Reklama

Reklama

Vítejte na starém dobrém divokém západě, který všichni milují! Horizont: Americká sága se odehrává během americké občanské války v 60. letech 19. století a představuje předválečné i poválečné období. Celovečerní film zavede diváka na emotivní cestu, na které zažije rozkvět Ameriky očima rodin, přátel i nepřátel. (Vertigo International)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (133)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

O Horizon by se dalo povídat hodiny. Vůbec mu neprospívá čtyřdílný koncept bez uzavřeného oblouku jako měl třeba - ano a to srovnání vůbec není mimo - Vinnetou, kterého Kevin Costner stopro neviděl, jinak by se nepouštěl do vyprávění něčeho, co někdo popsal na základě své fantazie před více než sto lety a o čem se točilo už xkrát v minulosti (to přece musí mít nastudované). Horizonu vůbec neprospívá tajnůstkářské vyprávění, které působí jako bychom se ocitli rovnou v druhém dílu zatímco nám někdo zapomněl představit proč to všechno sledujeme. Jistě, domyslím si to, ale cestování do budoucího města není nosné téma tříhodinového filmu, ať už to Costner ve scénáři v dalších dílech zamotává jak chce. To je seriálový materiál. I ty Dvě věže měly perfektní vrcholy, tady není nic, jen deset emocí bez obsahu. A samozřejmě, do víru děje jsem byl filmem, hudbou, divadlem či knihou hozen rovnýma nohama v životě už několikrát. Ale expozice i tak svůj smysl má. Takže drama ne drama, když vůbec netuším kdo je kdo, proč a jak a co a kam, tak nemám emoce a sleduju jen prázdné postavy ve vypjatých situacích. A to se tři hodiny stopáže nezmění. Výborně natočené. Promyšlené scény s vypjatými situacemi. Nádherné horizonty, krásná kamera a precizní herectví. Jenže ty postavy žádný Gandalf ne a ne spojit po tři hodiny stopáže a tak tam běhají po Středozemi, prožívají osudové okamžiky a jediné co je spojuje jsou potrhané plakátky. Mít to dvacet dílů a pořádné dva díly na rozjetí všech postav, tak jsme úplně někde jinde. Jediná a jistá věc je, že Sam Worthington by mohl v budoucnu v těchto dramatických a historických žánrech zahrát ještě velké věci, jeho charisma nemá ke Costnerovu a Croweovu daleko. A Kevin Costner měl poslouchat více producentů, než se do svého snu pustil. Kam zmizeli všichni dramaturgové a  strážci souvislého vyprávění? Všichni se stěhují do Evropy? P.S. Vinnetou : Horziont K.O. pro Vinnetoua. A to se týká i toho nesmyslného traileru na konci filmu. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Když největší jája Hollywoodu představí do kin první díl své tetralogie o třech hodinách a se skromným podtitulem American Saga, láká to samozřejmě k zaslouženému posměváčkovství. Dokud se na to nerozhodnete podívat. Bohužel dneska velikášská selhání o sobě přesvědčených megalomanů nevypadají jako Heaven's Gate, nýbrž jako líné laciné Hallmark produkce, kde nejvíce obdivujete schopnost/drzost tvůrců držet vás co nejdéle v těch samých lokacích, aby se udržela požadovaná stopáž v co nejužších budgetových mantinelech. 80% filmu v nudných, přecloněných polocelcích spolehlivě ubije i nejdůvěřivějšího milovníka klasických westernů a vy musíte litovat všechny ty papouškovače tvrzení o staromódní, poctivé filmařině ve filmu, kde se postprodukcí řeší každý výstřel z pistole. Bezbarvé nicneříkající tlachání upovídaného starce. Zpátky s tím do televize kam to patří, hop hop, už aby to tam bylo! ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Bez mimoriadneho príbehu no zato s jasným posolstvom o krutosti dávnej doby, kedy stačil pohľad na nesprávnu osobu a boli ste razom bez vážneho dôvodu vo vážnych problémoch. Prakticky ako v 90´ rokoch v časoch Černáka, Melovcov a podobne. Čo sa filmu týka, tie tri hodiny, tak to je napriek hereckému osadenstvu proste čistá vražda. Takú dynamiku samotný príbeh zas nemá, aby si to mohol dovoliť, o pointe, nečakaných zvratoch, či zaujímavom deji so silnými scénami, ktoré by mali diváka nejak mimoriadne zasiahnuť, ani nehovorím. Costner je milovník westernov, to všetci vedia. No prečo sa to rozhodol takto nezmyselne ponaťahovať, no na oplátku divákovi nič extra nepodhodiť, to je pre mňa jedna veľká záhada, ako aj tých 80%, ktoré vnímam tak “trošku” mimo misu. Samozrejme, nájdu sa aj takí, čo to budú velebiť, lebo šak Costner, lebo šak silné herecké osadenstvo. Uvidíme, akým smerom sa bude tento príbeh nakoniec uberať a čo zaujímavé ponúkne, no zatiaľ za tri. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Asi poprvé jsem viděl film, který má HODINOVÝ PROLOG. A vlastně jsem poprvé viděl film, který je sám o sobě čistě prologem. Kampaň trochu klame telěm. Třeba Costnerova postava se v ději objeví asi až po hodině a čtvrt, a je jen součástí něčeho mnohme většího, kde se zřejmě postupně v dalších dílech budou protínat jednotlivé dějové linky. Costnerův westner v sobě zahrnuje v podstatě všechno, co ve westernech bývá a Costner se tak nejspíše rozhodl, že prostě vezme naprosto všechny westerny a spojí je do jednoho? Tenkrát na Západě? - Ano, 1883? - Ano, Red Dead Redemption? - Ano, Opravdová kuráž? - Ano...První díl má opulentní dechberoucí vizuální stránku a hned několik jasných vrcholů, ale i tak je jasné že je to jen součást většího celku a spousta věcí bude dávat smysl až po dokončení celé ságy. I přesto se Costner nevyvaruje některých scénáristických lapsů, kdy je škoda, že třeba časové rozvržení jednotlivých linek je značně matoucí a miminálně u jeho dějové linky to působí tak, že v ní chybí tak 20 dalších scén. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Epické drama z počátků osidlování divokého západu, tematicky parádní. Více než štědré na dějové linky. Jen ty hlavní: Vdova (Sienna Miller) s dcerou, které přežili masakr Komančů, voják (Worthington) sbližující se s onou vdovou, osamělý pistolník (Costner) řízením náhody bodyguard děvky a sirotka, rodinka krvelačných buranů co jde po tom sirotkovi, partička lovců skalpů jak vystřižená z Krvavého poledníku, karavana osadníků s férovým vůdcem (Luke Wilson) a na takového Giovanni Ribisiho se ani nedostalo (a to je u end credits uveden jako čtvrtý :). A indiáni pochopitelně. Spoustu indiánů hodných i špatných. Kosťa nikomu nestraní, což je fajn. Tři hoďky utečou jako voda, ale hodnotí se mi těžko. Samotné střípky jsou tu syrově temné, tu humorné až sladkobolně melodramatické. Pořád pouze části. Věřím, že se smysluplně spojí do celku ze kterého mi padne čelist a před režisérem smeknu. Zatím jenom uznale pokyvuju. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v americkom štáte Utah od konca augusta do konca novembra 2022. Dej filmu sa odohráva na americko-mexickom pohraničí v údolí San Pedro. Počas natáčania v utahskom Moabe teploty častokrát dosahovali 43 °C a na konci natáčania klesali aj pod -13 °C. (Real Tom Hardy)
  • Film počas svojej premiéry na filmovom festivale v Cannes v máji 2024 zožal takmer 12-minútové ovácie v stoji. Costner bol dojatý k slzám. (Real Tom Hardy)
  • Pôvodne malo ísť len o jeden film a Kevin Costner na scenári začal pracovať už v roku 1988. Nepodarilo sa mu ho však predať žiadnemu štúdiu, ani po vydaní jeho filmu Krajina strelcov (2003). (Real Tom Hardy)

Související novinky

Costnerův western propadl, pokračování se odkládá

Costnerův western propadl, pokračování se odkládá

11.07.2024

Je hezké, když si slavní auteuři plní vlastní filmové sny. Takový snímek vždy provází zarputilé odhodlání, s nímž tvůrci převádějí film na plátno, což si ve většině případů rozhodně zaslouží obdiv.… (více)

Reklama

Reklama