Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Šakal 

všechny recenze uživatele

25 let před tím, než Marty natočil svůj snímek The colour of money, si Paul Newman vystřihl roli samotného biliárového krále Eddieho Felsena. Při vší úctě k velkému Martymu, tento snímek Roberta Rossena je o třídu výš. Největší zásluhu na tom bezesporu má představitel hlavní mužské role Paul Newman, černobílá kamera a samotná ATMOSFÉRA zakouřených heren. Kapitolou samou pro sebe je potom PAUL NEWMAN. Tohle je přesně ta poloha, která mu seděla nejvíce a pro kterou já ho mám tak rád a obdivuju ho. Ještě zářivější ukázkou jeho nesporného talentu bylo potom toto: http://www.csfd.cz/film/9831-nekdo-tam-nahore-me-ma-rad/ Jedním slovem FRAJER s velkým F. Je jasné, že logickým vyústěním bylo potom toto: http://www.csfd.cz/film/7827-frajer-luke/ . Kdo jiný než ON, by se měl zhostit této role!! Co říci závěrem: The hustler není " obyčejným sportovním snímkem ", nýbrž hlubokou sondou do psychologie jednotlivých charakterů postav ( zejména potom té Eddieho Felsena ) a nutno podotknout, že opravdu zdařilou. Potěší i netradiční romantická linie ( Newman - Lurie ) , která spěje pomalu, ale za to neodvratně ke svému tragickému konci. p.s. skutečné znalce boxu, či " Martyho a De Nirova " snímku Raging bull, potěší role bamana v podobě Jakea LaMotty. p.p.s. promiňte, nejsem opilá, jenom kulhám :o) Tohle si budu muset zapamatovat. Mám silný pocit, že by se mi to mohlo ( jednou ) hodit :o) Taky bych mohl ale dostat facku, že Ing. Králíku :o) 90% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Hustler som mal z predpubertálnych rokov zafixovaný ako poriadny veľký chlapácky film s veľkým frajerom na čele. Samozrejme je to trochu inak, film je o životnom stroskotancovi, či lepšie povedané, osamelej lodi na vode, ktorá náhodou stretla inú osamelú loď, lenže namiesto zakotvenia stále plávajú bezcieľne na rieke. The Hustler je depresívny a veľmi komorný film s pomalým tempom (mne ale pripadá oveľa viac cool, ako dnešný zbesilý strih) a skvelo napísanými a zahranými postavami. Svet biliardu je pochmúrny, plný pokrivených charakterov, ktoré sa pohybujú po zavšivených pajzloch. Z tohoto hľadiska nepovažujem Biliardového kráľa za športový film, pretože tie zobrazený šport glorifikujú. Možno je to predstaviteľ amerického realizmu, každopádne je to ale taký malý, televíziami zabudnutý klenot americkej drámy. ()

Reklama

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Jóóó, zrádná kulébrová poezie v permanentně zahuleným doupěti, kde smrdí chlast a v poledne to tam vypadá úplně stejně jako v deset večer. A uprostřed toho náladovej frajer, co má rád kulec i prachy, ale ze všeho nejvíc pocit být nejlepší. V jednu chvíli mu fandíte jak o život a za pár minut si říkáte, proč to ten vůl sakra dělá. Když tuhle roli správně obsadíte, můžete kolem toho zvláštního týpka postavit setsakra dobrý film. A Paul Newman tyhle ambivalentní persony uměl vskutku precizně. Ta sladká tečka na konci pak doslova hořkne na jazyku, když si člověk uvědomí, kolik toho musel tenhle nevyzpytatelný "Král tága" ztratit, aby nakonec našel sám sebe. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno, snad někdy v době těsně po sametové revoluci, jsem díky tomuto snímku objevil kouzlo kulečníku. Dnes sice dávám jednoznačně přednost karambolu (má vrozená skromnost mi brání pochlubit se, že brutálně drtím všechny znojemské šachisty, nikdo mě ještě neporazil :-) , ale na tento superfilm dodnes nedám dopustit. Paul Newman nemá chybu! O čtvrt století později natočené volné pokračování se Martinu Scorsesemu zdaleka tak nepovedlo. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Letos jsme nikoli poprvé v historii kulečníkového klubu postoupili do II. třídy, a poprvé v historii klubu se v ní udrželi i pro další rok. Film nám rozhodně neukazuje to, proč se na druhé straně Atlantiku nazýval "ušlechtilá hra v koule". Možná že už právě ta poolová osma je předpokladem pro její zbídačení. Neupravený oděv, arogantní kecy, chlast, kouření, podvody až po gangsterské metody. Výjimkou je tu pouze jediný sympaťák Minesota Fats. Ovšem v herně v Novém Městě na Moravě by se takový strhující a napínavý film natočit nedal, i kdyby v něm hrál třeba sám Paul Newman. Každopádně tu žádnou propagaci kulečníku nahledejte. I v chladné a korektní Anglii vyrovnáte vložený vklad jedné libry (kdoví jak je tomu dnes) a můžete vydělávat, sice pomalu, ale vypitá piva z toho zaplatíte. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Filmový debut Williama Diella. (Kulmon)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v New Yorku a trvalo 6 týždňov. (shimik77)
  • Film započal akési národné vzkriesenie popularity poolu. (Georgei)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno