Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (201)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Tohle Oscara za animaci rozhodně nedostalo." "Myslím, že ho ten film nedostal ani za nic jiného." Asi tak probíhala naše diskuse o tomhle filmu rozděleném na dvě části, jehož vysoké hodnocení je pro mě záhadou. Možná to měl na svědomí dabing, ale tak nepřirozené herecké výkony jsem neviděla už hodně dávno, a na to, že Merlin vznikl rok po Titatnicu, zrovna ani vizuálně co nabídnout nemá. Normálně bych tomu dala tak jednu hvězdičku, ale některé nelogičnosti scénáře mě nakonec (nechtěně) pobavily natolik, že jsem se místy aspoň válela smíchy. Co jiného lze totiž dělat, když lidé zničehonic začnou uprostřed noci provolávat heslo "Artuš je král!", přitom však Artuše nikdy neviděli a těžko znají mladíka, který před nimi stojí s Excaliburem v ruce? Další velká perlička přichází i v závěru, kde vlastně Merlin příteli přiznává, že vše bylo naprosto jinak. Celkem originální způsob, jak se vyhnout kritizování za mrvení artušovské legendy. No nic, nechám to být. Tenhle film můžete vzít jako pohádku, zasmát se u něj, ale nikdy jako nic víc. ()

svik 

všechny recenze uživatele

Hodnotím za 3....Vidíte všichni tento,pohádkový spíše nepovedený, výtvor moc kladně? Ano je to tak . Celé drama se odehrávalo v temném a zamlženém prostředí. Já jsem neměl tu možnost tuto pohádku slyšet v původním znění a možná i pro to se mi celkové vyznění zdálo vcelku bezcené a nezajímavé. Celkové herecké obsazení například Neila to se mi zdálo příšerné -ten se hodí spíše do hororu jako je Horizont události to byl skvělý horor no nic. prostě celkové nadšení fuč a beru to jako ztrátu času. ()

Reklama

Erinye 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z nejzdařilejších adaptací o době krále Artuše. I přesto, že to bylo točeno pro TV, tak známými herci se to tu jen hemží, a co se přírodních scenérií a kulis týče, vše je přímo v dárkovém balení, rozhodně bych se tam jela s chutí podívat. Celý film je kouzelný a kouzel plný. Objevují se tu snad všechny známé postavy, včetně Merlina v podání Sama Neila, který je na celém filmu tím nejlepším. Jednoduše tvůrcům se do 2 dílů podařilo vtěsnat, snad vše, co je o této době známo (mám na mysli legendy), Merlinův boj s královnou Mab, objevuje se zde i Lancelot a jeho láska ke krásné Genevievre. Hodnotím jako velice vydařený televizní film, i když bych řekla, že by se s přehledem mohl promítat i v kinech. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, herci - zvlášť v původním znění úžasní - a hudba, s kterou budete chtít jít před oltář. Ke konci se člověku na ksichtu usadí hovězí úsměv, jak to krásně skončilo, ale stejně jste si celou dobu nepřáli, aby to dopadlo jinak. "Trpělivost nepatří mezi mé přednosti."-"Máš jich tak málo, můj pane, že bych se kvůli téhle netrápil." ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Nádherné zpracovaní klasické legendy. Autoři si sice poupravili původní příběh (zvláště královna Mab je v Britských legendách asi velká jako prst a myslím, že přináší sny), ale to k tomu patří. Obsazení je hvězdné a hodně pomohlo (Neill, Short, Hauer, Richardsonová), vlastně mám pocit, že skoro každou postavu hrála hvězda. Hhudba Trevora Jonese, je prvek, z kterého mi po těle přebíhal příjemný mráz po zádech a probouzel ve mě nostalgii, takže jsem měla chuť vběhnout do lesa a hledat skřítky. Toto zpracování v sobě nese více magična a pohádkovosti, než starší a ponurejší Excalibur, ale oba snímky byly vynikající, ale každý v jiných ohledech, takže je nemožné je srovnávat. Na televizní zpracování vysoce nadprůměrné. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Martin Short soutěžil o cenu Golden Satellite v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • V průběhu filmu můžeme názorně sledovat ubývající síly dvou magických postav (obě ztvárnila Miranda Richardson) – zatímco Jezerní paní postupně přichází o ryby v jejím náhrdelníku, vlasy královny Mab postupem času pozbývají na barvě a šednou. (Stanislaus)

Reklama

Reklama