Reklama

Reklama

Kathy (Jodie Comer) je tvrdohlavá holka, která si nikým nenechá kecat do života a je dost svobodomyslná i na poměry Ameriky přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Když v baru, do kterého slušné holky nechodí, narazí na mladého motorkáře Bennyho (Austin Butler), jenž má podobnou krevní skupinu, okamžitě to mezi nimi začne jiskřit. Benny je členem motorkářské party „Vandals“, neformálního seskupení milovníků bezstarostné jízdy, vedeného majitelem baru Johnnym (Tom Hardy). Chuť svobody je nakažlivá a brzy jí podlehne i Kathy. Jako bystrá holka si ale začne všímat i negativních věcí, které růst motorkářského gangu provázejí – čím dál násilnější boje s konkurencí, střety s policí a nelegální aktivity, které zajišťují organizaci příjmy a udržují ji v chodu. Protože Kathy Bennyho miluje, nechce, aby skončil v base nebo s kulkou v těle, a snaží se pro něj najít únikovou cestu z gangu. Je otázkou, jestli taková cesta vůbec existuje, a pokud ano, jestli se po ní Benny vůbec chce vydat. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 7

Recenze (48)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Působivě vystavěný a na atmosféře stojící retro film, jenž má původ v literárně-fotografické publikaci mapující životní styl členů skutečného motorkářského gangu na přelomu 60. a 70. let. Ta je v příběhu tematizována skrze postavu jejího autora (fotografa-reportéra), jehož zvídavé zpovídání hlavní hrdinky (manželky jednoho z motorkářů) tvoří rámec filmu a udává jeho rytmus. Skrze tyto dva pozorovatele jsme postupně seznamováni se členy a pravidly gangu, s jejichž představou o rebelství a svobodě jdoucí ruku v ruce s chronickým povalečstvím, vagabundstvím a vandalismem by jinak bylo těžké souznít. Ve druhé polovině meandrovitého vyprávění, jehož řídký děj udává kromě ústřední romantické linie čistě jen studie vztahů mezi jednotlivými motorkáři, postav v gangu přibývá. Ty se ale expozice již nedočkají, příběh je záměrně staví do pozice anonymních nežádoucích narušitelů, kteří ve finále přispějí k úpadku zlaté éry motorkářství. Spolu s tím se mění i tón filmu, kdy zprvu úsměvné epizodky a volnomyšlenkářské požitkářství nahrazují tragické zvraty a melancholie odrážející příznaky doby, zejména traumata a zážitky spojené s válkou ve Vietnamu. Přinejmenším Tom Hardy, Jodie Comer, Austin Butler a Michael Shannon jsou vyloženě k sežrání, nejen díky svým výkonům a postavám, ale i pro své nonšalantní vystupování, styl mluvy a v některých případech i atypický vzhled. ()

Conner.s 

všechny recenze uživatele

Dramaturgicky línější, ale pořád dostatečně podnětné. Některé scény jsou vyloženě vtahující, u některých se zasmějete a čím dál tím víc to nabírá na vážnosti. Není to revoluční ani progresivní a samotná finální tečka by mohla více rezonovat, průběh filmu vám to však vynahradí a zůstane ve vás nikoliv díky svému finále, ale díky silné, konzistentní atmosféře a několika skvěle vystavěným scénám. Austin Butler a Jodie Comer hrají dobře, ale král je Tom Hardy. Nedělá vlastně nic moc a jen tak prapodivně mručí až se z počátku ptáte: Takhle to chceš hrát? Postupem času vás přesvědčí a v mém případě svou neohrabaností a překvapivou vnitřní citlivostí dojme. Takže nakonec si vlastně řeknete: Ok, někomu stačí jen tak bejt a mručet aby to působilo jako skvělej hereckej výkon. 75% ()

Reklama

salisbury 

všechny recenze uživatele

S velkým burácením vjíždějí do kin Motorkáři v režii Jeffa Nicholse a kinosál je v mžiku přeplněn hřmotným zvukem motorových bajků s dvěmi pneumatikami dráždící svým dotekem zemský povrch. Tom Hardy je po dlouhé době opět v hereckém sedle a navíc v roli, která mu nadmíru sedne, evidentně si potřeboval na chvíli oddechnout od jiu-jitsu, ve kterém v nefilmovém světě kraluje. Austin Butler po snímku Elvis sundal z loken černou barvu a stal se z něho motorkář tělem i duší. Michael Shannon je jako vždy skvělým dílkem doplňující filmovou skládačku. Kdo má rád motorky, 60.-70.léta, stylovou dobovou muziku, motogangový příběh inspirovaný skutečným životem klubových motorkářů si určitě přijde na své. Film má nějakou tu díru v galuskovém plášti, ale ve výsledku je to fajn podívaná. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Ten příběh podle skutečných událostí je zlato (možná i platina), ale v rukách tvůrců se z něj stalo naprosto tuctové, doslovné a místy bezradné a nudné cosi. Což je smutné, když jde o adaptaci knihy fotografií, řadící se mezi zásadní umělecké počiny o kontrakultuře. Fotografa bych ideálně úplně vystřihl a scénář bych místo otrocké adaptace dění z pohledu vypravěčky (místo toho vypravěče co to zaznamenává) komplet předělal. Už fakt dlouho jsem si u ambiciózního filmu neříkal, jak nudně to je nasnímáno a místy i sestříháno. Spousta silných momentů emocionálně klouzala po povrchu, nebo tam se mnou ty emoce naprosto nerezonovaly, takže jsem byl skoro celou dobu na nějakej z aspektů toho filmu nasranej. U tak silného příběhu, který tématizuje dost zajímavých aspektů tehdejší proměny americké společnosti, to zamrzí dvojnásob, když jsem vlastně rád, že jsem to viděl, i když se mi to nelíbilo. Ale pak bych byl nasranej, že jsem za to dal prachy a nestáhnul si to, nevidět to na ČSFD projekci. Těžký. Ale aspoň si můžete odškrtnout, že jste viděli adaptaci knihy fotografií. Které byly mimochodem silně humánní a podvratně antikomerční, což je víceméně opak pocitů, které jsem z filmu měl. ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatný. První půlka o dost zábavnější než druhá. Poznávání členů starý bandy a podobnost s mafiánskou hierarchií. Butler je stejně jako Chalamet nová superstar, po boku Hardyho, kterej předvedl výkon tak na 80% podobnej tomu ze Země bez zákona a nutno říct, že gangsterská role mu svědčí. Reedus a Shannon fascinující maskování (Reedus trošku Death Stranding vibe). Druhá půlka slabší, pomalejší, komornější a smutnější. Nicméně hodnotim i tak jako nadprůměr. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Vizuální složka bouřlivého dramatu je inspirována ikonickými černobílými fotografiemi ze stejnojmenné publikace z roku 1968, jejichž autor Danny Lyon měl coby člen gangu Outlaws bezprostřední přístup k dění uvnitř komunity. (MFF Karlovy Vary)

Související novinky

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

Tom Hardy a Zazie Beetz v severské krimi

04.02.2023

Hvězdný Timothée Chalamet nedávno natočil reklamu o tom, jak všichni slavní a uznávaní herci pracují pro Apple. Nyní to technologický gigant s bezednými kapsami a vlastní streamovací službou Apple TV… (více)

Reklama

Reklama