Reklama

Reklama

Vítejte na starém dobrém divokém západě, který všichni milují! Horizont: Americká sága se odehrává během americké občanské války v 60. letech 19. století a představuje předválečné i poválečné období. Celovečerní film zavede diváka na emotivní cestu, na které zažije rozkvět Ameriky očima rodin, přátel i nepřátel. (Vertigo International)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (132)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že v době uvedení Kasdanova westernu Wyatt Earp s Costnerem v titulní roli nějaký tuzemský recenzent "vtipně" nazval svou glosu Sáhodlouhá sága. Možná, že si těch pár řádků nechal Costner přeložit a rozhodl se, že všem předvede, co tohle slovní spojení doopravdy znamená. Protože v Horizontu chce mít evidentně všechno: hodné indiány i krvelačné indiány, kavalerii i osadníky v karavaně vozů, spravedlivého střelce z neznáma i lovce skalpů, pomstychtivé bratry i romantickou linku. Narozdíl od mnohých jsem nikdy netoužil vidět Costnerův vysněný projekt jako televizní seriál, chci vidět i následujíci Kapitoly na velkém plátně a pokud možno v podobě, v jaké je tvůrci zamýšleli. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Bez mimoriadneho príbehu no zato s jasným posolstvom o krutosti dávnej doby, kedy stačil pohľad na nesprávnu osobu a boli ste razom bez vážneho dôvodu vo vážnych problémoch. Prakticky ako v 90´ rokoch v časoch Černáka, Melovcov a podobne. Čo sa filmu týka, tie tri hodiny, tak to je napriek hereckému osadenstvu proste čistá vražda. Takú dynamiku samotný príbeh zas nemá, aby si to mohol dovoliť, o pointe, nečakaných zvratoch, či zaujímavom deji so silnými scénami, ktoré by mali diváka nejak mimoriadne zasiahnuť, ani nehovorím. Costner je milovník westernov, to všetci vedia. No prečo sa to rozhodol takto nezmyselne ponaťahovať, no na oplátku divákovi nič extra nepodhodiť, to je pre mňa jedna veľká záhada, ako aj tých 80%, ktoré vnímam tak “trošku” mimo misu. Samozrejme, nájdu sa aj takí, čo to budú velebiť, lebo šak Costner, lebo šak silné herecké osadenstvo. Uvidíme, akým smerom sa bude tento príbeh nakoniec uberať a čo zaujímavé ponúkne, no zatiaľ za tri. ()

Reklama

Styxos 

všechny recenze uživatele

Costner je hrdina. Už jen kvůli tomu, že v době, kdy lidi koukají hlavně na stream a kina zejí prázdnotou natočil něco takového a jde hlavou proti zdi. Horizont je nádherný, výpravný krásně nasnímaný se skvělým soundtrackem. A ač se Costner tváří jako hlavní hvězda filmu, plave hezky s ostatními jako ryba ve vodě a nikterak nevyčnívá. Achillovou patou a jeho hybnou silou zároveň jsou postavy - každá vám nějak přiroste k srdci a zapíše se do paměti, ale je jich tolik, že nedojde k ponoru do hlubin, což se snad stane příště... A doufám, že příště bude ještě třikrát... Tohle je fakt krásný kus poctivý filmařiny. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Jak už řada lidí napsala, jedná se spíše o úvodní část k jednomu filmu, nejedná se o první díl v tom klasickém slova smyslu, takže souhlasím s tím, že hodnotit tento film je jako hodnotit 30 minut jakéhokoliv filmu samostatně. A opravdu, to co se tady stane ve 181 minutách, by ve většině filmů tvořilo úvodní půlhodinu. Je zde představeno mnoho postav, mnoho načrtnutých dějových linií, které na sebe zdánlivě možná nenavazují. Jenže on je to tak obrovský kus poctivé filmařiny, že jsem si užívala každou minutu. Měla jsem pocit, že s postavami se vydávám na velkou cestu, kterou chci s nimi prožít. Tady jde tak strašně moc vidět, že Costner do toho dal kus srdce, za celé tři hodiny jsem se nechtěla podívat na hodinky a z fleku bych si hned dala to další tříhodinové pokračování. Unikátní projekt, který si zaslouží být viděn v kině. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Až na jednu větší linii za mě v podstatě bez problémů pouzavíráno. On je v dnešní době člověk asi trochu zvyklejší, že holt hlavně cesta je cíl, a kolikrát nepotřebujeme doslovná finále. I tak je ale vidět, že by tomu mnohem víc slušel formát minisérie na kabelovce. Ale co už, v kinech je epický tříhodinový western s Costnerem, tak hybaj před plátna!! [Kino MAT] ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Kevin Costner film financoval z väčšej časti z vlastného vrecka. Čísla zdrojov sa rôznia, od 38 po 70 miliónov amerických dolárov. Samotný Costner hovorí o tej vyššej čiastke. (Real Tom Hardy)
  • Film počas svojej premiéry na filmovom festivale v Cannes v máji 2024 zožal takmer 12-minútové ovácie v stoji. Costner bol dojatý k slzám. (Real Tom Hardy)
  • Pôvodne malo ísť len o jeden film a Kevin Costner na scenári začal pracovať už v roku 1988. Nepodarilo sa mu ho však predať žiadnemu štúdiu, ani po vydaní jeho filmu Krajina strelcov (2003). (Real Tom Hardy)

Související novinky

Costnerův western propadl, pokračování se odkládá

Costnerův western propadl, pokračování se odkládá

11.07.2024

Je hezké, když si slavní auteuři plní vlastní filmové sny. Takový snímek vždy provází zarputilé odhodlání, s nímž tvůrci převádějí film na plátno, což si ve většině případů rozhodně zaslouží obdiv.… (více)

Reklama

Reklama