Reklama

Reklama

Vítejte na starém dobrém divokém západě, který všichni milují! Horizont: Americká sága se odehrává během americké občanské války v 60. letech 19. století a představuje předválečné i poválečné období. Celovečerní film zavede diváka na emotivní cestu, na které zažije rozkvět Ameriky očima rodin, přátel i nepřátel. (Vertigo International)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (133)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je to prostě velké a rozsáhlé jak pláně divokého západu. Jestli se to Costnerovi podaří doručit ve čtyřech tříhodinových filmech, kdy všechny budou mít kvalitu alespoň tohoto prvního dílu, tak to bude zářez na pažbě filmové historie jako kráva. Rozhodně to není dokonalé. Osobně mi některá scénáristická a režijní rozhodnutí přišla "zvláštní". Má to momenty které očividně nezafungují tak jak bylo v plánu (ale vyznívá to spíše roztomile než jako selhání). Má to momenty kdy by si dal člověk facku jak má husinu a je celkově ohromenej z takového kýče. Je tam hromada věcí co funguje parádně a celkově asi chápu kudy to Costner tlačí a jak má ten celek vypadat a fandím tomu. Ty tři hodiny utečou jako nic a klidně bych si v tom kině/světě ještě hodinku či dvě dal.. Je fakt, že je to evidentně moderní tv seriál promítaný na velké plátno a tvořený člověkem který je formálně z části zaseknutý v devadesátých letech. Což vytváří v divákovi lehce schizofrenní pocit. PS: Osobně v tom cítím inspiraci Sheridanem (především jeho 1883.. S tím, že Sheridan umí lépe vykreslit ten syrově existenciální romantismus a Costner je přirozenější ve vztazích postav a jakési lidskosti). ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nádherné scenérie, rozmáchlý příběh mnoha výživných postav, který velmi pomalu směřuje k vznikajícímu Horizontu. Klasický žánrový snímek se odehrává v rozpětí mnoha let a chce být ultimátním eposem, kterým Costner světu ukáže na čem záleží a jaké jsou ty správné hodnoty. Bohužel podle současných tržeb není jisté, že se podaří dosáhnout jeho vytyčené velikosti a je otázka jestli avizovaný čtvrtý díl vůbec začnou natáčet. Zatím slibná podívaná, která má velký potenciál. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Costner je dobrý režisér, ale scenáristicky mu to až tak nejde. Najväčším problémom filmu je príbeh, sledujeme mnoho príbehov množstva postáv, ktoré sa možno neskôr pretnú, no zatiaľ pôsobia dosť chaoticky. Skáčeme od jedného k druhému a nepôsobí to celistvo. Navyše som mal miestami pocit, akoby som pol hodiny prespal, lebo tie linky niekedy nenadväzujú tam, kde predtým skončili (Costner s Marigold idú prespať v prírode, skok a zrazu sú v tábore a Marigold má frajera), potom len rozmýšľam, čo mi kde ušlo. Toto by si mal Costner ustrážiť ako režisér. Herecké obsadenie celkom fajn, viacero známych mien, aj keď úplné hviezdy to okrem Kevina nie sú. Pozerá sa na to dobre, len ma to zatiaľ až tak nevtiahlo. Uvidíme ako to bude s ďalšími časťami. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

V letošním roce platí, řekl bych víc než obvykle (a s čestnou výjimkou druhé Duny), že čím menší návštěvnost kin, tím lepší film. Horizon je výjimečný velkofilm, a i když jde jen o první díl skládačky s množstvím načrtnutých, ale nedotažených zápletek, už teď to na mě dělá dojem, že to jednou bude mít statut klasiky (ano, navzdory tomu, že jde o kasovní flop). A jestli Tanec s vlky je Costnerův nejopěvovanější a cenami nejověnčenější dílo, tak tohle má náběh na to být jeho (tak trochu nedoceněným) životním dílem. Tato první část, vzhledem ke své spíše seriálové struktuře, nenabízí vlastně žádný uspokojivý závěr a končí jakýmsi zvláštním trailerem na druhou část, jinak jde o všem o tak čistou a precizní práci, že jsem ty tři hodiny v kině hltal téměř bez výhrad a nakonec tak mohu i o něco snáz zkousnout, že to musel odnést zrovna Yellowstone (ať už to s tou neslavnou rozepří mezi Costnerem a Sheridanem bylo jakkoliv). ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je ovšem, slovy laika, už úplně v prdeli. Když vám tři epizody rádoby pompézního TV westernu zabalí do celovečerního spektáklu pro kina a myslí si, že jim to projde. Navíc je to dost nezáživně laciná variace na Sheridana (1883), Costner je tu nudnej až na půdu (v té režii obzvlášť) a ta finální montáž s prostřihem na "příště uvidíte" je už tak moc za hranou, že mě od další návštěvy kinosálu snad nic nemohlo odradit více. Zase jsem se těšil až příliš... tohle je ale už vážně na hraně zoufalství. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v americkom štáte Utah od konca augusta do konca novembra 2022. Dej filmu sa odohráva na americko-mexickom pohraničí v údolí San Pedro. Počas natáčania v utahskom Moabe teploty častokrát dosahovali 43 °C a na konci natáčania klesali aj pod -13 °C. (Real Tom Hardy)
  • Pôvodne malo ísť len o jeden film a Kevin Costner na scenári začal pracovať už v roku 1988. Nepodarilo sa mu ho však predať žiadnemu štúdiu, ani po vydaní jeho filmu Krajina strelcov (2003). (Real Tom Hardy)
  • Kevin Costner film financoval z väčšej časti z vlastného vrecka. Čísla zdrojov sa rôznia, od 38 po 70 miliónov amerických dolárov. Samotný Costner hovorí o tej vyššej čiastke. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Costnerův western propadl, pokračování se odkládá

Costnerův western propadl, pokračování se odkládá

11.07.2024

Je hezké, když si slavní auteuři plní vlastní filmové sny. Takový snímek vždy provází zarputilé odhodlání, s nímž tvůrci převádějí film na plátno, což si ve většině případů rozhodně zaslouží obdiv.… (více)

Reklama

Reklama