Reklama

Reklama

Vetřelec: Romulus

  • USA Alien: Romulus (více)
Trailer 19

Vetřelec: Romulus navrací fenomenálně úspěšnou franšízu zpět k jejím kultovním kořenům, přičemž představuje zajímavé a neokoukané nové tváře. Při prohledávání opuštěné vesmírné stanice se skupina mladých kolonizátorů setká s nejneúprosnější a nejsmrtonosnější formou života ve vesmíru. A v hlubokém vesmíru nikdo neslyší jejich křik. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 19

Recenze (590)

novoten 

všechny recenze uživatele

Výlet do známých vod, na který jsem se vydat moc nechtěl. Nevěřil jsem Fedemu Alvarezovi, že si poradí s legendou těchto rozměrů, nevěřil jsem žánrovému zasazení do ohlašovaného čistokrevného krváku, ale když se Scottově nepochopenému Covenantu před lety vysmáli kritici, diváci i tržby, asi nebylo jiné cesty. Jenže ono to funguje a kombinace moderního střihu se špinavou a olejem nemálo umaštěnou technikou je od první minuty dravá a na pohled krásná. Agresívnímu tvorovi se dává dostatečný prostor, lidská posádka dělá chyby jen pochopitelné a v klíčových okamžicích se umí rozhodnout nápaditě i logicky. Pomrkávání do minulosti je tolik, až jsem si lebedil při vědomí, že s trochou nadsázky sleduji Vetřelce 1.5. Nehledě na to, že se konečně, po letech čekání, kombinují linky těžící z klasické kvadrilogie i z mytologie Promethea, což je dárek, který jsem nečekal, že ještě někdy mohu dostat. Díky tomuhle obohacení tak Romulus opravdu není jen zábavný děs, není to vedlejší kapitola, bez které by se série obešla. Je to odměna těm, co to s Vetřelcem nikdy tak úplně nevzdali (a kteří dokážou vidět i dál, než za první zatáčku a nevadí jim, že si s nimi scénář pomocí ikonických hlášek trochu podvratně hraje). Hádky nad polarizující poslední kapitolou chápu, bez ní bych byl spokojenější, než jsem teď s ní. Na druhou stranu musím zatleskat odvaze, kterou o téměř třicet let dříve nemělo ani odvážné a žánrově i vizuálně rozkročené Vzkříšení. To, že výsledek takového experimentu nesplnil moje očekávání, už je můj boj. Všichni, kteří vnímají ságu jako celek a ne jen jako prostor pro věčnou (a dnes už opravdu nekonečně únavnou) hádku o to, který z prvních dvou dílů je lepší, by si takový boj měli zkusit taky. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Poprvé se mě stalo, že u nového Vetřelce probíhá velká spokojenost namísto nadšení. Ano, i svého času Vzkříšení, Prometheus nebo Covenant ve mě vyvolaly první projekcí lepší dojmy. Ovšem to nemusí vůbec nic znamenat. Romulus má zcela určitě možné předpoklady tyto díly překonat. Samozřejmě na úroveň prvních dvou legendárních kousků nestačí a na 99,9% v budoucnu nebude stačit nikdo. Takže co zde máme. Zpočátku mě trvalo si trošku najít vztah k postavám. Postupem času ovšem problém odpadá. Hlavně Andy ve vylepšeném módu funguje skvěle. Líbil se mě design, který hodně odkazuje na Jedničku. Všechno je správně omšené, použité. Nechci úplně prozrazovat z děje, ale měl jsem často pocit, že sleduji něco, co si nejvíce bere z Jedničky a Čtyřky a přitom zcela neignoruje Promethea. Zdálo se mě, že samotný Vetřelec má spíše menší roli. Jenže jde to vlastně zařídit jinak, když je tady s námi 45 let? Šokovat zřejmě těžko. Čekal jsem nějakou více napínavější scénu. Prométheus i Covenant takové zcela určitě měly. Většinou to ty scény, kdy se něco nepěkného hodně pokazí a následuje boj s časem. Abych to shrnul, vlastně je Romulus velmi povedené postavení ságy na koleje. Fede Alvarez narazil trošku na své limity, ale zcela určitě mu pomáhali praotci ságy Walter Hill i Ridley Scott.  Dneska to vidím na velmi slušných 80% ()

