Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

misterz 

všechny recenze uživatele

Je síce pravda, že nie so všetkým sa dá vo filme súhlasiť, ale keď to berieme ako celok myslím, že ide o pozoruhodné historické filmové dielo. Interiéry, kostýmy, výprava - to všetko je z pohľadu doby nadčasové, až do takej miery, že je ťažko uveriť tomu, že snímok má už 45 rokov. R. Harris dokázal predviesť svetu Cromwella s takou presvedčivosťou a osobitým prístupom, že každý, kto si pozrie film, si ho už naveky bude spájať s týmto hercom. Škoda, že je snímok až príliš zidealizovaný, hlavne ku koncu, druhá strana mince Cromwellovej vlády tu nebola vôbec spomenutá. 80/100 ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Politická agitka parlamentní demokracie. 1) Silně zjednodušený výklad anglické občanské války a Cromwellovy účasti hraničí místy až s falšováním historie. Nejde ani tolik o hromadu faktických chyb a nepřesností, jako spíše o celkové pojetí Cromwellovy osobnosti a jeho příspěvku anglickým dějinám. Christ, not man, is King! 2) Představitel Cromwella, 40letý Richard Harris, se narodil v Irsku a prvních 25 let života tam i strávil. Ironie je v tom, že Cromwella většina Irů nenávidí kvůli masakrům, které při pacifikaci Irska prováděl. 3) Velmi přesvědčivý 56letý Alec Guinness (Karel I) je jednoznačně nejlepším ztvárněním historické osobnosti v rámci filmu. A democracy, Mr. Cromwell, was a Greek drollery based on the foolish notion that there are extraordinary possibilities in very ordinary people. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Pátos, kostýmová dokonalosť a vážne deklamované posolstvá, zahrané s nasadením a vervou. Taký je nielen Cromwell, ale mnoho, dodnes ikonických, historických filmov 50. až 70. rokov. Námietky k dejinnej nepresnosti sú smiešne. Veľkorozpočtové mamutie filmové historické produkcie, popisujúce raz udalosť, inokedy osobnosť alebo aj oboje zároveň, vždy prioritne odrážali skôr dobu vzniku filmu a momentálne aktuálne ideové trendy spoločnosti, v ktorej vznikali. Obdobie, ktoré zobrazovali, bolo často na druhej až tretej koľaji. Napriek tejto výhrade, z ktorej sa vymanilo len  málo diel, je dobré, keď v mysliach divákov vzniká po pozretí aké-také povedomie o dobe, správaní, vzťahoch, či kultúre dvoranov, šľachty, vojska i poddaných. Podľa jedného známeho - historika archivára je preto dobrý každý historický film, hocijako faktograficky nepravdivý či nepresný. Z daného uhla pohľadu je aj Cromwell super. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Demokracie se mnohde rodila v krvi a nejinak tomu bylo i v Anglii. S přihlédnutím k faktu, že se tak dělo v polovině sedmnáctého století, tedy době, kdy se ještě stále v celé Evropě hojně upalovaly čarodějnice, je to vlastně fascinující. Díky tomu má Anglie před mnohými státy západní Evropy náskok mnohdy i mnoha set let a dnes je tedy stále před mnohými napřed. Ano i před námi. Herecké výkony jsou tu opravdu skvělé ať už se jedná o Cromwella či anglického krále Karla I. Je neuvěřitelné, jakou práci si dali tvůrci s tím, aby se herci podobali velmi věrně svým historickým protějškům. Stačí se podívat na rytinu zachycující popravu krále z roku 1649 a na podobizny hlavních aktérů v medailoncích na popravištěm. Lord Fairfax, nebohý Král či Cromwell zachycení dávnou rukou umělce si jsou hercům opravdu velice podobní. Celá ta výprava snaha o kvalitní herectví. masové bitevní scény, kdy něšlo šiky kopírovat klávesami Ctr c, Ctrl v .... Tohle je prostě klasická záležitost se starých dobrých časů. Dnes se najdou tací, co z Cromwella dělají diktátopra, ale podle mne on sám předběhl dobu. Tehdejší svět nebyl pro jeho vidění světa ještě připraven. Ale byl to on, kdo položil základy demokracie. A jak kdosu řekl... Demokracie má své chyby a zcela jistě je nedokonalá, ale je to to nejlepší co zatím máme. Dávám za sepsaných 5 podmínek králi. * * * * * ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Historicky velmi nepřesné, ale na druhou stranu nadmíru zábavné a perfektně zahrané, takže film ani přes celkem dlouhou stopáž ani minutu nenudí. Výrazný Harris, ale GENIÁLNÍ Guinness. Alec navíc jako by Karlu I. z oka vypadl. Jen mě mrzí, že tvůrci do snímku nevložili temnou dobu protektorátu - má to přeci být film o Cromwellovi jako osobnosti a nikoliv pouze o jeho roli v občanské válce... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • V bitvě u Naseby je Cromwellova armáda přečíslena royalisty v poměru 3:2. Ve skutečnosti měl Cromwell v této bitvě drtivou převahu. (liquido26)
  • V bitvě u Edgehillu je Cromwell nazýván plukovníkem. Ve skutečnosti byl v době této bitvy pouze kapitánem. (liquido26)
  • Příslušníci New Model Army, reorganizované a nově vycvičené parlamentní armády po bitvěu Edgehillu, mají černo-zlaté krinolínované kabátce. Ve skutečnosti nosili červené kabátce. Červená se potom na několik století stala barvou anglické armády. (liquido26)

Reklama

Reklama