Reklama

Reklama

V exekuci

(seriál)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Alarmující a doposud skrytý pohled na fungování obchodu s dluhy. Šestidílná dokumentární detektivka rozkrývá systém „dluhového labyrintu“ a na příbězích čtyř hrdinů Aleny, Jany, Zory a Karla odhaluje absurdity systému, které jim komplikují hledání řešení k jejich oddlužení. I přes všechny překážky ukazuje, že z dluhové pasti, ve které se nachází téměř desetina dospělých občanů České republiky, lze najít cestu ven. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Mara97 

všechny recenze uživatele

Příliš jednostranné a neobjektivní. Jak se lidé dostali do exekucí, není zcela patrné, dlužníci říkají jen to, co se jim hodí, ačkoli je jasné, že neříkají vše a některé důležité okolnosti zamlčují. Paní sice může mít vystudované 3 vysoké školy a skvělé znalosti cizích jazyků, to všechna čest, ale pokud jí nestačí důchod ani na základní potřeby, je něco špatně - buď se během pracovního života pohybovala v šedé zóně, nebo opravdu se o sebe nedokázala adekvátně postarat, je tak na pováženou, zda někdo takový si zaslouží být jinde než tam, kde zrovna je. Detektivní část vždy platila za vrchol každého dílu, bohužel často se nic nezjistilo - je snad pochopitelné, že v práci při vymáhání dluhů nelze mít po letech praxe soucit, že ty výmluvy a lži dlužníků se jen opakují, také to je jen práce jako každá jiná. Ve smlouvách k nevýhodným půjčkám bylo vždy všechno explicitně uvedeno. Ano, tyto vysoké úroky už jsou lichvou, avšak to kompenzuje vysokou rizikovost pro věřitele. Proč se všichni vymlouvají na nevýhodné smlouvy? To neumí číst nebo tomu nerozumí? Vždyť každý na tyto podmínky přistoupil dobrovolně bez jakéhokoli nátlaku, zcela podle svých finančních možností si mohl předem spočítat, zda na splátky má či nikoli. Prodávání zabavených věcí v Přerově jakožto událost, kde se rovněž prodává drobné občerstvení - nerozumím, co by na tom mělo být špatně, snad si tvůrci nemyslí, že zájemci by na takovou akci měli přijít s pokleslou náladou a v černém oděvu jako na pohřeb. Systém "dluhového labyrintu" v současné době v České republice rozhodně není ideální, je dobře, že se jeho problémy akcentují v rámci společenské debaty, ale také se již vykonalo dost, viz milostivé léto, teď už jen dlužníci musejí sami chtít, prokázat vůli a něco udělat sami od sebe. Velké zklamání byl poslední díl, jak změnit systém - celou dobu si Hábl hraje na zachránce dlužníků, který poctivou analytickou prací zjistil úskalí systému, se všemi na ministerstvu se zná a ustavičně pracuje na změně legislativy. A konkrétní návrhy? Pouhé dva, přičemž jeden z nich o jediném exekutorovi měl být samozřejmostí. A není to málo, když už byla o tom natočena celá dokumentární série? A bude to vlastně stačit, aby lidé opravdu nepadali do dluhových spirál? Dle vybraného vzorku dlužníků "nešťastníků" jsem tohoto dojmu nenabyl. Hlavně se na to napijme a půjčme si trochu na dovolenou, to SE někdy přeci splatí. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že jde o nevyvážený dokument, sice nám ukazuje různé nástrahy finančních služeb, na druhou stranu nám předkládá tábory lidí, kteří spadli do exekuce právem/neprávem. Problém je v tom, že samotné protagonisty obhajuje i v tom prvním případě. Paní, která kvůli bývalému manželovi měla přijít o dům přeci nelze srovnávat s tím, že jiná paní zadluží svojí dceru a ještě jí neřekne, že nesplácí, takže je dcera v hajzlu. A s tím jsem měl problém, stejně jako s tím, že někdy neví, že si musí platit zdravotní. Co mi dělalo však ještě větší potíž bylo samotné přiživení mýtu exekutorů. Opravdu to není tak, že exekutor vydá příkaz a jde si k vám domů a všechno si vezme. Vždy je dlužník dlouhodobě informován o tom, že byl na něj vydaný příkaz, exekutor byl soudem určený a první snahy jsou formou domluvy a splátkového kalendáře. Když toto ignorujete, pak je něco špatně u vás a je třeba dále postupovat v mezích zákona. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sevřený pohled na legalizovanou lichvu, protože jinak tento "nápad" politické komunity nelze charakterizovat, je užitečnou a propracovanou rekapitulací možností stíhaných obětí se bránit a následně důstojně žít. Hrdinové seriálu jsou lidmi naší současnosti se všemi bolestmi i silnějšími místy; současně se však snaží využívat těch možností a příležitostí jak se dostat z pastí, do nichž si často svou lehkomyslností a bezstarostností či řízením osudu pomohli. Pan Hábl si zaslouží úctu stejně tak jako tvůrkyně seriálu za dokumentární polohu, kterou si pro jeho zpracování zvolili. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Na tuhle sérii jsem čekal relativně dlouho. Reklamy na ní byly na iVysílání často, tak jsem čekal až to budu moct slupnout celý. A mám s tím bohužel 2 velký problémy. První je fakt, že mám obrovský problém pochopit lidi, kteří se do takových problémů dostanou Výjimka je paní, která v tom jede kvůli bývalému manželovi. Omlouvám se, ale já jím fakt nedokážu přát, když jsou schopný si nasekat dluhy na sociální a zdravotní... A druhý problém, možná ještě větší, je ta neuvěřitelná nastrojenost toho bojovníka za spravedlnost a jeho "agentky". Ty rozhovory jsou fakt příšerný a totálně devalvují zbytek. Jo, a poslední díly jsou jednoduše úplně o ničem, to zdejší komentující mají pravdu. Za mě velké zklamání, bohužel. Jako série to neobstojí. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jak snadné je zničit (si) život. Metody a chování současných lichvářů, bezskrupulózních dravců, kteří si na tísni a lidské slabosti založili výhodný byznys, patří na pranýř. A na ten je prostřednictvím této naléhavé televizní série připoutali režisérka Bára Chalupová a novodobý advokát chudých, expert na dluhovou problematiku Radek Hábl. Díky za to. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama