Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

baribal 

všechny recenze uživatele

Film možná není tak výjimečný, ale tu dokonalost dělá sám Pollock. U životopisných filmů "nepochopených" umělců to vždy končí tímhle způsobem, takže nemusíte přemýšlet jak to skončí. Škoda že Ed Harris nebyl ani nominován za herecký výkon ani za režii. Myslím, že tohle je první film o malíři, který jsem viděl a velmi mě nadchl. Oproti filmům s hudbou, jako třeba Amadeus, obraz trochu ztrácí, hudba má větší emocionální sílu. ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že mě film zklamal. Bez ohledu na řadu nejasně podaných scén a výpadky v souvislostech to byl konec, co mě přesvědčilo, že se nejedná o nijak zvlášť propracovaný film. Jako herec se Harris osvědčil jak se patří, to samé platí i pro Marcii Gay Garden, ale jako režisér se pro mě zařadil mezi herce, kteří by měli zůstat na své straně kamery. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

V POLLOCKOVI exceluje Ed Harris (zároveň režisér filmu), Marcia Gay Hardenová - a obrazy. Možnože to mohlo byť troška kratšie a existencii niektorých drobností som nechápal (Val Kilmer?), ale príbeh je už silný, pretože Jackson Pollock bol zaujímavá, originálna osobnosť, ktorá, ako mnohí vynikajúci umelci, totálne (z)ničila svoje okolie. O sebe nehovoriac. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/160596/Pollock-80.html ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Pán Pollock, ako viete, že váš obraz je hotový?“ „Pani redaktorka, a vy ako viete, že už je po milovaní?“ Pollock bol veľmi komplikovaný človek, od mladosti bojoval so svojimi démonmi a do konca života neúspešne. Nemôže nemaľovať, napriek všetkému. Jeho tvorba ma príliš nenadchýna. Ale pre milovníka výtvarného umenia je film povinnou jazdou. Nakoniec je potrebné povedať, že Ed Harris si svoju postavu odrežíroval a bravúrne zahral. Dokonca, aj momenty, keď maľuje, vyzerajú reálne. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Tradične komponovaná biografická snímka, miestami pôsobiaca ako vystrihnutá z oscarovej brožúry. A to môže byť rovnako výhodou, ako aj nevýhodou. V niektorých momentoch Pollock funguje ukážkovo a dokáže skutočne zaujať, inokedy však mierne nudí a prehnaná stopáž je nutným zlom potrebným k prekresleniu jeho života. Jackson Pollock, famózny umelec a zároveň úbohá troska trpacia problémami s alkoholom a mentálnymi poruchami, bol našťastie nesmierne zaujímavou osobnosťou a Ed Harris mal vyhranenú víziu a presne vedel, ako ju herecky i režijne dať na filmové plátno. Najviac ma bavili scény jeho samotnej výtvarnej tvorby, dokreslenej hravým soundtrackom. A okrem toho mal Harris k dispozícii ešte Marciu Gay Harden, ktorá presne demonštruje, čo si predstavujem pod pojmom "famózny herecký výkon". (7/10) ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)
  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)

Reklama

Reklama