Reklama

Reklama

Příběhy starých hospod - Série 1 (2023) (série)


Královéhradecko (S01E06)

(epizoda)
Česko, 2023, 26 min

Scénář:

Kateřina Lhotská

Kamera:

Jakub Kolář

Hrají:

Josef Polášek (průvodce)
(další profese)

Obsahy(1)

Dlouhou a zajímavou historii má hospůdka Na Jívě v Podůlší, tu s oblibou navštěvoval herec Josef Vinklář. Vzpomínky na něj, tam zůstanou napořád. Po cestě míříme do Bílé Třemešné, kam v období mezi válkami jezdili hosté z nedalekého Dvora Králové, ba dokonce i z Prahy. Pan Rudolf Šmíd, bohém a podnikatel, se o rozkvět své restaurace staral znamenitě. Další hospůdkou, kterou ovlivnily obě světové války i komunistický režim, najdete v Náchodě. Tam, v restauraci Port Artur sedával a hrával se swingovou kapelou spisovatel Josef Škvorecký. V Královéhradeckém kraji je hospůdek opředených historií prostě mnoho, a krásných míst nepočítaně! Zastavíme se také na Prachově, i v Záboří. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

sir-dave

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Královehradecko spolu s Libereckem zatím nejpovedenější díl. Žádná hospoda nevyčnívala, ale každý má své kouzlo. O hospodu, kde chodil Škvorecký bych zavadil asi jen pohledem, ale historie pěkná. Na druhou stranu, šenk, kde si člověk může skoro pluvnout na zem už moc není. Hospoda "u Silvera" v Záboří moc pěkná. Mezi další třeba oblíbená od Vinkláře nebo srdce Prachova, ikdyž já si zašel raději do té naproti. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavé hospůdky v kraji, jenž jsme nedávno navštívili, bohužel o těchto legendách jsme netušili. Ovšem je tam krásně i tak, třeba se jednou vrátíme a pivko v nich ochutnáme. ()

Zajímavosti (2)

  • Josef Polášek mluví o hospodě v Záboří jako o roubence, tedy roubené stavbě, ale mýlí se. Jedná se o hrázděnou stavbu, tedy hrázděnku, jejíž stavební technologie je odlišná. (sator)

Reklama

Reklama