Reklama

Reklama

Jediná věc nebezpečnější než mise je útěk... Tajný zpravodajský agent Tom Harris (Gerard Butler) pracuje pro CIA a operuje na Blízkém Východě. Uvízne na nepřátelském území v Afghánistánu poté, co selhal  a jeho krytí bylo odhaleno. Nyní musí i se svým tlumočníkem Moem (Navid Negahban) uprchnout. Pronásledují ho nejlepší žoldáci světa a elitní speciální jednotky nepřítele. Dostat se do Kandaháru je jediná šance na záchranu. Zde na hrdinu budou čekat buď spojenecké vrtulníky, nebo kulka s jeho jménem. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (99)

mira007 

všechny recenze uživatele

Gerard Butler jako agent CIA jehož identita je prozrazena uprostřed mise a on musí v Afganistánu se svým tlumočníkem prchat 400km před talibanem, islámským státem, milicemi, iránskou jednotkou a jedním pakistánským Jamesem Bondem na motorce. Nějaký nápad to mělo, lokace krásný, ale scénáristicky a režijně to je kapku děravé, přičemž to občas kombinuje nudné pasáže s hloupými, takže jenom proto, že jsem toho drsňáka Butlerovi věřil jako vždy, tak dám tři hvězdy. PS: Vlastně to je naprostá kopie o pár měsíců staršího The Covenant od Ritchieho, což je podstatně dokonalejší záležitost. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Jak vtipné, že americkým tvůrcům ještě pořád nedošlo, že válku v Afghánistánu prohráli, a s Íránem by pochodili ještě hůře (když pomineme ten detail, že není nepřítel a nesnažil se nikdy získat jaderné zbraně a to USA sabotovali dohodu o jaderném programu, kterou EU držela při životě). Takové detaily ovšem tvůrce nezajímají (třeba, že z náboženských důvodů íránský režim nemůže usilovat o jaderné zbraně..., ale jak říkám detaily, které ani vš populace nezná). Gerard Butler jako spolehlivý agent má opět charisma, jeho cíl zničit, co mu nařídí se pomalu a jistě komplikuje. Jeho afghánský tlumočník zjevně nesdílí jeho hodnoty. Film přes svoji veškerou svoji geopolitickou, socio-kulturní ignoraci prostředí dovede být zábavnou akční jednohubkou, kde se derou nečekaně na povrch úvahy a problémy, které by jste v béčkovém akčním filmu nečekali. Tedy vliv zákulisních hráčů, pro které je Afghánistán pouze šachovnicí, tragédie země, kdy jednotlivé frakce moc dobře ví, že nejsou schopné povznést k funkčnímu pojetí státu, atd. Nečekaně mi nejsympatičtější agent ISIL, kterého si střihl indický herec Ali Fazal. Pár momentů v rámci akce je vyloženě over the top nesmyslných, ale dá se nad to povznést. Pro politology, kulturology a historiky další nepostradatelný film. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Jeden z najslabších a najnezáživnejších Butlerových filmov – a to treba veľmi rýchlo dodať, že ani jeho najlepšie filmy neboli nejaké enormné bomby, ale v lepšom prípade ľahké nadpriemery. Kandahár sa topí v dvoch hodinách, ktoré sú smrtiace: absolútne nudné postavy, matné dialógy, vcelku jasne viditeľný nedostatočný rozpočet (občas to vyzerá ako hnusné TV béčko) s minimom akcie. Ako-tak ma to chytilo až v poslednej polhodine, čo je, povedal by som, „trošku“ neskoro, nemyslíte? V špionážnej linke som sa striedavo strácal a striedavo ma absolútne nezaujímala, nikto nevedel, komu môže veriť a to ma nebavilo. Viaceré dejové linky pôsobia dojmom, že tvorcovia z každej vystrihli 2 – 3 zásadné minúty (novinárka, dcéra) a na okraj priepasti nezáujmu je odsunutá i zrejme najvďačnejšia zápletka celého tohto utrpenia a tou je nepravdepodobné spojenectvo lomeno priateľstvo medzi Butlerom a zaujímavým Navidom Negahbanom. Charizmatický Travis Fimmel s tými svojimi kov prepaľujúcimi očami, bol veľmi fajn, ale taktiež dopláca na „o ničom“ napísanú rolu. Dobrá bola postava zabijaka vyrážajúceho po stopách hrdinov, ale znova: bol to divne spracovaný motív, ktorému do dokonalosti chýbalo ku*va veľa. Ako ostatne celému tomuto nešťastnému filmovému predstaveniu. Ak bola pointa, že situácia v danej krajine je natoľko neprehľadná, že je neprehľadný aj samotný film, tak sa ju síce podarilo zrealizovať, ale doplatil na to divák, ktorý nedostal ani kvalitný akčný biják, ani druhú Syrianu. Ritchieho obdobný The Covenant sa vydaril neporovnateľne viac. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Waugh vie točiť akčné filmy, vie, kedy má byť akcia, vie ako urobiť zápletku, vie, koho má obsadiť. Tu v púšti si dovolil veľké veci, od nočného boja cez nightvision až po extrémne výbuchy v závere. Úvod v utajení bol super, potom to už išlo klasicky, Škoda, že linka s novinárkou nebola dotiahnutá. 3 z 5 ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

spojení Waugh, Butler už nám přineslo nejedno solidní béčko, ovšem Kandahar je i na poměry téhle dvojky docela slabota. Možná kdybych před nedávnem neviděl Ritchieho Covenant, tak bych na Kandahar koukal jinak, jenže bohužel. Až na jisté odchylky je tohle vlastně prostřední třetina Ritchieho filmu roztažená do dvou hodin a to je sakra málo. Akce je nudná, postavy jsou ploché a takový scénář musel mít maximálně tři stránky. Zázrak sem nečekal ovšem čekal sem alespoň něco na úrovní Greenlandu nebo Pádu Anděla a ani to sem nedostal...40% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (10)

  • Scenár vychádza z reálnych skúseností z terénu, ktoré Mitchell LaFortune zažil v službách Defence Intelligence Agency, pri jeho nasadení v Afganistane v roku 2013 a počas kauzy Snowden. (Arsenal83)
  • V čase 01:20:00 filmu je scéna, ve které leží na podlaze 4 popravení lidé. Mrtvý člověk uprostřed vlevo v řadě otevře oko a podívá se do kamery. (Johnny.ARN)
  • Kahil (Ali Fazal) se ptá mladého chlapce, kam Harris (Gerard Butler) jede. Chlapec odpoví: „Delaram“, ale to nemůže vědět. Harris právě napsal svému kamarádovi, že tam jede místo něj, ale aby to mohl udělat, musí odbočit z hlavní silnice, po které jede (pravděpodobně vede do Kandaháru). Hned poté Harris odbočí z hlavní silnice. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama