Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Diamant 

všechny recenze uživatele

NAČRTNUTIE OBSAHU: Historická dráma vychádzajúca zo skutočných udalostí. Podivuhodná životná cesta sv. Tomáša Becketa (1118-1170) od jeho pôsobenia na kráľovskom dvore. Zúčastňoval sa márnotratných zábav Henricha II., stal sa jeho kancelárom. Keď sa však stal aj arcibiskupom, rozhodol sa dať prednosť Bohu pred kráľom, čo viedlo až k jeho mučeníckej smrti priamo v katedrále pri bohoslužbe. KOMENTÁR: Film sa môže opodstatnene pochváliť oscarom za scenár a až 12 nomináciami. ODPORÚČANÁ PRÍSTUPNOSŤ: Od 15 rokov. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství a moci a jak už zde bylo řečeno především - herecký koncert dvou nezapomenutelných vynikajících herců britské kinematografie. Peter O'Toole si postavu Henryho II. zahrál i o čtyři roky později v úžasném snímku Lev v zimě. Henry II: It's too funny! Becket is the only intelligent man in my kingdom, and he's against me! ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Překrásný historický film se dvěma absolutníma hvězdama let šedesátých. Chtěla bych upozornit na mylnou informaci kolegy "igi B." , který upozorňuje na špatný výrobek firmy MIDO. Tedy 1) je možné, že on koupil vadné DVD. 2) Film byl natočen v tehdy populární šíří 70 mm, a proto, pokud se pouští přes PC, no tak počítač tam udělá z lidi dlouhé nudle a obraz je deformován. Film je nutno promítat přes přehravač DVD do televize, ale i zde musíte mít na ovladači přepínač z rozlišení 4:3 na 16 : 9 pak to bude naprosto v pořádku. Tedy tolik na vysvětlenou, protože DVD od firmy MIDO je naprosto v pořádku, nebojte se ho koupit (pokud to ještě dostanete). ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Na tomto snímku je dokonalý a strhující především výkon Petera O'Toole. Jeho král Jindra II. je úžasným slizským psychopatem, který všechny společensky níže postavené nazývá "pig" anebo "dog", uráží svou manželku i matku, nazývá nejstaršího syna kreténem a nakopává ho do jeho "královské prdele" a i jinak je velice zábavný. Burtonův Becket působí oproti tomuto psychicky nevyrovnanému šílenci trochu nevýrazně. Jejich "přátelství" má hodně zajímavých momentů a je podáno poměrně zdařile. Celkově mi ale na pět hvězdiček něco chybělo :-) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám rezervovaný vzťah k histórii, takže nedokážem posúdiť, či príbeh bol historicky verný alebo nie. Oceňujem, že aj po desiatkach rokov ma dokázal zaujať neukončiteľným bojom cirkevnej a svetskej moci o dominanciu, prioritou záujmov nad vzťahmi, brilantnými dialógmi a excelentnými hereckými výkonmi. Neprekážala mi dĺžka filmu, ani jeho divadelné korene, takže mi nebude prekážať ani nezmenený počet hviezdičiek a miesto v mojej Top 100. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Natočeno za 12 týdnů. (ČSFD)
  • John Gielgud získal nominaci na Oscara a přitom se objevil ve filmu v pouhých dvou scénách. (ČSFD)
  • Behom stretnutia Becketa (Richard Burton) s kráľom (Peter O'Toole), keď sa rozprávajú o návrate Becketa z Francúzska, sa medzi zábermi úplne mení oblačnosť. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama