Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

viperblade 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem věděl pouze dvě věci. Že na IMDb si už nějakou dobu hoví na 191. místě a že tenhle film má pokračování, které se mi strašně líbilo (ano, mluvím o Barvě peněz). A po zhlédnutí tohoto snímku si říkám, že přeci jen zůstanu u pokračování. Tím nechci nějak hanit tenhle film, protože ty kulečníkové hry prostě můžu a zde byly skvělé, jenže ta milostná linka… zlomte mi palce, umlaťte mě tágem, ale pořád budu tvrdit, že zde to je jako pěst na oko. Naštěstí jsem se neměl šanci nudit, protože mladý Paul Newman zde předvádí jeden z vrcholů svého herectví (to mi připomíná, že si konečně musím sehnat Frajera Lukea) a Jackie Gleason jako "Minnesota" taky neměl chybu. Kdyby se snímek rozumně zkrátil tak o dvacet minut, tak bych šel na plný počet, takhle musím dát "jen" 80 %. A ještě jednou musím napsat, že Barva peněz je u mě nepřekonána (možná je to kvůli nezaměnitelné Scorseseho režii, možná kvůli Cruisovi, nevím, ale bavilo mě to o něco více). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nie je nič horšie ako keď hazardný hráč stratí triezvy odhad, prepadne alkoholu a nenaplnenej láske, alebo sa stane na niekom závislý. Silný príbeh s úžasnými hercami, ktorý dal vyniknúť aj samotnej hre, napínavým momentom a smutnej osobnej dráme. Na záver mi nedalo nič iné, iba popriať nešťastníkovi veľa šťastia. Opäť vynikajúci film s P. Newmanom v hlavnej úlohe. 75/100 ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Jen s trochou nadsázky je to film pohybující se v trojúhelníku stůl - cigára - Newman. A to v takovym mixu, že mi to moc nesedlo. Je na tom vidět, že to je hodně starý, děj je tak zvláštně rozparcelovaný a figury mi moc nesedly včetně Eddieho. A ještě ta dlouhá stopáž... Já tyhle hráčský filmy mám rád a úvod + sekvence s Minnesotou mě dost bavila, pak mi ale přišlo, že film pomalu skomíral až k nepřesvědčivému finále. Škoda ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Mladý horkokrevný hráč kulečníku Eddie Felsen je přesvědčen o kvalitě své hry natolik, že hodlá vyzvat k souboji na zeleném plátně Minnesotu Fatse a převzít od něj korunu biliárového krále. Cestou za svým cílem vymetá hráčská doupata, kde s originální fintou obírá místní hráče o potřebné finance. Nemůže mu to vycházet věčně a Minnesotu nikdy nemůže porazit, dokud se každá jeho myšlenka nebude ubírat k předvídání pohybu šťouchaných koulí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Je to už pěkná řádka let, co jsem tento krásný černobílý film viděl, ale dodnes ve mně zanechal nesmazatelné vzpomínky. Paul Newman exceluje ve své nejlepší filmové roli jako šampión v biliáru, bojující s osudem, se závistí a se sebou samým. Milostná linie - Newmanova nenaplněná láska k mladé ženě propadající se do alkoholismu - je jedna z nejlepších, jakou jsem ve filmu viděl. 9 nominací na Oscara zcela po právu. Kéž by tak ČT napadlo po dlouhé době tento masterpiece znovu zopakovat! ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Paul Newman (Eddie Felson) súhlasil s natáčaním, aj keď si prečítal len polovicu scenára. Veril totiž, že to bude úspešný projekt. (shimik77)
  • Film započal akési národné vzkriesenie popularity poolu. (Georgei)
  • Roli Sarah měla hrát Kim Novak. (Kulmon)

Reklama

Reklama