Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (568)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Retro kriminálka s prvky černého humoru,který je do filmu chvílemi cpán až nechutně vnuceně a ukazuje jak český režisér neumí točit hladce a pro diváka elegantně. FIlm trpí, tím že je poskladaný z žánrů, které jsou čechům velmi vzdálené a které jsme skoro nikdy pořádně netočili. Tomáš Hanák se tváří stále jako největší drsnák a Jirka Macháček je stále typ herce "přijdu zhulen, zhulen odejdu". Když byl vyvolán muž z publika a on se opravdu zvedl (ne nebyl to Cam z kina:)) tak jsem poznal tu nejtrapnější scénku posledních let. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Obrovske prekvapeni, jak moc je film mych oblibencu spatny. Neveril jsem vlastnim ocim a vetsinu casu se citil trapne - petatricet ubohych prirovnani, krkolomne nevtipne vety a vse prostupujici nuda. Nekolik malo viyualnich perlicek, dobra kamera a Steindler s Liskou nemaji sanci vyrovnat bloudeni mezi divadlem a televizi, ktere selhava snad na vsech frontach. Kdyz bych neznal jeste o stupen vetsi ceske sracky Bolero, Post Coitum, Panska jizda a Kamenak, uvazoval bych o necem mezi odpadem a jednou usmudlanou hvezdou. Takhle slabsi dve. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Filmu se nedá upřít nadhled, Marhoulovi zas dávka odvahy natočit v našich luzích a hájích něco takového. Herecky je to pecka, až je vám líto, že takovej Čtvrtníček nebo Macháček nedostanou víc prostoru. Hanák by mohl z fleku hrát v Halyvůdu. Cibulková by nemohla hrát v Halyvůdu, a z fleku už vůbec ne. Spousta khůl hlášek a dialogů. Ale stejně je to taková blbost... :-) ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Možná bych dal ****, ale to by bylo spíše za snahu producenta Marhoula s kterou několik let sháněl peníze. Hlavním kladem filmu je herecké obszení, kdy i malé roličky jsou obsazeny skvělými českými herci. Hanák v hlavní roli je přesvědčivý, ale mezi nejvtipnější postavy filmu patří především Šteindler, Liška, Macháček a v malé roli Dušek a David Vávra s Janem Slovákem (jejich kabaraní číslo je skvělé osvěžení jinak skomírajícího děje). Občas se najde dobrý vtip, ale těch je tak padesát na padesát s těmi hloupými. Dalším velkým kladem filmu je tradičně výborná kamera V. Smutného, trikové záběry Kouhouta a dobré kulisi které se k L. A. 30. let hodí skvěle. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak tento humor mi totálně sedl. Tomáš Hanák je ve své roli úžasný. Perfektně napsaná role plná ďábelských hlášek, z nichž jsem si některé musel zapsat a budu je pochopitelně vydávat za vlastní. Jinak, tento film je na české poměry poměrně originální. Taková příjemná parodie postarších detektivek. Potěšila mě taky účast hromady českých herců v naprosto šílených rolích. Vadila mi snad pouze Vilma Cibulková, která je minimálně tady neuvěřitelně šeredná. Moc příjemně jsou napsány všechny dialogy i monology. Jsou úderné a dost vtipné. Je opravdu bránici rvoucí s jak vážným tónem jsou pronášeny nejrůznější píčoviny. Také se mi líbila ta krátká vsuvka se smraďochem Millerem. Já osobně jsem se bavil prakticky celou stopáž. Tohle je minimálně za 4 hvězdy. Velice příjemná česká komedie. To v tomto století není úplně typickým rysem. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatelky tatanapope. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Starosta (Miroslav Etzler) má v závěrečných titulcích na zádech napsáno 2003, což odpovídá roku výroby filmu. (ČSFD)
  • Natáčení trvalo od 12. května do 19. června 2003. (hippyman)

Reklama

Reklama