Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Lima 

všechny recenze uživatele

Je to už pěkná řádka let, co jsem tento krásný černobílý film viděl, ale dodnes ve mně zanechal nesmazatelné vzpomínky. Paul Newman exceluje ve své nejlepší filmové roli jako šampión v biliáru, bojující s osudem, se závistí a se sebou samým. Milostná linie - Newmanova nenaplněná láska k mladé ženě propadající se do alkoholismu - je jedna z nejlepších, jakou jsem ve filmu viděl. 9 nominací na Oscara zcela po právu. Kéž by tak ČT napadlo po dlouhé době tento masterpiece znovu zopakovat! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné drama z prostředí mně naprosto neznámého, kulečníkové herny ovšem své nepopiratelné kouzlo mají a mladý Paul Newman s tágem v ruce je nesmírně přitažlivý.. Příběh hráče, který chce být nejlepší a touží porazit krále, je poutavě natočený, dostatečně zajímavý a to prolnutí s milostným vztahem mě vůbec nerušilo, Piper Laurieová zvládla roli problematické ženy na výbornou, chvíli jsem přemýšlela, jestli vážně není sťatá pod obraz.. Každopádně stojí za to vidět, moc pěkný film.. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Mladý Paul Newman ve své další nezapomenutelné roli biliárového hráče Eddiho Felsena. Ve filmu, ale samozřejmě nejde v první řadě o kulečník..... Robert Rossen nás provádí cestou hráče, který se dokáže změnit tak, že se z něj stane neporazitelný a jeho největší rival si proti němu v závěrečné hře ani neškrtne. Velmi působivý příběh, který dokáže diváka strhnout i po 45 letech. Paul Newman si o čtvrtstoletí déle zahrál po boku Toma Cruise ve volném pokračování Barva peněz, kterou zrežíroval Martin Scorsese. Jeden u nejlepších snímků z oblasti sportu. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Mladý horkokrevný hráč kulečníku Eddie Felsen je přesvědčen o kvalitě své hry natolik, že hodlá vyzvat k souboji na zeleném plátně Minnesotu Fatse a převzít od něj korunu biliárového krále. Cestou za svým cílem vymetá hráčská doupata, kde s originální fintou obírá místní hráče o potřebné finance. Nemůže mu to vycházet věčně a Minnesotu nikdy nemůže porazit, dokud se každá jeho myšlenka nebude ubírat k předvídání pohybu šťouchaných koulí. ()

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Biliárového krále jsem viděl už hodně dávno a natrvalo mě zůstal v paměti. Když jsem si ho ted znovu pustil, už vím proč. Bezpochyby jeden z nejlepších Newmanových filmů, proti kterému je Barva peněz slaboučkým odvarem. Milostná zápletka je tady tím nejopravdovějším a nejsilnějším tématem, bez kterého by poolový maraton nestál za pozornost. Jako u většiny Newmanových příběhů se před námi rozehrává překrásné drama o lidských charakterech, které mě vždy tvrdě zasáhne. Brilantní ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Paul Newman (Eddie Felson) súhlasil s natáčaním, aj keď si prečítal len polovicu scenára. Veril totiž, že to bude úspešný projekt. (shimik77)
  • Když se Eddie připravuje na svůj první zápas s Tlusťochemm jeho manažer si sedne pod plakát zobrazující Willieho Mosconiho, 14násobného mistra světa v kulečníku z let 1941 - 1957. Samotný Willie se objeví ve filmu asi o deset minut později jako chlápek rovněž jménem Willie. (Kulmon)
  • Slova, která Sarah napíše na zrcadlo jsou "perverted", "twisted" a "crippled". (Kulmon)

Reklama

Reklama