Reklama

DaliX 

všechny recenze uživatele

Pekná pocta prvým dvom dielom. V podstate teen slasher v Alien prevedení. Postavy ale sympatické, predovšetkým hlavná hrdinka s kamošom androidom vedú. Výprava sa tiež vydarila, retro atmosféra dýcha snáď každým záberom. A nasleduje ALERT. Nie Alien ALERT ako vo filme ale SPOILER ALERT. Zaujalo ma niekoľko prvkov, ktoré sa film snažil priblížiť, a priniesť do série niečo nové. Spôsob ako obísť Facehuggerov mi prišiel cool, dosť dobrá scéna, len ma zarazilo, akí sú vo filme "pomalí", resp. ako hrdinovia dokážu efektne pred nimi unikať a vyhýbať sa ich útokom. Kým v starých filmoch nemali obete prakticky šancu, tu akoby postavy vedeli, čo majú robiť. Aspoň tak to na mňa pôsobilo. Nikdy sme v predošlých filmoch nevideli, čo sa stane po zrodení Chestbustera až do momentu, kým vyrastie. No tu to teda vidíme a nie je to pekný pohľad... Vyhýbanie sa kyseline v stave beztiaže, asi najviac bizarná scéna, ale štýlová. Len ten záver, konkrétne "pôrod". Bez tej scény by som sa obišiel. Jasne, bolo to aj v predošlých filmoch, hrdinovia akože "unikli"  a keď už to vyzeralo, že je všetko ok, prišiel problém (hlavne Cameron sa s tým vyhral majstrovsky, Ripley vs Alien queen ). Tu to skôr pôsobí ako mix záveru Alien 1 a Alien 4. Asi chceli priniesť novú obludu nakoniec, ale pokojne by mi stačil záver vo výťahu. KONIEC SPOILEROV. Každopádne Alvarez dodal skvelý nový prírastok do Alien série. To určite. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Fede Alvarez, režisér nejlepšího Evil Dead a jedné z nejlepších originálních moderních žánrovek Don't Breathe, i napotřetí doručil (existenci Dívky v pavoučí síti ignoruju). Ale bezchybná dokonalost to tentokrát není. Dobře dělá, to co umí nejlíp - nabízí intenzivní hororovou jízdu plnou atrakcí, u níž pomalu nejde vydechnout. S čím mám ale ohledně nového Vetřelce největší problém, je čas a prostor. Jakmile se to "rozjede", tak to působí šíleně zrychleně. Jednak je vývoj potvor až absurdně rychlý, jednak bych k větší spokojenosti potřeboval, aby lidské postavy měly čas se na chvíli zastavit, a aby na ně dolehlo, do jakých sraček se dostaly. Ad prostor - akce mi občas přišla nešikovně střižená z hlediska orientace. Hlavně tu výtahovou scénu a její ukončení jsem vůbec nepochopil, tam snad musel kus filmu chybět (?). Kritizovaný fanservis mi nevadil, respektive jsem si ho moc nevšímal a aktivně rušivě na mě nepůsobil - ale v tomhle mám "výhodu", že na filmy koukám opakovaně jen velmi zřídka, takže žádného z Vetřelců rozhodně neznám nazpaměť a neumím z nich citovat. Nepřístojný mi přišel všehovšudy jeden moment (na konci zmiňované výtahové scény). Kritizované digicameo úplně v pohodě, tam mi fakt není jasné, co se na něm kritizuje, vypadá to úplně odpovídajícím způsobem vzhledem k tomu, v jakém stavu se "to" zrovna nachází.  Závěrečná desetiminutovka s přehledem nejlepší část filmu; a hlavní dvojička postav má reálně násobně vyšší charisma než kdokoli, kdo v sérii přišel po Ripleyové. 8/10 ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Špalíček/// Obsazení 8/10 Děj 9/10 Atmosféra 9/10 Efekty 10/10/// PLUS: neuvěřitelně skvělá atmosféra, parádní "starý" vizuál, super cast mladých herců, rychlý střih a spád, i vývoj vetřelce je zrychlený, několik scén překvapí MÍNUS: snad jen první půlhodina je víc "seznamovací", někteří kritizují, že se Fede Alvarez chtěl až tak moc zavděčit Ridleymu Scotovi, že nepřišel s víc odvážnějším konceptem, podle mě je to ale takhle skvělé/// Shrnutí: Prvního Vetřelce jsem viděl zřejmě poprvé teprve letos na Letní filmové škole, tedy přibližně 14 dní před tímto filmem a byla to skvělá "taktika". Filmy na sebe svým vizuálem krásně navazují. U původního Vetřelce jsem se sice ani jednou nelekl, ale v případě tohoto snímku jsem sebou cukal jak malý vetřelec když se klube ven. Romulus sice tak často nepřekvapí a divák dostane na podnose přesně to co očekává, scénu za scénou a v "šoku" je " jen" z několika detailních scén a ze závěrečných 10 minut. Přesto je to úžasná filmová podívaná jaká se pravděpodobně naskytla jen divákům pří sledování prvního Vetřelce před mnoha lety. Za snahu předat současným divákům tento stejný zážitek palec nahoru./// Celkem 90%/// ()

Galerie (31)

Zajímavosti (21)

  • Poté, co se skupině přátel na Romulu podaří nahodit androida Rooka, jim v jednom okamžiku popíše v krátkosti první setkání s Xenomorfem, zničení lodi Nostromo a to, že z celé posádky přežil jen jeden člen posádky. Jedná se o logický nesmysl, protože Vetřelec: Romulus se odehrává v roce 2142, dvacet let po filmu Vetřelec (1979) a třicet sedm let před filmem Vetřelci (1986), který začíná náhodným nalezením Ellen Louise Ripley. (Globus_Jirka)
  • Vetřelec: Romulus měl být původně uveden na Hulu, ale 20th Century Studios jej přesunulo do kin, a to na den 16. srpna 2024. (LEVKEMYK)

Související novinky

Vetřelec sesadil Deadpoola z tržebního trůnu

Vetřelec sesadil Deadpoola z tržebního trůnu

19.08.2024

Dominance na tržebním vrcholu po spanilé krasojízdě končí. Nový hororový snímek Vetřelec: Romulus od Fede Alvareze (Smrt ve tmě), jenž pochválil i otec série Ridley Scott, překonal všechna očekávání… (více)

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

28.05.2024

Detektiv s výrazným jižanským přízvukem, Benoit Blanc, se vrací řešit nový podivuhodný případ... svůj zatím nejnebezpečnější. Jak už bylo dříve avizováno, z chválené detektivky Na nože režiséra Riana… (více)

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama