Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protagonistami komorného príbehu o manželskej kríze a o strete ľudí s odlišnými morálnymi postojmi sú umelci: mladá huslistka, vracajúca sa zo stáže v USA, jej muž, ambiciózny dirigent mestského orchestra a slávny dirigent, vracajúci sa po stretnutí s huslistkou po mnohých rokoch do vlasti. Starý umelec spočiatku netuší, že práve on je príčinou rodinnej roztržky. Vďaka nemu žena odhalí skutočnú povahu svojho manžela, ktorý ľahko obetuje umenie v záujme svojho egoizmu.

Vo všeobecnej polohe je film aj úvahou o morálke v spoločnosti, stojacej na prahu krízy. Keďže sa Wajda aktívne podieľal na politickom boji v Poľsku, film s dominujúcimi hereckými výkonmi Jandovej, Gielguda a Seweryna, pripravený u nás na uvedenie už v r. 1982, mal napokon premiéru až v r. 1990. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu jsou použity ukázky z 5. symfonie Ludwiga van Beethovena (zvané „Osudová“). Na soundtracku z filmu hraje tuto skladbu Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia v Katovicích pod vedením Stanislawa Wislockeho. (HonzaBez)
  • Film Dirigent z produkce filmové skupiny „X“ patří do kánonu kinematografie morální úzkosti. Andrzej Wajda při režírování tohoto filmu vědomě odkazoval postavou polské autority na pouť papeže Jana Pavla II. do Polska v roce 1979. (classic)
  • Film se natáčel na těchto místech: Varšava (mrakodrap Intraco, hotel „Solec“, areál velvyslanectví USA, vila Pietrusiński v Tykocińské ulici, ulice Barkocińska, Ossowskiego, Witebska), Radom (restaurace Myśliwska v ulici Żeromskiego, sídliště Ustronie, náměstí, radnice, kostel sv. Jana Křtitele v ulici Rwańska, muzeum Jacka Malczewského na náměstí), Modlin, New York. (classic)

Reklama

Reklama