Reklama

Reklama

Šelma

(festivalový název)
  • Francie La Bête (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti, kde vládne umělá inteligence, se lidské emoce stávají hrozbou. Aby se jich Gabrielle (Léa Seydoux) zbavila, musí očistit svou DNA tím, že se vrátí do svých minulých životů. Tam se znovu setkává s Louisem (George MacKay), svou velkou láskou. Přemáhá ji však strach, předtucha, že se blíží katastrofa. (mac000)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (13)

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

Léa a George se mají rádi, i když by podle AI neměli, a cestuje se přitom časem. Vcelku vděčná premisa přináší příběh, který by chtěl pravděpodobně působit velkolepě jako svého času například Atlas mraků. Ve výsledku však dostaneme dvě delší historické epizodky kolísavého tempa. Ústřední pár v obou dvou dějstvích v podstatě nesleze z plátna, hezky se na něj kouká, jenomže i přes nepřeberné množství duchaplných rozhovorů o strachu a blížící se katastrofě mi tu pro osudovost vztahu chybí větší chemie. Stejně tak se i celý film snaží předat napětí a naléhavost, avšak scény z budoucnosti, kde má vše kulminovat, mi navzdory svému dystopickému puncu přijdou bez jakékoliv chutě, vůně, zápachu. Nejzajímavěji v konečném součtu působí George jako na svět rozhořčený 30letý panic, ale pochybuji, že bylo přáním tvůrců, aby mi po pár dnech od projekce uvázl v hlavě pouze on. [Viennale 2023] ()

Awer 

všechny recenze uživatele

Strhující rework základního zamjatinovského antiutopického principu ve svěžích kulisách. Osově se nicméně scénář Zamjatina drží a i kvůli tomu není moc překvapivý; chce to naivitu. Dívat se a překvapit se nechat. Stejně tak na morální úrovni: film pokládá otázku lidské duševnosti v tak nepokryté, vypjaté podobě, že mu asi paradoxně mnozí neuvěří. "Tak jestli je lidstvo až tohle, jsem spíš robot." Vyplatí se však podobné otrávenosti nepodlehnout. Protože pak vás to naprosto zavraždí; tak, jak má ()

Reklama

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pro mě dvouhvězdovej film v úplně stejné kategorii jako High Life nebo Upstream Color - vůbec jsem se na to nenapojil, nudil jsem se tak, že jsem to ani nezvládl celý dokoukat, ale zároveň je to po technické stránce docela impozantní, občas se vyskytne nějakej zajímavej moment/záběr/scéna, ničím mě to přímo neotrávilo, a mám z toho pocit, že režisér asi uspokojivě naplnil svou osobitou autorskou vizi. Což mu asi přeju... ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Náročné sledovanie sci-fi drámy, ktorá sa odohráva v troch rôznych časových polohách - v rokoch 1910, 2014 a 2044. Aj keď všetko so všetkým súvisí, bolo občas skutočne ťažké odsledovať, čo je v tých konkrétnych dobách kľúčové. Príbeh z roku 1910 bol navyše ešte aj vo Francúzsku, čo bolo podľa mňa dosť mimo témy. Najviac ma bavil dej z roku 2014, ktorý mal taký thrillerový podtón. V závere sa kruh uzatvára, a kto vydržal až do konca a pochopil to celé "čistenie DNA", tak bude mať z toho celkom dobrý zážitok (aj keď si myslím, že takých ľudí bude pomenej). Za mňa skromné 3*, keďže som mal z toho celého skôr zmiešané dojmy. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama