Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (201)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

80% - Merlin s výborným Samem Neillem je krásná pohádka od začátku do konce. Vizuální (triky sice nejsou zrovna dotažené, ale o to více nápadité) i hudební (Trevor Jones dokonale podpořil epičnost příběhu) stránka filmu na mě udělala velký dojem, a na konci jsem se pochopitelně dojal... However... Vadilo mi, že ne všechny dějové přechody byly úplně hladké. Nějak jsem postrádal více té LEGENDY, více toho RYTÍŘSTVÍ, více MERLINOVY MOUDROSTI, a hlavně více OSOBITOSTI VEDLEJŠÍCH POSTAV... Nevím, jestli se problém nazývá "boj se stopáží", nebo "televizní produkce", popř. "čachry s cílovými skupinami", ale při tak vysoké úrovni mi přišlo jako veklá škoda, že se to nedotáhlo ještě o kousek dál. Zajímavost pro ty, co film mají v originále: Odkud známe hlas skály The Rock of Ages? Že by se Darth Vader (James Earl Jones) zmocnil Excaliburu??? ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 10/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// +postavy, hudba, příběh a taky asi nejlepší role Sama Neilla -určitě stopáž je úctyhodná (na film jsem se díval 4 dny)/// Tohle je něco na pomezí Fantasy pohádky a Historického televizního eposu.A i když je to třebas úplný protiklad k filmu Král Artuš (kde se Merlin vyskytl rovněž) je to dle mého nejlepší zpracování tohoto širokého námětu. Totiž úchavtné je, že se filmařům podařilo vměstnat do jednoho filmu cca 3 generace postav. Když vezmu jiné filmy, tak se každý zaobírá určitou dobou a jen určitými postavami. Zde najdete snad všechny, na které si vzpomenete. Film doplňuje krásná hudba a celkem zdařilé zpracování. I když na epické bitvy zde můžete zapomenout, od toho sou jiné filmy. Mimochodem Nimue je tak krásné jméno :-)/// Celkem 86%/// ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Fantasy s televizním rozměrem o čaroději Merlinovi a dalších postavách nemá nijak větší dopad pro diváka přivyklého kino snímkům na podobné téma. Je to sice vesměs dobře udělané, s druhosledovým hereckým obsazením, ale užije si to jen ten, kdo od toho vlastně ani moc neočekává. Tomu se dostane nějaká ta porce působivě fantazijní atmosféry, nějaký ten průměrně zvládnutý souboj a nějaký ty další "kejkle" se zaobalí tak, aby se i přes úmornou stopáž, na to dalo vydržet dívat. A ono to na jeden zátah i jde, ale pak si uvědomíte, že Barron není Jackson a počkáte si na žánrovou pochoutku od mistra fantasy kuchyně než od jeho snaživého učně, který stvořil dobrý televizní film plný dobrých televizních speciálních efektů. K parametrům kinofilmu se ani na okamžik nepřiblížil, ale na vyhazov z pomyslné fantasy kuchyně to není. 50% ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nebylo přítomno více finančních prostředků. Některé triky působí příliš okatě (což je ale v Boormanově verzi jakbysmet - na rozdíl od Barrona je ale v Excaliburu dovedli poměrně nápaditě zakrýt). Jinak - jedná se o film mého mládí, skvěle natočený, s výbornou hudbou, poutavě odvyprávěný a především - perfektně zahraný. Uznávám, že své zde dělá i špetka nostalgie, ale co... Minimálně Martin Short a Rutger Hauer si jí plně zaslouží. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ukázková fantasy. A ačkoliv televizní, výborná a s pěknými triky. Sam Neill je jako Merlin skvělý a rozhodně se jedná o jedno z nejlepších zpracování artušovských legend, které jsou ve filmu kompletně zobrazeny. A vůbec nevadí, že to jsou vlastně filmy dva, protože ten příběh je potom ještě lepší. Merlin je moje nejoblíbenější postava z legendy, a tak jsem rád, že je to hlavně o něm. I ostatní postavy jsou naprosto skvěle zahrané. Ta fantasy mi učarovala hned. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Sam Neil soutěžil o Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herecký výkon. (Terva)
  • Pomineme-li fantasy vybavení bojového komparsu, mají hlavní postavy oblečení, zbraně a zbroje poměrně správné pro období skutečné doby vzniku legendy o Artušovi, tedy polovině 5. st. n. l. Řada věcí, např. Artušova přilba, je vyrobena podle skutečných archeologických nálezů (Sutton Hoo helm). (von_Kukuck)
  • Lynn Kressel soutěžil o cenu Artois v kategorii nejlepší casting. (Terva)

Reklama

Reklama