Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (216)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Ocitáme se na opuštěným ostrově(nádherná panenská příroda).  kde ztroskotá skupinka dětí. Vzniklé situace a podmínky je rázem donutí aby se začali chovat co nejvíc jako dospělí. Vše se postupně začne zvrhávat a rozdělují se na dva tábory. Od dospělých( z lidské povahy) si berou snad jen to nejhorší a postupem času se začnou měnit v divochy. Přiznávám se, že jsem od filmu čekal asi něco víc nebo možná trochu jiný zpracování. Trošku svižnější a záživnější byla až poslední půlhodinka. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Právě dnes jsem dočetl knihu, která si mě naprosto získala a připadá mi naprosto dokonalá. Sice mi zbývalo nějakých 40 stran do konce a já jich za den přečtu obvykle tak 10-15, ale to finále bylo tak neskutečně napínavé (a taky dost drsné), že jsem prostě chtěl vědět, jak to celé dopadne. A díky tomu jsem si rozhodl, že se dneska večer podívám na jednu z těch zfilmovaných verzí. A jsem celkem spokojený. Ono zfilmovat tuhle knihu rozhodně není lehké, musíte udržovat tu pomalou podmanivou atmosféru a zároveň pomalu rozvíjet psychologii postav. Tady se ta psychologie postav vzala hopem, nešla do hloubky, což je mi líto, ale jinak ten film má silnou atmosféru (každopádně v knize je o něco tajemnější a nepříjemnější), má to i drsnost knihy a jedna z nejsilnějších scén v knize, u které jsem se bál, jak bude zfilmovaná, tak mi přišla natočená dost povedeně, i s tou nepříjemnou atmosférou, jako má v knize. Dětští herci hráli slušně. Představitel Ralpha, Balthazar Getty, dokonce hrál i u Lynche, bohužel ti zbylí herci už pak nikde moc nehráli, a to představitel Jacka a Čuňase hrají oba dost slušně a přesvědčivě. Každopádně tahle novější filmová adaptace se podle mě povedla celkem dobře, jenom to mohlo víc jít do psychologie postav a byl bych spokojený. 4* ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná o něco lepší než původní verze z roku 1963. Jeden z mála filmů, kde barevný materiál pozitivně ovlivní výsledek. Ve filmu nenajdete žádné zbytečně vložené záběry smějících se chlapců,a je proto lepší. Některé detaily jsou tu sice zpracovány jinak, modernější doba se projevuje i modernějšími nástroji (vrtulník), nečekám však ani tady příliš velký odklon od knižní předlohy. Velmi známý, a velmi tvrdý příběh, solidní alegorie na lidskou krutost a egoismus, které je v nás odjakživa. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s dokonalým koncem. Rozebírat téma by bylo na sakramentsky dlouho, dotýká se to těch nejzákladnějších kamenů lidské osobnosti a společnosti, kamenů, které z nás ani v té nejvyspělejší civilizaci prostě nikdy nevymizí. Je potřeba vyzdvihnout skvělé a přirozené herecké výkony malých herců, atmosféru i sympatickou stopáž. A ten konec... Ono se vlastně od těch dob loveckých společností, do kterých se kluci vrátili, zase tak moc nezměnilo. Jen to má dnes jinou, sofistikovanější podobu. Ten závěrečný kontrast byl geniální. A to, co se civilizace snaží potlačovat, je zdrojem veškerých problémů. Těším se na knižní předlohu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Máme to prostě v sobě, tu povahu vše ničit... Balthazar Getty a pár další povětšinou bezejmenných mladých herců, kteří předvádějí velmi příjemný a svěží výkon. Samotný příběh je prostý a sleduje chlapce na opuštěném ostrově a jejich "společnost", kterou si budují skrze znalosti, ale také vnímání svého starého světa. Bohužel výsledek není tolik "intenzivní" a už vůbec ne nepředvídatelný. Přesto tenhle film stojí za shlédnutí už jen kvůli mladým hercům, kteří zde nechávají opravdu dost... "Chovali jsme se jako dospělí, jak to takhle mohlo dopadnout..." ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Pôvodne bolo oznámené, že film sa bude nakrúcať na Novom Zélande. Nakoniec sa natáčal na Jamajke. (MikaelSVK)
  • Ralph (Balthazar Getty) použil brýle krátkozrakého Piggyho k rozdělání ohně. Brýle na krátkozrakost ve skutečnosti sluneční paprsky nesoustřeďují. Tato chyba má své opodstatnění – William Golding ji v předloze udělal také. (Sinecod)
  • Balthazar Getty spadl pár týdnů před začátkem natáčení ze stromu a zlomil si ruku. Režisér se rozhodl zakomponovat jeho zranění do filmu, a Gettyho postava se tak po první polovinu filmu objevuje na plátně s rukou v sádře. (ČSFD)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama