Reklama

Reklama

Kathy (Jodie Comer) je tvrdohlavá holka, která si nikým nenechá kecat do života a je dost svobodomyslná i na poměry Ameriky přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Když v baru, do kterého slušné holky nechodí, narazí na mladého motorkáře Bennyho (Austin Butler), jenž má podobnou krevní skupinu, okamžitě to mezi nimi začne jiskřit. Benny je členem motorkářské party „Vandals“, neformálního seskupení milovníků bezstarostné jízdy, vedeného majitelem baru Johnnym (Tom Hardy). Chuť svobody je nakažlivá a brzy jí podlehne i Kathy. Jako bystrá holka si ale začne všímat i negativních věcí, které růst motorkářského gangu provázejí – čím dál násilnější boje s konkurencí, střety s policí a nelegální aktivity, které zajišťují organizaci příjmy a udržují ji v chodu. Protože Kathy Bennyho miluje, nechce, aby skončil v base nebo s kulkou v těle, a snaží se pro něj najít únikovou cestu z gangu. Je otázkou, jestli taková cesta vůbec existuje, a pokud ano, jestli se po ní Benny vůbec chce vydat. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 7

Recenze (170)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Veskrze průměrná retro stylovka s výbornými herci, prďáckou výpravou a pár zajímavými momenty. Maximální důraz je na postavy, příběh nikam nespěchá a finále má sotva pár minut. Austin Butler je novodobý James Dean. Nic, z čeho by se stal kult, nebo modla pro davy lidí, ale svoje místo a cílovku si Bikeriders určitě najdou, i když nebude nikterak velká. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Pokud někdy budu chtít, aby na mě dýchnula atmosféra 60. let očima motorkářského gangu, pustím si pár scén z tohohle filmu. A nebo si rovnou můžu projít fotky, z nichž vychází. Jediné, co totiž tvůrci Motorkářů udělali, je, že je s využitím slavných herců rozpohybovali. Jistě, snímek je kvalitně zahraný i technicky zpracovaný a dobovost zachycuje věrohodně, což podtrhuje super soundtrack i kostýmy. Jenže u toho bohužel zůstalo. Postavy si diváka nemají čím získat, příběh ničím nezaujme, nejednou nudí, a o silnějších emocích či tematické hloubce si může nechat zdát. Jako nahlédnutí do jedné éry fajn, jako celek průměr a vlastně zbytečné dílo. 5/10 ()

Reklama

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Založenie, priebeh a aj smutný koniec jedného z prvých motorkárskych gangov Ameriky, rozprávaný moderátorovi očami ženy jedného z popredných členov. Herecké obsadenie: Hardyho výkon je vysokou školou herectva a to som ho donedávna mal za herca s veľmi nízkym portfóliom prejavu. Dokonalo mu sekunduje mladík s vysokým potenciálom Austin Butler, ktorému predpovedám žiarivú budúcnosť. Prevedenie: Poctivo natočená dráma s citom pre detail. Síce asi neosloví veľa ľudí mimo motorkárskej komunity ale vie život týchto vyvrheľov priblížiť širšiemu publiku ak mu dáte šancu. Pocity: Aj napriek tomu, že sa film pomerne vlečie, nenudil som sa a celkom som to hltal. Páčilo sa mi aj herecké obsadenie teda až na Katty, kde by som si vedel predstaviť mladšiu herečku. Finále bolo dramatické a stálo za to. Ale nijak som vnúti predpokladal, že sa to nijako podobne zvrhne. Pridaná hodnota: Príbeh prvého motorkárskeho gangu v USA. 88% ()

salisbury 

všechny recenze uživatele

S velkým burácením vjíždějí do kin Motorkáři v režii Jeffa Nicholse a kinosál je v mžiku přeplněn hřmotným zvukem motorových bajků s dvěmi pneumatikami dráždící svým dotekem zemský povrch. Tom Hardy je po dlouhé době opět v hereckém sedle a navíc v roli, která mu nadmíru sedne, evidentně si potřeboval na chvíli oddechnout od jiu-jitsu, ve kterém v nefilmovém světě kraluje. Austin Butler po snímku Elvis sundal z loken černou barvu a stal se z něho motorkář tělem i duší. Michael Shannon je jako vždy skvělým dílkem doplňující filmovou skládačku. Kdo má rád motorky, 60.-70.léta, stylovou dobovou muziku, motogangový příběh inspirovaný skutečným životem klubových motorkářů si určitě přijde na své. Film má nějakou tu díru v galuskovém plášti, ale ve výsledku je to fajn podívaná. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Působivě vystavěný a na atmosféře stojící retro film, jenž má původ v literárně-fotografické publikaci mapující životní styl členů skutečného motorkářského gangu na přelomu 60. a 70. let. Ta je v příběhu tematizována skrze postavu jejího autora (fotografa-reportéra), jehož zvídavé zpovídání hlavní hrdinky (manželky jednoho z motorkářů) tvoří rámec filmu a udává jeho rytmus. Skrze tyto dva pozorovatele jsme postupně seznamováni se členy a pravidly gangu, s jejichž představou o rebelství a svobodě jdoucí ruku v ruce s chronickým povalečstvím, vagabundstvím a vandalismem by jinak bylo těžké souznít. Ve druhé polovině meandrovitého vyprávění, jehož řídký děj udává kromě ústřední romantické linie čistě jen studie vztahů mezi jednotlivými motorkáři, postav v gangu přibývá. Ty se ale expozice již nedočkají, příběh je záměrně staví do pozice anonymních nežádoucích narušitelů, kteří ve finále přispějí k úpadku zlaté éry motorkářství. Spolu s tím se mění i tón filmu, kdy zprvu úsměvné epizodky a volnomyšlenkářské požitkářství nahrazují tragické zvraty a melancholie odrážející příznaky doby, zejména traumata a zážitky spojené s válkou ve Vietnamu. Přinejmenším Tom Hardy, Jodie Comer, Austin Butler a Michael Shannon jsou vyloženě k sežrání, nejen díky svým výkonům a postavám, ale i pro své nonšalantní vystupování, styl mluvy a v některých případech i atypický vzhled. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (15)

  • Pôvodne mal byť film uvedený v kinách už 1. decembra 2023, ale bol stiahnutý a dátum sa posunul až na 21. jún 2024. Hoci sa za dôvod uviedol štrajk SAG-AFTRA, ktorý trval do novembra 2023 a bránil hercom v propagácii filmu, isté zdroje zvnútra hovoria, že v skutočnosti bol film odložený kvôli uvedeniu filmu Renaissance: A Film by Beyoncé v rovnaký deň, ako aj obavy z tržieb, keďže Stvoriteľ (2023) od New Regency mal v kinách veľmi zlé výsledky. (Arsenal83)
  • Tom Hardy si po každom filme vždy berie so sebou domov rekvizitu. Tentokrát si zobral motorku. (Arsenal83)
  • Režisér a scenárista Jeff Nichols si fotoknihu Dannyho Lyona o motorkárskom klube Outlaws, na základe ktorej napísal scenár, prečítal už dvadsať rokov pred vznikom filmu, v roku 2003. Od roku 2004 Nichols spomínal projekt Michaelovi Shannonovi, ktorý hral vo všetkých jeho filmoch, na nakrúcaní každej spolupráce. Až v roku 2022 sa však konečne pohli ľady, napísal scenár a začalo s produkciou filmu. (Arsenal83)

Související novinky

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

04.02.2023

Hvězdný Timothée Chalamet nedávno natočil reklamu o tom, jak všichni slavní a uznávaní herci pracují pro Apple. Nyní to technologický gigant s bezednými kapsami a vlastní streamovací službou Apple TV… (více)

Reklama

Reklama