Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Asi som už namlsaný moderným Sherlockom a takýto konverzačný ma nechal celkom bez záujmu. Neobsahuje dokonca ani poriadne vyšetrovanie a celé je to len sledom náhod a ešte aj výsledok je úplne nezáživne podaný. Slobodomurárske konšpirácie do kriminálky nepasujú, a už vôbec by nemali byť nosnou témou. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Londýn konce 19. století. Temné uličky, všudypřítomná mlha a tajemné vraždy mladých prostitutek, připisované ještě tajemnější postavě: Jack Rozparovač. Tomu je však na stopě Sherlock Holmes. Přiznám se, že James Mason mi jako dr. Watson přišel věrohodnější, než Holmes v podání Christophera Plummera, ale to je asi jen můj pocit. ()

Reklama

mahler 

všechny recenze uživatele

... vražda výnosem ... Zdařilý thriller který mě za mlada spolehlivě děsil - dnes už bych jen zalitoval že v něm nevidím více z řádění Jacka Rozparovače a nedozvím se více podrobností o případu. Notoricky známé události a postavy jsou do děje nenásilně zakomponovány a film se nesnaží vnutit že takhle přesně se to muselo tehdy stát, ale nabízí jedno z mnoha vysvětlení. Škoda že dnes už filmaři neumí dát Londýnu tak dusnou atmosféru jakou zde oplývaly uličky East Endu ve kterých se projíždí hororový kočár s ďábelským vozkou a ještě ďábelštějším pasažérem. Viděl jsem film v originále a musím říct že Christopher Plummer má skutečně krásný hlas, navíc je to jediný herec který mi kdy ukázal Holmese jako opravdového člověka (navíc ho zde vidíme plakat) a spolu s Jamesem Masonem jsou pro mě nejdokonalejším Sherlockem a Watsonem které jsem kdy ve filmu viděl. U mě za plný počet - toto téma i styl jsou můj šálek čaje, objektivně by to bylo za ****. PS: Není to poprvé co se Holmes s Rozparovačem střetl. Na podobné téma je film Studie strachu ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Napětí, mrazivá ponurá atmosféra, špína a chlad. Všechno to tu je a je to lehce uvěřitelné. Výborné zpracování Sherlocka z roku 78 (ne 79). Plummer a Mason si moje sympatie získali hned. Jen mě osobně mrzí ne zrovna šťastná volba M. Moravce pro dabing Ch. Plummera. Plummerův hlas v originále je totiž daleko méně hrubý a od hlasu M. Moravce tolik odlišný. Škoda. I tak nadprůměr. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tenhle kousek už zastaral. Většina se odehrává v evidentně chudém či nepřesvědčivém ateliérovém prostředí, lidé hodně řvou a noří se londýnské mlhy tak tajemné, že by se jí za neuvěřitelnost vysmál i rybník Brčálník. Skáče se v ději, jindy jsou zase některé scény nadbytečně natahované. Chybí nadhled a šarm. SHRNUTÍ: Slabší verze Rozparovače a Sherlock, co patří do archivu. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • V Sheppertonu se současně natáčel i Vetřelec (1979). (Kulmon)
  • Podle režiséra Clarka, se Plummer jednou vrátil z oběda opilý, ale scénu odehrál, aniž by to bylo poznat. (Kulmon)
  • Jediná scéna s dubléry byla ta, kdy Holmese a Marry Kelly pronásleduje dostavník. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama