Reklama

Reklama

Náměstíčko

(seriál)
Česko, 2004, 8 h 43 min (Minutáž: 52–53 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Scenárista Jan Míka zvolil ve své dosavadní televizní seriálové tvorbě novou formu. Jde o sérii povídek s komediálními i dramatickými zápletkami, které jsou jemnou drobnokresbou postaviček malého města a zároveň poutavou mozaikou osudů, propojenou prostředím jednoho náměstí a zejména svéráznou dvojící trafikantky a bývalého kontrolora. Míkovy příběhy o docela všedních i nevšedních radostech a starostech několika pozoruhodných obyvatel malého městečka nepostrádají humor, lehkost a nadhled, ale ani kritické aspekty našeho současného života. Mnohé role byly zajímavou hereckou příležitostí, takže výkony skvělých českých herců určitě potěší televizní diváky. Stejně jako hudba Petra Hapky a závěrečná píseň Petra Hapky a Michala Horáčka "Kdo by se díval nazpátek?", kterou pro seriál nazpívala jedinečná Hana Hegerová. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

Ruut odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle je snad špatný vtip a nebo jsem už definitivně zmlsaný výbornými zahraničními seriály. V krátké době po sobě jsem viděl výborné, dramatické a scénaristicky nadupané místo nahoře a tuhle kravinu. Náměstíčko je uplně statický, nezajímavý seriál o ničem. Zápletky jsou uplně příšerné a opravdu chabé. Herci? O hereckých výkonech nelze mluvit. Mnohdy mi přišlo že komparsisti dostali epizodní role. A taky to podle toho vypadá. Vinklář se Skořepovou v rolých jakýchsi průvodců napříč seriálem jsou neskutečně trapný a ty Vinklářovi keci o komančích! No hrůza. Ne tomuhle doporučuju se vyhnout velkým obloukem! ()

l.enik.c 

všechny recenze uživatele

Každý týden jsem se vždycky těšila na další díly Náměstíčka, jak ve svých čtrnácti letech, tak teď ve dvaceti a seriál má pro mě pořád své kouzlo. Jedná se o jeden z nejlepších "novodobých" seriálů (ano, ono se to nezdá, že už je to 11 let stará záležitost), který se nedá srovnávat s ničím, co natáčí komerční televize, ale i v rámci ČT se jedná o unikát. Líbí se mi, že každý díl je zaměřen na příběh jedné osoby z Náměstíčka, které se však různě potkávají v průběhu celého seriálu a v některých případech jsou jejich osudy částečně propojeny, i když je pravda, že té propojenosti by možná neškodilo malinko víc. Většina příběhů je uvěřitelná, občas i poučná, k zamyšlení, dobře obsazená, člověk ví, že se na konci dozví, jak to dopadlo, i když některé příběhy skončily tak zvláštně otevřeně. Po každém sledování ve mě zůstane "zážitek" ještě dlouho a vánoční díl ve mě i v únoru dokáže tak hezky vyvolat vánoční atmosféru... A pokud tolik nezapůsobí slabší díly, které má snad každý seriál, tak se o to postará ústřední píseň na konci. Nechápu, jak někdo může říct, že je to "odpad". ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak některé příběhy, tak 3 celkem zaujaly. Ostatní o ničem a celkově mohlo být vše podané o dost lépe, tím myslím lépe herecky zahrané. Nejlepší je příběh o tom, kdy manželka chce splatit dluhy tím, že začne špapat. Jak tam hraje její filmový manžel Václav Vydra - toho mám rád. Takže celkově nic moc, ale dá se to přežít, když nic jiného není v tv. 33% = ** ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Pár hereckých legend drží seriál horko těžko nad vodou, Skořepové jsem ale nikdy na chut´ nepřišla. Seriál má docela depresivní atmosféru, která vrcholí smrtí jedné z hlavních postav v poslední povídce. Některé povídky se povedly, některé méně, některé vůbec. Střídají se povídky otravné, nudné se zajímavějšími. Pan Míka ve svém scénáři zkritizoval okrajově a vlažně i některé atributy kapitalismu, ale hlavně se nezapomněl otřít o socialismus takovými výroky, že soudnému člověku zůstává rozum stát. Výrok, že za socialismu jsme neměli ani šunkofleky, může vyslovit/napsat jenom blbec nebo bezpáteřní sprost´ák. Na čem pak pan Míka vyrůstal? Tipla bych si, že pan Míka, jako většina těch nejzuřivějších kritiků socialismu, si žil za socialismu jako prase v žitě. Ale pravděpodobně panu Míkovi chyběly iPhony, drogy, pornografie a jiné produkty konzumu a on je prostě nazval "šunkofleky"...Silná erotičnost (erotická témata, erotické situace, ženská nahota) některých povídek by nevadila, pokud by se seriál vysílal v nočních hodinách a pro dospělé. Ale jako rodinný seriál, který se vysílal v podvečer pro celou rodinu?! ()

kusma 

všechny recenze uživatele

Některé díly byly sice docela nudné, ale celkový dojem z tohoto seriálu jsem měla kladný. Díly nemají nijak závratný spád, ale objevuje se v nich vtip a hlavně je tam dost příjemné herecké obsazení. Při opakování se na některé díly (se Stropnickým, Langmajerem či poslední díl...) ráda znovu podívám. A taky se mi dost líbila ústřední píseň. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Všechny hlavní seriálové postavy bydlí na náměstí. (M.B)
  • Natáčelo se 85 dní. (Teres)
  • V epizodě "Máti" stojí lampa u Milana Pantoflíčka (Vladimír Javorský) na peřiňáku, v dalších záběrech se ale objevuje na polici na druhé straně. (M.B)

Reklama

Reklama