Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Politická agitka parlamentní demokracie. 1) Silně zjednodušený výklad anglické občanské války a Cromwellovy účasti hraničí místy až s falšováním historie. Nejde ani tolik o hromadu faktických chyb a nepřesností, jako spíše o celkové pojetí Cromwellovy osobnosti a jeho příspěvku anglickým dějinám. Christ, not man, is King! 2) Představitel Cromwella, 40letý Richard Harris, se narodil v Irsku a prvních 25 let života tam i strávil. Ironie je v tom, že Cromwella většina Irů nenávidí kvůli masakrům, které při pacifikaci Irska prováděl. 3) Velmi přesvědčivý 56letý Alec Guinness (Karel I) je jednoznačně nejlepším ztvárněním historické osobnosti v rámci filmu. A democracy, Mr. Cromwell, was a Greek drollery based on the foolish notion that there are extraordinary possibilities in very ordinary people. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pátos, kostýmová dokonalosť a vážne deklamované posolstvá, zahrané s nasadením a vervou. Taký je nielen Cromwell, ale mnoho, dodnes ikonických, historických filmov 50. až 70. rokov. Námietky k dejinnej nepresnosti sú smiešne. Veľkorozpočtové mamutie filmové historické produkcie, popisujúce raz udalosť, inokedy osobnosť alebo aj oboje zároveň, vždy prioritne odrážali skôr dobu vzniku filmu a momentálne aktuálne ideové trendy spoločnosti, v ktorej vznikali. Obdobie, ktoré zobrazovali, bolo často na druhej až tretej koľaji. Napriek tejto výhrade, z ktorej sa vymanilo len  málo diel, je dobré, keď v mysliach divákov vzniká po pozretí aké-také povedomie o dobe, správaní, vzťahoch, či kultúre dvoranov, šľachty, vojska i poddaných. Podľa jedného známeho - historika archivára je preto dobrý každý historický film, hocijako faktograficky nepravdivý či nepresný. Z daného uhla pohľadu je aj Cromwell super. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jedna z najzábavnejších a zároveň najpoučnejších hodín histórie. Konverzačný film je po trištvrte hodine predelený polhodinovým "zostrihom" dvoch dôležitých, patrične epicky nakrútených bitiek. Týmito udalosťami sa definitívne mení postavenie základných figúr a pešiakov na šachovnici. Scenár a réžia Kena Hughesa podáva látku veľmi zrozumiteľne, i keď ste o udalostiach vopred nič nevedeli, nebudete mať pocit, že ste stratení v preklade. Zároveň si užijete aj kvalitnú, nikdy nenudiacu kvalitnú filmárčinu. Scény z parlamentu majú patričný drajv a o výkonoch Harrisa a Guinessa sa nemusíme vôbec vybavovať. Kľudne by som si hneď dal, po cca desať minútovej prestávke, sfilmované obdobie protektorovho vládnutia. 90% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Neznámý film a vynikající. Významná osobnost anglických dějin, mnohými blahořečena, mnohými zatracována. Tento film stojí na jeho straně a popisuje hlavně první pokusy zavést v Británii demokracii. Líbil se mi hlavní hrdina, ale i anglický král, který ani před popravou neztratil majestátnost. Největším překvapením pro mě bylo, že parlament byl už tehdy parta intrikánů, korupčníků a zlodějů. Tedy v době, kdy popravil krále a ujal se moci. Takže chování Cromwella se mi zdálo pochopitelné. Možná to není na celých 5 hvězd, ale film mě celou dobu hodně bavil, takže nebudu troškařit. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Cromwell je rozhodně jeden z mých oblíbených diktátorů a historické filmy z 60. a 70. let mám taky rád, tak jsem došel k závěru, že bych tenhle kousek asi měl vidět. Neprohloupil jsem, ale teda že bych to dal na jedno zkouknutí, to úplně ne. Asi je to tím, že vztahy v Anglii té doby byly hodně složité a - i když tvůrci dost věcí z Cromwellova života ve filmu vynechali - je tam hodně scén z parlamentu, hodně mluvení, diskuzí, úvah a tak. Větší bitvy jsou tu v zásadě dvě (jednu už si nevybavuju, druhá je rozhodující u Naseby) a obě jsou udělané oldskůlově, pěkně s živými lidmi, ale zase bez takových těch melgibsonovských utrhaných končetin a usekaných hlav. Za pozornost rozhodně stojí část, kdy Cromwell řeší, jak v souladu se zákonem popravit krále.... Pro milovníky britské historie a historických spektáklů určitě "must see", už proto, že si tvůrci z Cromwella neudělali jen fiktivní postavičku, ale celkem korektně odvyprávěli jeho životní story. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • Film byl kritizován také proto, že Cromwella zobrazil jako hrdinu a zcela vynechal např. jeho krvavé dobytí Irska. (liquido26)
  • Sir Thomas Fairfax byl během občanské války velitelem parlamentní armády a Cromwell jeho zástupcem. Film ale zobrazuje jako velitele Cromwella a Fairfaxe jako jeho podřízeného. (liquido26)
  • Snímek zcela opomíjí bitvu u Mastonmooru, která se odehrála v roce 1644. Jednalo se o největší bitvu občanské války a klíčové vítězství v parlamentu. (liquido26)

Reklama

Reklama