkané milionářské dcery (Claudette Colbertová), která se na svém útěku od rodiny setkává s prostým reportérem (Clark Gable), překypoval vtipnými dialogy i přesnými sociálními postřehy, ale především nabídl v době vrcholící hospodářské krize divácky vděčné téma lásky, která zdolá navenek nepřekonatelné překážky třídních rozdílů. Jeho předlohou byla povídka "Noční autobus" Samuela Hopkinse Adamse, uveřejněná v srpnu 1933 ve známém časopisu Cosmopolitan. Film získal v historii poprvé všech pět hlavních Oscarů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (160)

Madison 

všechny recenze uživatele

Pekelne vtipný obsahový nátresk, ktorému výborne dopomáha smoliar Clark Gable a rozmaznaný "spratek" Claudette Colbert. Ak mám zo starého Hollywoodu niekoho radšej ako Cary Granta, tak je to jednoznačne Clark Gable, ktorý je so svojou typickou vizážou (zdvihnuté obočie, milý úsmev) priam neodolateľný. Chvíľami mi to pripomínalo scenáristické ingrediencie pána Wildera, ale Frank Capra má svoje vlastné metódy, ako diváka úplne odzbrojiť. Bavila som sa kráľovsky a obom hlavným hrdinom to pristane aj keď by som si v hlavnej ženskej úlohe vedela predstaviť skôr Ingrid Bergman alebo Joan Fontaine. Claudette si však Oscara rozhodne zaslúžila a pri vyznávaní láske Gableovi a následnom humornom zapletení situácie, bola jednoducho rozkošná. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Má ho ráda, nemá ji rád, nemá ho ráda, má ji rád, nemají se rádi, ale stejně to krásně skončí. A hlavně je přitom sranda, neboť Clark Gable si svého světáckého pisálka opravdu vychutnal. Nejsem sice žádným znalcem v oboru zrodu romantické komedie, ale tohle je určitě jedna z prvních a pokud ne, tak jedna z prvních povedených a ještě k tomu mluvících. Mám sice jisté výhradu ke vzhledu Claudette Colbert, ale kdysi patrně ideál krásy vypadal poněkud pomuchlaněji než dnes. Přesto díky za tu filmařskou radost a špetku naivně radostného optimismus. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Tak tohle si mě získalo o fous víc než Caprovo "It's a Wonderful Life". Příjemně jednoduchá road movie s trochou sociálního patosu v reakci na Černý Pátek. Tenhle přehnaný optimismus mi je trochu proti srsti, ale přiznávám, že když začala autobusová zpívací scéna, dostalo to i mě. Gablea nemám rád a Colbertová byla většinou protivná, ale dohromady jim to šlapalo. Myslím, že si to někdy pustím znova... ----- Po druhém zhlédnutí (po letech letoucích) odvolávám, co jsem odvolal, a dávám plnou palbu. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

(viděno v roce 2009, názor psán po zhlédnutí) Když jsem se na tento film dívala, říkala jsem si, že to nemůže být náhoda a že Prázdniny v Římě musí z tohoto filmu aspoň trochu vycházet. A taky že jo. Jelikož mám Prázdniny v Římě ráda, je logické, že se mi líbil i tento film. Líbí se mi romantické filmy z 30., 40. let hollywoodské kinematografie. Oproti dnešním mnohdy přeplácaným filmům mi tyto staré filmy přijdou takové noblesní, odvyprávěné s lehkostí a přece tak, aby vás bavily, fandili jste ústřednímu páru a prostě si to užili. Claudette Colbert sice nebyla tak roztomile ztřeštěná jako Audrey Hepburn v Prázdninách, ale předvedla také skvělý výkon. Clark Gable je kategorie sama pro sebe, stejně tak jméno režiséra. Ve výsledku se mi film Stalo se jedné noci moc líbil, ráda se na něj někdy podívám znovu a jsem také ráda, že jsem zase objevila jednu dobrou starou klasiku. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Frank Capra potřeboval, aby Clark Gable (Peter Warne) působil ve filmu starším dojmem. Proto nechal instalovat osvětlení tak, aby dodal jeho obličeji pár let navíc. (topesto)
  • Clark Gable (Peter Warne) po natočení filmu řekl režisérovi Franku Caprovi, že měl chuť natáčení vzdát, protože nechtěl dál hrát. (Terva)
  • Poté, co Claudette Colbert skončila práci na filmu, svým přátelům se na vánočním večírku svěřila: "Jsem ráda, že jsem tady. Právě jsem dokončila natáčení nejhoršího filmu roku." (Babous)

Reklama

Reklama